Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Hrvatska odbila rusku pomoć u gašenju požara

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
maja_jevtic

maja_jevtic

UREDNIK
Hrvatska odbila rusku pomoć u gašenju požara




Iz Ministarstva unutrašnjih poslova stigla je potvrda da je Rusija uputila predlog u pružanju pomoći u gašenju požara u Hrvatskoj.

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić danas je primio pismo ministra Ruske Federacije za pitanja civilne zaštite, vanredne situacije i uklanjanja posledica elementarnih nepogoda Vladimira Pučkova s predlogom pružanja pomoći u gašenju požara u Republici Hrvatskoj.
Pismo je odmah dostavljeno Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje na dalje postupanje, međutim, Hrvatska, kako saznaje N1, trenutno ne treba pomoć.
Iako nisu dobili zvaničnu odbijenicu Hrvatske u ruskoj ambasadi kažu da im je tokom kontakata s Ministarstvom unutrašnjih poslova i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje rečeno da Hrvatskoj pomoć u gašenju požara zasad nije potrebna.

"Danas smo dobili zvanično pismo ruskog ministra za civilnu zaštitu i vanredne situacije Vladimira Pučkova, namenjeno ministru unutrašnjih poslova gospodinu Ostojiću u kojem na temelju postojećeg sporazuma iz 2010. godine o saradnji na području civilne zaštite i uklanjanja posledica vanrednih situacija i elementarne nepogode, Ruska Federacija je ponudila pomoć Hrvatskoj u borbi sa požarima", rekao je Dimitri Zikov iz ambasade Ruske federacije.

"Inače Rusija kao što je poznato ima jedan od najboljih, možda i najbolji na svetu sistem za borbu protiv različitih elementarnih nepogoda uključujući i požare i spremni smo da ponudimo našim hrvatskim prijateljima sve što je u našoj mogućnosti", kaže on

Konkretno, Rusi nude avione kao i stručnjake da pomognu u gašenju požara i organizaciji podrške za avijaciju. Nude ih, naravno, besplatno.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije istaklo je da je spremno svu opremu da pošalje odmah.



 
Top