Šta je novo?

I Crna Gora u "Južnom toku"

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
I Crna Gora u "Južnom toku"


Izvor:
rts.rsCrna Gora se uključuje u projekat "Južni tok", odlučeno na sastanku crnogorskih zvaničnika i "Gasproma".

Crnogorski zvaničnici i predstavnici "Gasproma" doneli su odluku da se uradi studija tehničko-ekonomske izvodljivosti izgradnje ogranka gasovoda kroz Crnu Goru, u okviru projekta "Južni tok", saopštio je ruski energetski holding.CG.jpgTehničke mogućnosti i perspektive priključenja ove zemlje u projekat "Južni tok" razmotrili su direktor sektora za projekte ruskog "Gasproma" Leonid Čugunov, premijer Crne Gore Igor Lukšić, ministar za inostrane poslove i evropske integracije Milan Roćen i ministar ekonomije Vladimir Kavarić.
Projekt "Južni tok", sa predviđenom izgradnjom gasovoda ispod Crnog mora za zemlje južne i centralne Erope, "Gasprom" realizuje zajedno sa italijanskom energetskom kompanijom "Eni", u cilju povećanja izbora maršruta za dopremanje ruskog prirodnog gasa.
Rusija je za realizaciju kopnene deonice gasovoda potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.
Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler je 20. januara održao sastanak na kojem je usvojen detaljan akcioni plan koji omogućava raniji početak izgradnje gasovoda "Južni tok" i to već u decembru 2012. godine, a ne 2013, kako je ranije bilo predviđeno.

 
Top