Šta je novo?

I ove godine osnovcima udžbenici

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]I ove godine osnovcima udžbenici
[/h] Izvor: B92


Beograd -- Ministarstvo prosvete i Grad Beograd i ove godine obezbediće osnovcima besplatne udžbenike.

14467945874f7b1099ea8e5758869100_368x276.jpg
Međutim, još nije poznato da li će profesori sami moći da biraju knjige kako stoji u zakonu.
Mlađi osnovci u celoj Srbiji, i stariji beogradski osnovci pored prošlogodišnjeg dobiće još jedan komplet, pa će imati i knjige za školu i one iz kojih će učiti kod kuće.
Ipak, nije jasno da li će se nabavka vršiti po prošlogodišnjem spisku ili će nastavnici moći da izaberu knjige po kojima će predavati, na šta imaju zakonsko pravo. Iz kojih udžbenika će osnovci učiti odlučuju njihovi učitelji i nastavnici. Zorica Lazić biologiju predaje po knjizi koju je prošle godine sama izabrala.

"U međuvremenu se pojavilo zaista dobri udžbenici, a mi smo primorani da učimo samo iz nekih, konkretno biologija je promenljiva nauka i onda mi moramo da pratimo neke novine, tako da nije dobro ako učimo samo iz jednog udžbenika. Što se tiče udžbenika za ovu godinu mi smo se već opredelili, mi smo dali naše želje direktorki. Da li je to prosleđeno, kome gradu republici, mislim da većina to ne zna“, kaže Zorica Lazić, nastavnica biologije.

Ono što je za sve knjige isto, bez obzira na to ko je autor, je plan i program, ali u zavisnosti od izdavača gradivo je na različite načine prezentovano.

"U skladu sa svojim godinama, načinom predavanja nastavnik bira udžbenik i ograničiti ga da ne može da bira udžbenik mi idemo deset godina unazad. Ukoliko nastavnici budu primorani da koriste iste udžbenike kao što su koristile njihove kolege prošle godine odabrali onda će im prava biti uskraćena“, kaže Gordana Knežević Orlić iz izdavačke kuće "Klet".

Ministarstvo prosvete svake godine obezbeđuje prvacima, drugacima i trećacima u Srbiji besplatne knjige, dok te troškove starijim osnovcima u Beogradu od prošle godine pokriva gradska uprava, koja ove godine kupuje dodatni komplet udžbenika. Da li će on sadržati iste knjige kao i prošlogodišnji i da li će na taj način nastavnicima biti onemogućeno da biraju nova izdanja.

Iako smo nekoliko dana pokušavali da ovaj odgovor dobijem od gradskog sekretarijata za obrazovanje ali još uvek nismo uspeli. Objašnjenje smo dobili od Ministarstva prosvete gde su nam rekli da se autonomija nastavnika, da bira knjige po kojima će predavati, ipak poštuje.

"Grad Beograd je odlučio da da duple udžbenike, prosta logika je s obzirom da su svi nastavnici od I do IV razreda ponavljam birali udžbenike iste te udžbenike grad pokloni da bi imali isti komplet, jednostavno ne vidim problem. Ti udžbenički kompleti za pojedine predmete mogu da budu od različitih izdavača, ali kada izaberu sve udžbenike bilo kog izdavača to je komplet za čitavu školu“, kaže Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete.

Tu odluku, dodaje Kostić, donose nastavnici i učitelji jedne škole zajedno i njih odobrava nastavničko veće, a spisak knjiga iu udžbeničkih kompleta se može menjati na svake tri godine.

 
Top