Šta je novo?

Hidroelektrane - živi muzeji

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Hidroelektrane - živi muzeji
[/h]B92


Da male stogodišnje hidroelektrane Elektroprivrede Srbije nemaju samo veliki značaj kao obnovljivi izvori energije, već i kao izuzetna kulturna baština, pokazuje projekat kreiranja kulturno-turističke rute “Putevima Tesle i Stanojevića”.


15892328134fcca1a33ae07885314104_orig.jpg

HE Sveta Petka

Ovaj projekat će stoga biti predstavljen na predstojećoj konferenciji CEDEF-a “Mini hidroelektrane – prednosti i potencijali”, koja se održava u utorak 5. juna u 11h u Hotelu Kastrum u Gamzigradskoj banji.

Projekat je već “gostovao” na nekoliko značajnih skupova posvećenih Tesli i industrijskoj baštini. Na V Međunarodnoj konferenciji o industrijskoj baštini u Rijeci izazvao je veliku pažnju i interesovanje kao konkurentan evropski turistički proizvod koji Srbija treba da razvija. Ruta “Putevima Tesle i Stanojevića” izazvala je i veliku znatiželju domaćih stručnjaka prošle nedelje na svečanoj tribini "Nikola Tesla i 21. vek - Srbija u svetlu pobede naizmeničnih struja Nikole Tesle 1896. godine", koja je povodom 120 godina boravka Nikole Tesle u Beogradu i 112 godina puštanja u rad prve hidroelektrane na reci Đetinji u Užicu održana u svečanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka prošle godine je realizovao projekat mapiranja kulturnih potencijala Jugoistične Srbije koji se mogu upotrebiti za razvoj kulturnog turizma. Tom prilikom kreirane su i potencijalne kulturno-turističke rute, od kojih je jedna “Putevima Tesle i Stanojevića”. Na ovom putu kroz našu zemlju turisti bi mogli da prate Teslinu beogradsku putanju i posete Negotin, rodni grad njegovog velikog prijatelja i kolege Đorđa Stanojevića. A zatim bi obišli neke od najstarijih hidroelektrana u svetu, stogodišnjakinje u kojima se malo toga promenilo od kada su počele da rade. Zahvaljujući Tesli i Stanojeviću Srbija se može pohvaliti sa čak pet malih hidroelektrana starih više od jednog veka.

Do sada je na ovu temu u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka organizovana izložba i tribina o industrijskom turizmu.

 
Top