Šta je novo?

Holandski ovcar (Hollandse Herdershond)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.088
Holandski ovcar (Hollandse Herdershond)

Hollandse_herder_korthaar.jpg

hollandseherdershond.jpg


:info:

Potice iz Holandije. To je stara rasa koja je srodna dugodlakim ovcarima iz drugih zemalja (puli,bradati koli..) Iako ga jos uvek drze kao ovcara, danas je postao pravi kucni pas i cuvar.

Voli decu i sve domace zivotinje. Njegov urodjeni instikt cuvara uvek ga zadrzava u blizini porodice. Ne lovi i ne divlja, voli svakodnevne setnje po sumi i polju, pri cemu ne obidje ni jedan potok a da se ne osvezi. Ipak vise voli da se brcka nego da pliva. Nije pas za bokseve, cak i dvoriste, koliko god da je veliko-njemu to nece biti dovoljno.

Izvanredan je u psecim sportovima, pre svega u agilitiju. Ali, sa njim treba raditi bez pritiska i sa puno ljubavi i tada ce pokazati prave rezultate. Voli da uci i veoma je inteligentan, ali sve kroz igru.

Nije najpogodniji pas za spasioca zbog svoje duge dlake uprkos brzini i izdrzljivosti. Odlican je u cuvanju porodice ili stada, ali je bez ostrine ili agresivnosti zbog cega nije dobar za policijskog psa. Uprkos njegovom razigranom i klovnovskom ponasanju, stalno ispoljava svoju samostalnost, tipicno obelezje ovcara, sto ne treba da suzbijamo nego da cenimo. To ponekad prelazi u tvrdoglavost, ali doslednim i pravilnim vaspitanjem mozemo da stvorimo od njega vrlo dobrog psa.

Odrzavanje dlake kod Holandskog ovcara ne treba potceniti. Ona je dugacka, gusta i tanka i ostra kao kozja, malo talasasta sa finom podlakom. Odrasle pse treba svake nedelje temeljno iscetkati i pocesljati. U prolece, kada se oslobodi poddlake, trebamu posvetiti jos vise vremena, kako mu se dlaka ne bi ucebala. Da nam odrastao pas ne bi pravio probleme zbog cetkanja potrebno je da ga navikavamo na to dok je jos stene. Najzahtevnije je krzno mladog psa (do 15 meseci) posto je u to vreme vec prilicno duga dlaka, posebno meka i brzo se uceba.


STANDARD:

To je srednje veliki, srednje tezak, dobro misicav pas,s naznog, dobro proporcionalno gradjenog tela. Inteligentnog izraza, zivahnog temperamenta, privrzen, poslusan, pokoran, oprezan,r adostan pri radu, veoma veran i pouzdan, skroman, velike izdrzljivosti, oprezan, aktivan, koga krase osobine pravog ovcarskog psa.

Duzina tela prema visini grebena je priblizno 10:9. Visina muzjaka 57-62cm, a zenki 55-60cm. Na osnovu osobina dlake razlikuju se: kratkodlaki, dugodlaki i ostrodlaki. Kretanje je prirodno i gipko, iskorak ne sme biti krut i usiljen, lebdeci ni daleko ispred.

Velicina glave je u dobroj proporciji prema telu. Oblik je duguljast, ne masivna, bez nabora i suva. Njuska je nesto duza od ravne lobanje. Nosnik je ravan i paralelan sa lobanjom, stop malo izrazen, usne dobro prilezuce. Kod ostrodlakog varijeteta, glava ima vise cetvrtast oblik, ali to je samo opticka varka. Usi su pre male nego velike. U stanju uzbudjenja stoje napeto uspravno i u napred usmerene, visoko su usadjene, oblik im nije kasikast. Oci su tamne, srednje velike, bademaste, postavljene nesto ukoso. Nos je uvek crn. Zubalo je snazno i pravilno razvijeno, makazasto.

Teznja je na vrat koji nije krtak, suv, bez podgusnjaka, koji ravnomerno prelazi u gornju liniju ledja. Telo je snazno, rebra blago zaobljena, duboke grudi, ali ne i uske. Donja linija grudnog kosa ravnomerno prelazi u liniju stomaka.

Ledja su kratka,ravna i snazna. Slabine su snazne, nisu ni duge niti uske, sapi ne smeju biti kratke ni padajuce. Prednje noge su snazne, dobro misicave,solidna gradja kostiju. Zadnje noge snazne, dobro misicave. Koleno srednje uglovano, zbog cega je izbegnuto preterano koso produzenje butine. Kod skocnog zgloba pozeljna je srednja uglovanost, tako da se dosaplje nalazi vertikalno ispod sedne kvrge. Bez zaperaka. Rep je u mirovanju ravan ili opusten i blago zavijen, dopire do skocnog zgloba. U kretanju nosen elegantno, ipak ne postrano ili uvijen.

Tezina je oko 30 kg.


Osobine varijeteta dlake

KRATKODLAKI: Pozeljnaje na celom telu ostra, ne prekratka dlaka sa bogatom poddlakom. Kragna, pantalone i odlakanost repa moraju biti jasno vidljivi. Boja je vise ili manje jasna na braon donjem sloju ili na sivoj osnovnoj boji. Tigrastost se prostire po celom telu, kragni, pantalonama i odlakanom repu. Nepozeljno je puno crne pokrivne dlake. Crna maska je u prednosti.

DUGODLAKI: Na celom telu duga,r avna, polegla,gruba na dodir, bez talasa sa, sa bogatom poddlakom. Glava, usi, sape i zadnje noge ispod skocnog zgloba imaju kratku i gustu dlaku. Na zadnjim stranama prednjih nogu je jako razvijena, na dole usmerena dlaka-zastavice. Rep bogato odlakan, bez resa na usima. Boja kao kod kratkodlakih.

OSTRODLAKI: Na celom telu je pozeljna gusta, ostra, zbunasta dlaka sa izuzetkom glave. Gusta poddlaka. Dlaka mora biti gusto zatvorena. Gornji i donji deo usana bogato odlakani, cupave napred dobro stojece obrve. Na lobanji i gusi dlaka je manje razvijena, rep jako odlakan, pozeljne su jako razvijene pantalone. Boja je plavosiva i biber so, siva i zlatno tigrasta.
 
Top