Šta je novo?

Hitni slučajevi i bez knjižice

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Hitni slučajevi i bez knjižice
[/h] Izvor: Tanjug


Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da nijedna osoba koja nema overenu knjižicu, a kojoj je potrena hitna lekarsaka pomoć ne sme da bude odbijena u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi.

13451292524f47555812ed9200122566_orig.jpg
"Nijedna osoba kojoj je potrebna hitna zdravstvena zaštita a nema knjižicu neće biti vraćena, ako neki lekar to učini biće sankcionisan", rekao je Stanković.

On je istako da vlada već duže vreme traži rešenje za građane kojima poslodavci godinama nisu uplaćivali doprinose, a cilj je da se ono što se desilo oružarima u Kragujevcu ne ponovi i da niko ne bude zdravstveno ugrožen.

Problem neuplaćenih doprinosa i zdravstvenog osiguranja za oružare nije problem Ministarstva zdravlja, već prevashodno Ministarstva ekonomije i Fabrike oružja, kazao je Stanković, ističući da će se on ipak sutra razgovarati sa oružarima i predožiti im neka rešenja.

Problem je što fabrika oružja nije uplaćivala doprinose radnicima tokom poslednjih deset godina i što za zdravstveno osiguranje sada duguje oko 1,2 milijarde dinara, rekao je Stanković.

On je kazao da radnicima fabrike oružja nije uplaćivano zdravstveno osiguranje već deset godina, i istakao da se sada postavlja pitanje ko im je deset godina overavao knjižice i kršio zakon.

Ministar je podsetio da je Skupština Srbije u julu usvojila odluku da dužnici koji počnu da uplaćju zdravstveno osiguranje od 1. januara ove godine mogu da dobiju overenu knjižicu i sukcesivno otplaćju dug.

Ako bi oružari sada započeli da plaćaju dobijali bi overene knjižice na po tri meseca, dodao je Stanković. Prema njegovim rečima, Republičkom fondu za zdravsteno osiguranje (RFZO) duguje se oko 850 miliona evra za doprinose, od čega je naplativo samo oko 360 miliona.

Fond ne prati ko su dužnici, već je to posao Poreske uprave, rekla je direktor sektora za ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama RFZO Stanka Žunić.

Ona je ukazala da radnik ne treba da traži svoje pravo u Fondu, kao što su to uradili oružari u filijali u Kragujevcu, već da zbog neoverenih knjižica treba da se obrate prvo poslodavcu.

Oko 700.000 građana Srbije nema overene zdravstvene knjižice jer njihovi poslodavci na ime obaveza za zdravstveno osiguranje duguju republičkom fondu oko 840 miliona evra.

Stanković je podsetio da se izmenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju pokušava da se te obaveze za doprinose za zdravstvenu zaštitu redovno plaćaju, a da se dosadašnji dug reprogramira.

"O reprogramiranju duga odlučivaće se u pregovorima koji se vode u okviru vlade i o tome ništa dalje konkretno ne mogu da kažem", rekao je Stanković i ponovio da, da bi se zdravstvene knjižice overile, mora da se plate doprinosi.

"Skupština Srbije je izmenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju omogućila da se svi oni koji nisu redovono izmiravali obaveze za doprinose, a ukoliko sada krenu sa plaćanjem tih doprinosa, radnicima mogu overiti zdravstvene knjižice, a dosadašnji dug će se reprogramirati", kazao ministar zdravlja.

 
Top