Hitno pomoc oko particije!

Član
Učlanjen(a)
05.09.2010
Poruka
163
Kupio sam sve nove delove za racunar (graficku, cpu, ram, maticnu sve sve sve osim hard diska) hard nisam uzeo iz razloga zato sto imam dva jedan 500 i 320. Na maticnoj ploci ima sata3 diskovi su sata 2 ali reklisu mi da to moze da se prikljuci da su sata unazad kontabitalni. Posto nemam sistem na diskove ubacuio sam butabilni usb ( nemam dvd citac) sve lepo krene do dela kada pravis particije bilo sa prvim hard diskom ili drugim istu gresku napravi on particije ali ni na jednu nemogu da instaliram windows pojavi se greska setup was unable to create a new system partition or locate an existing system partition sta da radim????

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Ne bi bilo lose da za pocetak prikljucis samo jedan od tih hardova,pa zatim za test napravi jednu particiju od recimo 50 GB u NTSF format i tu probaj to da instaliras,evo ti mali pdf ,skini ga i pazljivo proanaliziraj kako se radi sa sata hardovima i koje su im postave u BIOSU,fajl je malo bajat ali drzi vodu...

Kod:
http://faq.gigabyte.com/FileUpload/FAQ/1/869/file/faq_e_gsata2_raid.pdf
znaci skini ovo

Član
Učlanjen(a)
05.09.2010
Poruka
163
skidam, hardove sam ukljucivao jedan po jedan, sad cu da probam ovo sto si poslao

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Vidis sta kaze :In BIOS
[hl]Setup, go to Integrated Periperals, ensure that the Onboard SATA/IDE Device is enabled[/hl]
Znaci udjes u Integrated Periperals i postavis Onboard SATA/IDE Device is enabled,...dalje
Then set
[hl]Onboard SATA/IDE Ctrl Mode to RAID/IDE before configuring RAID. If you do not want to create
RAID, set this item to IDE or AHCI, depending on your need.....[/hl]

Dalje u opciji Onboard SATA/IDE Ctrl Mode ,ako neces da se juris sa tim Raid kontrolerom tu stavis na IDE ili AHCI....odnosno menjaj postavke dok ne pogodis dobitnu kombinaciju....Ako nesto zeznes ucitaj ono sto pise default Bios ,snimi restartuj pa se igraj od pocetka....

Član
Učlanjen(a)
05.09.2010
Poruka
163
dzaba meni bios nije kao sto je na .pdf meni je ovakav
MSI%20BIOS%201%20-%20Main.png

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Opa bato ovo je neki BIOS iz star trek serijal ,al sve jedno ideja je ostala ista,pogledaj pod onu ikonu sto lici na hard...ako nije tu onda treba ovo malo istraziti...znaci pregledaj po redu i nadji opciju za podesavanje harda...
tagovi:
Integrated Periperals
Onboard SATA/IDE i td...

Evo sad sam pogledao kako su cika Nikolaj i Torgan, nesto tako slicno resili ovde...
http://serbianforum.org/threads/problem-instalacija-windows-xp.414891/page-8#post-1516748
ukratko ,ako ti tokom bootanja sa fleske izbaci opciju za dodatne SATA drajvere pretisni f6 da i njih instaliras,
ovo je naravno resenje za XP ,al ti ionako nisi naveo koji OS instaliras ...ipak je i ovo dobro znati....
kola-gif.57408

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Nije to Star Trek već je to moj BIOS od MSI GD80 odnosno isti takav. U setingsu imaš podešavanja. Ali se ja nešto ne sećam da se tu imalo išta podešavati osim Sata ili Ahci moda i koji je prvi disk za butovanje. Šteta što nemaš dvd rezač. Ovako bolje da si postavio slike šta radiš i gde si zakočio da vidimo mi šta si uradio PRAVILNO. (Instalacija wina). Ovako nadaljinu.....može svašta da bude....

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.077
Koji operativni sistem je bio pre toga instaliran(na kom OS su napravljene postojece particije) i koji se sada instalira?
Uglavnom verovatno je problem do secure boot, i nacinu particionisanja MBR vs GPT. Win 8 i 8.1 koriste GPT. E sada u opcijama ima verovatno bios mode ili nesto slicno gde ima da se izabere UEFI, UEFI+ Legacy ili tako nesto. Za win 7 i starije treba staviti ovo sa legacy, za novije moze i uefi. Ukoliko je noviji i zelite da koristite GPT, moracete ceo hdd da formatirate i napravite nove particije, jer MBR i GPT nisu kompatibilni(oni drugacije markiraju gde hdd pocinje i gde se zavrsava, narodski receno :D)...

Poslednja izmena:
Natrag