Šta je novo?

Hepatitis u Srbiji van kontrole

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Hepatitis u Srbiji van kontrole
[/h] Izvor: Večernje novosti

Beograd -- U Srbiji sa virusnim hepatitisom C živi 100.000, a sa B još 350.000 ljudi, svaki peti zna da je zaražen. Preventivnih programa nema, infekcija se širi.

562875084ed6b4eb5a9ce663075077_368x259.jpg
Nedostaju i lekovi.
Podatak da je slično u čitavom svetu nije za utehu, s obzirom na to da se infekcija prenosi putem krvi i seksualnih kontakata, pa se strahuje da bi 2018. godine virusni hepatitisi mogli da prerastu u epidemiju.
Preventivnih programa nema, a infekcija se uglavnom otkriva slučajno. Procenjuje se da hronični hepatitis C ima oko 100.000, a hronični hepatitis B čak 350.000 ljudi.

Tokom prošle godine, prema podacima Instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut” registrovana su 973 nova slučaja virusnih hepatitisa, osam ljudi je umrlo od hepatitisa B, a 12 od hepatitisa C.

"Svesni smo da je stanje zbog besparice teško, ali to ne bi smelo da se prelama preko leđa pacijenata", kaže Jasminka Nikolić, predsednik Udruženja za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa ”Hronos”.

"Lekovi za hepatitis su na posebnom režimu izdavanja i pacijent mora da prođe komisiju da bi otpočeo lečenje. Problem je što se velikom broju obolelih odlaže komisija, a time i terapija, jer, kako pretpostavljamo, nema dovoljno lekova."

Iako je, uslovno rečeno, teži, hepatitis C se, izgleda, u Srbiji bolje ”drži pod kontrolom”. Lekari kažu da se u terapiji, o trošku osiguranja, koriste isti lekovi kao i u bogatim zemljama. Ali, sa hepatitisom B nije tako. Od sedam lekova koji se primenjuju u svetu, kod nas se koriste samo dva. Novi lek ”viread” (”tenoforin”), koji je 28. jula uvršćen među medikamente koji se izdaju o trošku osiguranja, još nije dostupan pacijentima.

"Prema mojim saznanjima lek je uvezen, trenutno je na testiranju, za mesec dana će se izdavati na recept", kaže za ”Novosti” profesor dr Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

Prof. Delić kaže da se godišnje u lečenje uključi 400 do 500 novoobolelih od hepatitisa B i C. U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje ”Novostima” je u četvrtak rečeno da se od hepatitisa B leči 885 osiguranika, a od hepatitisa C 423.

"U prvih devet meseci ove godine izdato je 5.746 pakovanja lekova protiv hepatitisa B, za koje je RFZO izdvojio oko 40 miliona dinara. Lekovi za lečenje hepatitisa C su na posebnom režimu izdavanja, jer se radi o skupim injekcionim i imunostimulansima", kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO.

Na ovoj listi je sedam lekova, uključujući i različite jačine istog leka. Od početka godine do kraja septembra potrošeno je 6.893 pakovanja ovih lekova za koje je RFZO izdvojio oko 114 miliona dinara.
 
Top