Šta je novo?

Hrvatska će zatvoriti granicu ako izbeglice nagrnu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.332
Ako uđe 15.000 Hrvatska zatvara granicu ka Srbiji?
Hrvatska će zatvoriti granicu prema Srbiji u slučaju da u nju uđe 15.000 izbeglica, piše hrvatski portal “Defender”, pozivajući se na izvore iz vojnih krugova.

IZVOR: B92
159389431155fae2cde66f8061757039_v4_big.jpg

Foto: Tanjug

Osim toga, kako navode, oružane snage su spremne da pomognu pa se očekuje da će izbeglice, u slučaju dodatnog priliva, smestiti u kasarne u Belom Manastriju, Virovitici i Koprivnici.

Isti portal prenosi da neće biti upotrebe Oružanih snaga protiv izbeglica kao što je to bio slučaj u Mađarskoj.

Brigadni general Ivan Jurić, zapovednik Zapovedno-operativnog središta OSRH biti će na čelu snaga koji će koordinirati akciju humanitarnog zbrinjavanja izbeglica, ističe se u tekstu.

Najveći vojni angažman se očekuje od pripadnika 3.gardijske brigade stacionirane na područu Vinkovaca.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.332
Hrvatska će zatvoriti granicu ako izbeglice nagrnu
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je da će Hrvatska zatvoriti granicu ako ponovo u jednom danu na nju pristigne gotovo 8.000 izbeglica.

IZVOR: TANJUG
58579896255fb15947a06f790077779_v4_big.jpg

Foto: Tanjug

Ostojić je to rekao na konferenciji za novinare na izletištu Stari Kunjevci nedaleko od Vinkovaca na kojem je osnovan Štab za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbeglica u Hrvatsku, a koji vodi upravo ministar Ostojić, prenela je Hina.

"Nema potrebe da dolazite niti je Hrvatska zainteresirana da bude mesto na kojem ćete pokušati da tražite istu zaštitu koju možete imati i u onim zemljama u kojima ste već", poručio je Ranko Ostojić izbeglicama koje su trenutno u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji i nameravaju preko Hrvatske da dođu do zapadnoevropskih država.

Potvrdio je da je slovenačka granica zatvorena za izbeglice, a tranzitni koridori ne postoje.

"Mi se ponašamo kao zemlja koja pripada EU, dužni smo da registrujemo te osobe i niko nema pravo da poziva te ljude i govori im da je neko otvorio granicu. Da imaju redovne pasoše, papire i vize mogli bi putovati bez problema. Ne mogu putovati prema drugim zemljama dok se ne sprovede postupak koji moramo sprovesti, a sigurno je da druge zemlje nisu uopšte zainteresirane za takav priliv", rekao je Ostojić.

Prema njegovim rečima, tek kada se pred Savetom ministara EU donese odluka o relokaciji, može se govoriti o tome može li određena osoba biti prebačena ili ne, što znači da do daljnjeg izbeglice koje su ušle u Hrvatsku ostaju u Hrvatskoj.

On je precizirao u da je određen broj migranata podneo u Hrvatskoj zahtev za medhunarodnu zaštitu.

"Oni više nisu osobe koje se nalaze pod nadzorom i za njih je osiguran smeštaj u saradnji s Gradom Zagrebom na Velesajmu", rekao je Ranko Ostojić.

Govoreći o današnjim događanjima u Tovarniku, čiju je železničku stanicu od ranog jutra okupiralo nekoliko hiljada izbeglica pristiglih tokom prošle noći iz Srbije, Ostojić je demantovao pojedine medijske napise da su u proboju policijskog kordona na železničkoj stanici poginule tri osobe.

"To je netačna informacija. Istina je da su tri osobe zatražile medicinsku pomoć zbog iscrpljenosti i sunca. Niko nije poginuo", rekao je Ostojić.

Ponovio je da su u Hrvatskoj u potpunosti iskorišćeni svi smeštajni kapaciteti u čvrstim objektima predviđeni za prihvat ilegalanih izbeglica.

Hrvatska stoga pravi dodatne prihvatne centre koji su od ranije u planu, poput onoga u Belom Manastiru ili Čepinu, dodao je Ostojić.

Podsetio je na svoj jučerašnji boravak u Beogradu i razgovor s srpskim ministrom unutrašnjih poslova.

"S moje strane ja sam napravio maksimalno što sam mogao. Da li srpska strana, odnosno njihova policija radi svoj deo posla, može se videti prema prilivu migranata iz Srbije. Ono što mi od njih očekujemo je da zaustave migrante i prema njima primene ista pravila koja primenjuje i Hrvatska", kazao je Ostojić.
 
Top