Šta je novo?

I Monasima skače pritisak

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
I Monasima skače pritisak

Novosti


Monaštvo Srpske pravoslavne crkve na Fruškoj gori prvi put na sistematskom pregledu. Najčešće boluju od proširenih vena, dijabetesa i karcinoma. Uskoro zdravstveni kartoniZAVRNITE rukav, mati Filoteja, da vam izmerimo pritisak, a onda idete na EKG. Samo polako, ništa ne brinite...

Strpljivije nego ikada u svojoj lekarskoj praksi kardiolog dr Zdravko Vukelić bodri pomalo zbunjenu monahinju, pa razdragano dodaje:

- Imate 87 godina, a zdravi ste kao dren! Neka uđe sledeća!

Monahinje, njih 33, tihe žene u crnim odorama koje otkrivaju samo njihova uokvirena lica, bogobojažljivo stoje pred jednom od kelija Grgetega, najvećeg ženskog manastira na Fruškoj gori.

Unutra, iza hrastovih vrata, po blagoslovu Njegovog preosveštenstva vladike sremskog Vasilija, čeka četvoro lekara. Izmešaće se mantije sa belim mantilima. Neke od monahinja videće lekara prvi put u poslednjih nekoliko decenija, otkako su napustile vrevu svetovnog života i otisnule se u ušuškani mir Grgetega, zadužbine Zmaj Ognjena Vuka iz 1471. godine, na južnim obroncima Fruške gore.

Po zamisli vladike Vasilija, prvi put u poslednjih šest decenija, a možda i duže, za monahe u manastirima upriličen je sistematski zdravstveni pregled. Do kraja marta biće pregledano kompletno monaštvo na Fruškoj gori. Ukupno 150 monaha, monahinja i iskušenika iz 20 „živih“ manastira.

Svi će, prvi put u istoriji ovih manastira, imati lične zdravstvene kartone. Nikada ranije nisu imali zdravstveno osiguranje.

- Izvinite, da li su ovde lekari? - gotovo polušapatom i snebivajući se pitaju nas mati Darija i mati Nedelja. Obe su iz Beograda, s tim što je starija Darija u svetovnom životu bila profesor nemačkog jezika i književnosti. Zamonašila se pre šest godina.

Nedelja je jedva prevalila tridesetu, a ovde je već 15 godina. Došla je čim je završila gimnaziju. O svom svetovnom,kao ni o manastirskom životu, monahinje ne pričaju sa strancima.

- Znate, nemamo za to vladikin blagoslov - kažu izvinjavajući se. Ali ipak, dodaju da je dobro što su tu lekari da ih pregledaju.

Dr Zdravko Vukelić je renomirani internista-kardiolog i pukovnik u penziji, a njegova koleginica dr Miroslava Trifković je ugledni pulmolog, nedavno penzionisana u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Asistiraju im dve mlade medicinske sestre - Nataša i Maja.

Pošto su već pregledali monahe u manastirima Jazak, Velika Remeta i Vrdnik, lekari su zaključili da naše monaštvo često oboljeva od proširenih vena zbog dugog stajanja na molitvama. Profesionalna bolest, rekli bismo mi obični smrtnici.

- Ima među njima i ozbiljnih srčanih bolesnika, od kojih samo manji broj ide na redovne kontrole kardiologu - zabrinuta je doktorka Trifković. - Nije mali broj monaha i monahinja sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i krajnji je čas da država i njima, kao i svim drugim građanima, omogući pravo na zdravstveno osiguranje i lečenje.

Do sada su se monasi i monahinje najčešće lečili narodnim lekovima: fruškogorskim biljem i čajevima. U slučaju ozbiljnijih bolesti odlazili su u civilne ambulante. Ponekad sa zdravstvenim knjižicama pozajmljenim od poznanika iz civilnog života.

LEK ZA DUŠU

POST, molitve i predanost duhovnom životu leče dušu, ali nemaju uvek isceliteljsku moć i za telo. I među monaštvom sve veći je broj obolelih od različitih karcinoma. Prošle godine se s tom dijagnozom upokojilo šest monaha.

AMBULANTA U RAKOVCU
DO kraja godine u sklopu manastira Rakovac trebalo bi da bude otvorena ambulanta za sveštenstvo na Fruškoj gori. Lekare opšte prakse, a možda i specijaliste, Eparhija sremska pokušaće da nađe u sopstvenim redovima. Među monasima je, naime, veliki broj obrazovanih ljudi iz svih oblasti.
 
Top