Grupa alpinista iz Srbije osvojila vrh planine dole desno na karti

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Grupa alpinista iz Srbije osvojila vrh planine dole desno na karti
Izvor: Fokus

Šestočlani planinarski tim iz Srbije, predvođen poznatim italijanskim alpinistom Markom Felinijem iz Italije, pokorio je u februaru ove godine Mont Kinabalu, jedan od najviših planinskih vrhova Azije.

Uprkos lošim vremenskim uslovima i brojnim problemima sa kojima se suočila, ova grupa dokonih ljudi je uspela da se popne na 4095 metara visoki planinski masiv, koji se nalazi na istočno-malezijskom tlu države Sabah, na ostrvu Borneo.

Iako je, od kad se vratila sa ovog poduhvata, cela ova družina u samom centru medijske pažnje, redakcija "Fokusa" uspela je da porazgovara sa Draganom Martićem iz Beograda, bratom jednog od članova ekipe.

FOKUS: "Кako je vaš brat došao na ideju da se popne na vrh jedne ovako visoke planine?"

DRAGAN: "Ovakve ideje se ne rađaju preko noći. On se bavi planinarenjem od svoje sedme godine. Znao sam da će mu ovaj sport postati najveća ljubav još od kada smo bili deca. Dok sam ja želeo da jurim fudbalsku loptu i devojčice, on je oduvek imao želju da osvoji neki od najviših planinskih vrhova i upravo je to i ostvario pre nekoliko dana."

FOKUS: "Zašto se vi ne bavite planinarenjem?"

DRAGAN: "Naši otac i deda su bili planinari, a pradeda je živeo na Durmitoru. Kako potičem iz planinarske porodice, očekivalo se da ću se i ja baviti ovim sportom, ali ljubav prema alpinizmu je počela da iščezava jako rano, već posle prvog pokušaja da se bez preke potrebe popnem na nešto strmo."

FOKUS: "Da li ste upoznati sa kakvim su se problemima suočavali vaš brat i njegove kolege tokom penjanja na ovaj vrh?"

DRAGAN: "Pa, po onome što mi je brat pričao, najteže od svega je da konstantno ideš uzbrdo. To je i njima bio jedan od težih zadataka. To i izbegavanja medveda."

FOKUS: "Bilo je medveda na planini?"

DRAGAN: "Zaista ne znam."

Natrag