Šta je novo?

Humanitarna trka Hilzboro - Enfild

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Humanitarna trka Hilzboro - Enfild

Izvor. B92, Guardian


Grupa navijača Liverpula pretrčaće ovog aprila rastojanje od Hilzboroa do Enfilda, da bi obeležila 23. godišnjicu šefildske tragedije.


2812138334f4a9212c78b3922954500_orig.jpg

Petnaestog aprila 1989, pred sâm početak polufinala FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta, 96 navijača crvenih izgubilo je život, a do danas traje kampanja da krivci za to budu kažnjeni. Posle Hilzboroa načinjen je “Tejlorov izveštaj”, koji je zauvek promenio britanske stadione i standarde fudbala na Ostrvu.

Tri dana pred godišnjicu grupa od šest navijača Liverpula krenuće na 76 milja (oko 122 kilometra) dugu humanitarnu trku od Južnog Jorkšira do ušća Merzija u Irsko more, sa planom da do Enfilda stignu tačno na utakmicu sa Fulamom, 14. aprila.

Cilj je da se još pažnje privuče na žrtve tragedije i njihove porodice, koje će dobiti sav novac prikupljen u akciji. Podršku je pružilo Udruženje porodica žrtava Hilzboroa, a u susret trkačima izašli su i hoteli u Šefildu, Hajdu i Vidnestu, koji će im pružiti smeštaj pred samu trku i tokom nje.

Jedan od trkača bio je prisutan na Hilzborou, kada su desetine navijača stradale, a stotine povređene, jer je policija na tribinu sa navijačima Liverpula pustila više ljudi nego što može da stane. Žrtve su uglavnom stradale od pritiska na ogradu, posle čega su na britanskim stadionima ograde zauvek uklonjene.
 
Top