Šta je novo?

HDD Regenerator

Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
377
Čuj da nosi u servis, pa na šta to liči da se članu takvo nešto napiše i to ovakvim tonom i ovo naglašavanje velikim slovima!
Sve si pogrešno shvatio ili jednostavno želiš da moja poruka tako zvuči.
Kada neko kao Asum ima ozbiljan problem, tada i rešavanju istog treba ozbiljno pristupiti. Pogotovo, ako je u pitanju neko ko se vrlo slabo razume u datu problematiku. Shodno tome, ključne reči su i naglašene velikim slovima kako bi se uočila razlika između spomenutih pojmova.
Inače, svrha servisa jeste da pomogne onima koji se ne razumeju u rešavanje problema koji su ih snašli. U večini slučajeva, neupućeni sam-svoj-majstor na kraju ipak završi u servisu, s tom razlikom što servis sada, osim inicijalnog kvara, mora da popravi i ono što je vlasnik u svom nestručnom radu dokvario. Naravno, cena usluge je adekvatna veličini problema i rada.
"Grdnja, kritika, pljuvanje,..." i slični komentari su potpuno nonsense, te kao takvi ne zaslužuju komentarisanje.
Nadam se da sam sada bio jasniji oko sadržaja poruke i da si me sada bolje razumeo.

zbog ovakve banalnosti.
S obzirom na samo jednu informaciju:
prilikom sledeceg paljenja pisalo mi da je hard disc riknuo
ja ne mogu kao ti da procenim da li je problem banalan ili ne. Pogotovo što se ne zna tačan sadržaj poruke i ko ju je poslao. BIOS ili os? Mogu samo da dam paušalnu procenu, koja je sama po sebi neupotrebljiva.
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
@asum ovo sa sporim radom hard diska prvo si trebao da proveris kako ti stoje kablovi kod harda. SATA kablovi su u ondosu na stare ide/ata kablove potpuno nesigurni i kod losih kontakata mora zavrnes kabal malo u stranu radi boljeg kontakta. Sto se tice samog harda i tih podataka sto si brisao verovatno ce sve da se vrati u normalu posle kulturnog formatiranja hardica sa oformljenom aktivnom particijom, ali posto ti hoces da ti podaci ostanu sacuvani onda ti treba program za obnovu MBR sektora. Znaci to kad se zezne dobijes ocitavanje da je hard riknuo, odnosno lazno ocitavanje. Ruku na srce i HD regenerator moze da te izvuce iz ovna ako je ostecen sektor bas kod prepoznavanja harda i malo ga namagnetise i dotera.

Prakticno sada imas vise mogucnosti ovde i moze da biras sta ce da uradis, Prvo izvuci hard, protresi ga jedno 5 sekundi levo desno da otkacis magnetnu glavu. Zatim kontakt obrisi sa alkoholom na hardu i kablu i pregledaj ga. To sve vrati nazad i kresni ga, ako nece da radi, ubaci u dvd rom disk pod nazivom Hirens boot(podesi boot sa cd-a) i u obilju opcija nadji stavku za opravku MBR sektora, ako ne mozes da se snadje, ponovo se vracamo na stavku sa bacanjem u reku, a mozes i da se pomokris na njega sa kiticom. E sad ako uspes da mu obnovis mbr sektor, za svaki slucaj ga propusti kroz HD regenerator da ga pregleda, posle ove male avanturice bi trebao da proradi.


Znaci da rezimiramo situaciju.
Ciscenje i vracanje natrag(novi kabal ili zavrnut stari zazuljen).
Obnova MBR sektora(preko drugog racunara ili Hirens Boot-a).
Kontrola Bad sektora sa HD regeneratorom.
u krajnjoj nuzdi formatiranje.
Ubacivanje u drugi racunar i u specijalnoj Disk Management konzoli obnoviti sector.
Ubacivanje u drugi racunar i skenirati sa HD Tune Pro ako je moguce.

Znaci imas tih vise unakrsnih opcija, jer po meni hard ne riknjava tek tako samo zato sto si mu nesto obrisao itd. Jedino ako je bila koicidecija da ti je izdahnuo u ruke, bas kod tog obrisavnja dole, sto je mora se priznati skoro pa neverovatan tajming.
 
Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
377
Prvo izvuci hard, protresi ga jedno 5 sekundi levo desno da otkacis magnetnu glavu.
?
Na isključenom hd-u glave su automatski "parkirane", tj. zaključane (najčešće) elektromagnetnom polugicom i nikakvo protresanje ih ne može pomeriti.

Obnova MBR sektora(preko drugog racunara ili Hirens Boot-a).
Korisnik asum mnogo toga nije rekao, pa samim tim ni koji win ima, tj. da li je hd particionisan po GPT ili MBR šemi. Pretpostavka/spekulacija je da je u pitanju win7+, što podrazumeva GPT šemu particionisanja koja nema MBR sektor. Ako program za regenerisanje MBR sektora nije "pametan", tj. ne prepozna GPT, regenerisaće MBR i samim tim oošteti GPT!

Ono što je najverovatniji scenario u ovoj priči je, da je korisnik obrisao neki od sistemskih fajlova i samim tim onemogućio podizanje os-a. (?)
Ali, kao što je već spomenuto, bez relevantnih informacija sve je ovo čista spekulacija, tj. "dijagnoza": "Možda je ovo, ili ovo, a možda i ono,..." koja kao takva ne vodi nikuda.
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
@1mapstnod pa ne znam za te rucne traktorske kocnice, tolke sam hardove otvorio radi magnetova , ali te kocnice nisam naso. Imas li neku sliku kako izgledaju pa da i njih od sada vadim za neke elektro projekte. Istina je da kad se otvori moze prstom da okreces u krug, a i muckanjem takodje se cuje trljanje glave. Te kocnice bi rodile vise problema da ih ima nego bez njih.

Sto se tice GPT drajvova, oni u sebi imaju “protective MBR”, pa ih bilo koji alat za obnovu mbr vidi kao cele particije i ne moze doci do gubljenja podataka i tako dalje. Raspitaj se malo na guglu.
Ako imas vreme odi do sekcije gore gde pise kompjuteri, ima dosta neodgovorenih pitanja, pa bilo bilo prava steta da tako pametan covek, potkovan znanjem gubi vreme u ovoj temi i pozdravi strica @HyperSnap stvarno pametan covek bas kao i ti. Svaka vam cast majstori, magnetne kocnice u vanzemaljskim liftovima oblast 51 i opasan MBR virus.
Hehe, ja sam zezant malo, ajde uzdravlje i pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
377
Mislim da nema potrebe za takvim načinom razgovora. Ali, kako god...
Imas li neku sliku kako izgledaju

Kod:
https://ibb.co/e8oPVT
Kod:
https://ibb.co/fZKgAT

Sto se tice GPT drajvova, oni u sebi imaju “protective MBR”, pa ih bilo koji alat za obnovu mbr vidi kao cele particije i ne moze doci do gubljenja podataka i tako dalje.
Pošto si već spomenuo protective MBR, citiraću prvu rečeniu sa wiki-ja [1]:

"For limited backward compatibility, the space of the legacy MBR is still reserved in the GPT specification, but it is now used in a way that prevents MBR-based disk utilities from misrecognizing and possibly overwriting GPT disks"

U drugom pasusu se može videti opis problema.

Shodno tome, ponoviću:
Ako program za regenerisanje MBR sektora nije "pametan", tj. ne prepozna GPT, regenerisaće MBR i samim tim ošteti GPT!

[1]
Kod:
https://en.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table#Protective_MBR_(LBA_0)
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.11.2011
Poruka
45
ja vam se zahvaljujem na pomoci al sam pokusao na nacin kako mi je objasnio BRAZLIK nije uspjelo te sam morao zamjeniti drugi a onaj otisao u smece.:(
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Znaci otpevao Sojke u prevodu. A lepo sam ti reko da kada ga muckas, nezno drzis za glavu i onda ga polako cigili migili gore dole, a ti kako si ga stego sve ostali otici na njemu i morao normalno da ti skvikne u ruke. Salim se, pa dobro pokusao si, nije uspelo, itd. -Samo uzmi pa fiksiraj kompjuterski sto malo bolje da se ne desi novi icident, hardovi mrze kada se radi na rasklimatanom stolu, a ubaci i dodatni ventilator u kuciste za svaki slucaj, bar dok ne prodju vrele letnje vrucine, samo da duva prema otvorenom kompu unutra. Pozz ..
 
Top