Šta je novo?

Hleb iz Vrnjačke Banje podmirio Kruševljane

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Problemi zbog štrajka u „Plimi Pek”


Hleb iz Vrnjačke Banje podmirio Kruševljane


Izvor: Blic Slaviša Milenković | 04. 04. 2011. - 00:02h | Foto: S. M.

KRUŠEVAC - Nakon problema tokom vikenda nastalih obustavom rada pekara u “Plimi Pek”, najvećem snabdevaču hleba u Rasinskom okrugu, snabdevanje hlebom u Kruševcu danas bi trebalo da bude stabilizovano. Deo problema prevaziđen je dopremanjem hleba iz “Plimine” pekare u Vrnjačkoj Banji, dok su druge, manje pekare povećale proizvodnju.
131175_krusevac03-poremeceno-snabdevanje-hlebom-foto-s.milenkovic_f.jpg

Ukoliko dođe do štrajka, pekari su dužni da poštuju minimum procesa proizvodnje

Prva smena u “Plimi Pek” obustavila je u subotu ujutro rad, bez prethodne najave, zahtevajući isplatu tri zaostale zarade. Zbog toga je u subotu veliki broj Kruševljana, a naročito onih koji su okasnili, ostao bez hleba.

- Odmah smo sazvali sastanak Štaba za vanredne situacije na koji smo pozvali predstavnike “Plime Pek” i drugih, manjih proizvođača hleba. Iz “Plime Pek” su obećali da će svoju kvotu od 33.000 jedinica u toku dana obezbediti dovoženjem hleba koji se proizvodi u Vrnjačkoj Banji, dok su privatnici ovu situaciju iskoristili da povećaju proizvodnju i prodaju. Delimičnih problema u snabdevanju bilo je i u nedelju, a bez hleba iz “Plime Pek” ostali su manji prodajni objekti. Verujem da će se u ponedeljak snabdevanje u potpunosti stabilizovati - rekao je Dušan Todorović iz Štaba za vanredne situacije.


U Kruševcu i okolini radi nekoliko pekara srednje veličine koje dnevno obezbeđuju između 6.000 i 8.000 komada hleba. Tokom vikenda one su povećale proizvodnju.


- U subotu nismo dobili hleb iz “Plime” dok su u nedelju dolazili i pitali da li ćemo i dalje od njih da uzimamo robu. Pored “Plime” hleb uzimamo i od jedne privatne pekare tako da smo juče imali dovoljne količine - kažu u STR “Cvet”, dok su pojedini vlasnici manjih radnji stalne kupce obezbedili tako što su u velikim marketima kupovali one količine hleba koji nisu dobili od “Plime Pek”.


Prema informacijama koje smo dobili iz “Plime Pek”, u ovom preduzeću nije bilo štrajka već su radnici prve smene nezadovoljni višemesečnim kašnjenjem plata spontano obustavili rad. Nakon razgovora sa poslovodstvom oni su u nedelju nastavili sa proizvodnim procesom. Štrajk nije najavljen, a ukoliko do njega dođe, štrajkači su dužni da poštuju minimum procesa proizvodnje i obezbede najmanje 10 odsto od redovne proizvodnje. “Plima Pek” dnevno proizvodi oko 33.000 komada hleba, a svi ostali proizvođači oko 40.000 vekni.


Pekarsko preduzeće “Branko Perišić”, sadašnji “Plima Pek”, oktobra 2005. godine kupio je kruševački biznismen Božin Milićević za 83 miliona dinara u kome je oko 200 zaposlenih.
 
Top