Šta je novo?

I osnovne namirnice su nam preskupe

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]I osnovne namirnice su nam preskupe
[/h] Izvor: Novosti


Beograd -- Potrošnja osnovnih namirnica u Srbiji sada za trećinu manja nego pre krize. U gradovima na jugu zemlje zabeležen je oštar pad u maloprodaji od čak 24,8 odsto.

3664572154f9a4d970e276963950966_orig.jpg


Pad potrošnje u Srbiji, koji je počeo 2008, nastavio se do danas. Prema nezvaničnim podacima prometnika, na godišnjem nivou prodaja namirnica, pića, kozmetike, kućnih aparata "pada" za oko 10 odsto, a u odnosu na period pre krize za – trećinu.
Zvanična statistika pokazuje da je u februaru ove u odnosu na isti mesec prošle godine, promet u domaćoj maloprodaji manji za 5,8 odsto.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Građani za hranu i piće izdvajaju, prema zvaničnim podacima, oko 42 odsto svojih primanja. Istovremeno stanovnici Evrope na te potrebe troše od 20 do 25 odsto zarade.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
U gradovima na jugu zemlje zabeležen je oštar pad od čak 24,8 odsto, dok je na severu istovremeno registrovan rast prometa od 3,2 procenta.

Ovako strmoglav pad maloprodajnog prometa u Srbiji posledica je visoke nezaposlenosti, pada kupovne moći stanovništva i nepovoljnih klimatskih uslova. Pritisnuti besparicom, građani se odriču kupovine brojnih proizvoda“ , ističe ekonomista Saša Đogović.

Istraživanja pokazuju da je 18,5 odsto građana u protekloj godini odustalo od takozvanih velikih kupovina, a da je čak 82 odsto njih u kupovinu odlazilo jednom nedeljno.

To se odrazilo i na manje prosečne račune u trgovinama. Kako se može čuti od trgovaca, u supermarketima prosečna kupovina iznosi oko 650 dinara, dok se megamarketima računi, u proseku, kreću oko 3.500 dinara.

Dobar deo robe kupovan je na akcijskim sniženjima, a analize pokazuju da je tako 9,6 odsto ukupno prodate robe prodato upravo na akcijama.

„Oko 24 odsto potrošača meso kupuje povremeno, njih 28 odsto znatno je smanjilo kupljene količine, a 15 odsto potrošača meso je počelo da kupuje isključivo na akcijskim sniženjima“ , objašnjavaju u agenciji GFK.

 
Top