Hladne supe i čorbe

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Hladna corba od krastavaca


:info:


2 polje oljuštenih i sitno seckanih svežih krastavaca - 7 dcl jogurta - 3
dcl mleka - 1 kašika seckanog mladog luka - so - biber - 3 kašike
seckanog peršuna

Izmešajte sve sastojke i stavite u hladnjak da se ohlade. Pre
služenja razmutite corbu žicom za mucenje belanaca i sipajte u
rashladene šolje.U svaku šolju stavite po jedan kolut neoljuštenog
krastavca i po nekoliko listica peršuna. Služite hladno.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hladna čorba sa jogurtom

Hladna čorba sa jogurtom

Sastojci:
• konzerva soka od paradajza
• čaša jogurta
• 3 kašike kečapa
• pola kašičice soli
• nekoliko kapi tabasko sosa ili jedna malaa kisela feferona
• kašičica slatke aleve paprike
• na vrh noža belog luka u prahu
• 2 kašike kaprija

Priprema: Ohlađeni sok od paradajza pomešajte sa hladnim jogurtom, kečapom i začinima pa uspite u činijice. U svaku stavite malo kaprija pa služite uz tostirani crni hleb sa maslacem.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hladna čorba sa tikvicama

Hladna čorba sa tikvicama



Sastojci:
- 900 g tikvica
- 3/4 šolje pavlake
- dve kašike putera
- dve glavice vlašca
- kašika karija u prahu
- kašika gustina
- šest strukova korijandera ili peršuna
- biber, so

Priprema:
Tikvice iseći na kockice. Luk očistiti i samleti ili ga izrendati. Korijander oprati i iseckati. Rastopiti puter i dinstati luk oko tri minuta. Dodati kari i kratko propržiti.

Zatim umešati iseckane tikvice, četiri šolje vode, so i biber. Poklopiti i kuvati 20 minuta. Kada tikvice omekšaju ispasirati čorbu u blenderu ili je protisnuti kroz gusto sito. Sipati pavlaku i dodati soli i bibera po potrebi.

Rastopiti gustin u malo vode i umešati ga u vruću čorbu.Ostaviti nekoliko minuta da se zgusne, povremeno mešajući. Na kraju dodati korijander i još jednom promešati.

Hladiti najmanje dva sata u frižideru.





 
Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Hladna supa od krastavca

Potrebni sastojci:


1 veliki krastavac
1 crveni luk
1 veza peršuna
1 veza mirooeije
2 grančice bosiljka
600 ml supe (kocka)
300 g kiselog mleka
aleve paprike
so
biber

Priprema jela:

1. Krastavac oljuštiti i iseći 4 koluta i sačuvati ih sa
strane. Ostatak krastavca iseći na kocke. Iseći i crveni luk na krupno.

2. Ispasirati krastavac, luk, začinsko bilje i supu. Dodati kiselo mleko, posoliti, pobiberiti i ostaviti supu poklopljenu oko 2 sata u frižideru.

3. Iseći sačuvane kolutove krastavca na prutiće,
pa umešati u hladnu supu. Ukrasiti mirooeijom i alevom paprikom.
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Supa od jogurta i krastavaca

Supa od jogurta i krastavaca


:info:



Potrebni sastojci:

150 g sir
2 čena bijeli luk
50 g pinija
1 krastavac
limun
so
2 kašikice maslinovo ulje
125 ml mlijeko
750 g jogurt
1/2 kesice origano

Priprema jela:

Pomešati jogurt, mleko i kašičicu maslinovog ulja. Začiniti solju, biberom i limunovim sokom. Ohladiti. Oprati krastavac, očistiti i sitno iseći. Očistiti beli luk i iseći ga veoma sitno, pa prodinstati na preostalom maslinovom ulju.


Propržiti piniju na tiganju bez dodavanja masnoće, a zatim je staviti na tanjir. Ovčiji sir iseckati na kockice. Krastavac i beli luk dodati u ohlađenu smesu od jogurta i mleka i sve dobro promešati.

Začiniti origanom, pa sipati u tanjire. Ova hladna supa može se po želji ukrasiti pinijom, ovčijim sirom i seckanim peršunom.

http://www.mojkuvar.com/recette+index.ingid+265.htm
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978


Ledeni letnji potaž

Za 6 osoba: pola veze vlašca, 2 krastavca, sveža zelena paprika, 4 paradajza, 0,5 dl maslinovog ulja, 2 kašike limunovog soka, 2 kašičice C majčine dušice, 2 kašičice senfa, glavica luka, kašičica C peršuna, pola kašičice C čilija, 4 dl kisele pavlake, so i biber.

Paradajz prelijte ključalom vodom i oljuštite. Krastavac oljuštite, a papriku očistite. Luk, krastavac, papriku i paradajz isecite što sitnije možete. U posudi za salatu pomešajte senf i kiselu pavlaku, dodajte C majčinu dušicu, C peršun i C čili u prahu, posolite, pobiberite i dobro promešajte. Dodajte sitno seckano povrće, pažljivo promešajte i ostavite da se sat-dva hladi u frižideru. Neposredno pre serviranja dodajte dovoljno ledene vode da pripremljena mešavina dobije teksturu guste čorbe. Sipajte limunov sok i maslinovo ulje, još jednom promešajte i servirajte.






 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hladna letnja supa

HLADNA LETNJA SUPA

Potrebno je: 450 g krastavaca, 1 čen belog luka, 1 1/2 kašičica soli, 1 struk praziluka, 2,2 dl mleka, 2 dl kisele pavlake, 1 kašičica iseckane sveže nane, 1 kašičica iseckanog svežeg peršuna, 1 kašika sveže ceđenog soka od limuna, biber po ukusu.

Operite i ogulite krastavac, isecite na uzdužne polovine i kašikom izvadite unutrašnjost sa semenkama. Posolite, dodajte sitno iseckani beli luk i praziluk, mleko i pavlaku i umutite u blenderu. Sipajte u činiju, začinite nanom i peršunom, sokom od limuna i biberom. Odložite u frižider na 1 čas da se dobro ohladi pre posluženja.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hladna supa od višanja

Hladna supa od višanja

102976_redpeppersoup_f.jpg


Sastojci:
300 g višanja bez koštica
3 žumanca
1 kašika brašna
1 kašika šećera
1 dl kisele pavlake
prstohvat cimeta


Priprema:


Očišćene višnje staviti u 8 dl kipuće vode s malo šećera i cimeta po ukusu. Kuvati 10 minuta nepoklopljeno, na srednjoj temperaturi.

U međuvremenu razmutiti brašno s nekoliko kašika hladne vode, zatim ga lagano, uz mešanje, dodati u supu. Kuvati još 10 minuta, maknuti s vatre i dodati umućenu pavlaku sa žumancom. Ohladite i poslužite ukrašeno po izboru.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hladna čorba od avokada

Hladna čorba od avokada

hladna-corba.jpg

Potrebno je: 300 g avokada, 150 g crnog luka, 250 g paradajza, 1,5 dl mleka, ljuta paprika, 2 kašike maslinovog ulja, sok od jednog limuna, kašika seckanog svežeg peršuna, kašika suvih začina, 4 kašike kisele pavlake i so po ukusu.

U šerpu sipajte 0,75 l vode i kuvajte sa kašikom suvih začina dok ne provri. U međuvremenu u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju nekoliko minuta dinstajte sitno iseckani crni luk i paradajz isečen na kocke. Avokado operite, oljuštite i isecite na kockice, prelijte limunovim sokom, a zatim sameljite u blenderu zajedno sa smesom iz tiganja. Sipajte u veću činiju, pa dodajte mleko i sitno iseckanu ljutu papriku. Sve dobro promešajte i polako umešajte u čorbu. Posolite i kuvajte nekoliko minuta, sklonite s ringle, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Ohlađenu čorbu pospite peršunom pre serviranja i začinite kiselom pavlakom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krem-supa od krastavca s orasima

KREM-SUPA OD KRASTAVCA S ORASIMA

1.jpg

Potrebno je

1 veliki krastavac, 1 čen belog luka, 1 mladi crni luk, 70 g oraha, 30 susama, 400 ml jogurta, kašika kisele pavlake, 100 ml slatke pavlake, so, biber, mirođija

Priprema
Krastavac ogulite i isecite na kockice. Beli luk, mladi crni luk i orahe naseckajte. Sastojke pomešajte u staklenoj posudi. Dodajte kiselu pavlaku, jogurt i slatku pavlaku, a potom i iseckanu mirođiju. Posolite i pobiberite. Sastojke dobro promešajte. Još dosolite prema ukusu. Ostavite krem-supu u frižideru oko tri sata.



 
Natrag
Top