Grčki režiser čisti smeće na Egzitu Foto

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
„Blic” sa neobičnim gostima na Petrovaradinskoj tvrđavi

Grčki režiser čisti smeće na Egzitu Foto

Izvor: Blic Ljiljana Popadić, Neven Džodan, Ana Kalaba | 11. 07. 2011. - 12:30h | Foto: N.Karlić, B.Janjić, N.Marković

NOVI SAD - Grk Dimitris Argiriou (25) iz Gavale je volonter muzičkog festivala Egzit, u sektoru za čišćenje smeća i otpadaka. Ovaj filmski režiser i scenarista čiji je film „Rec“ prošle godine prikazivan na Kanskom festivalu, u Novi Sad došao je kako bi prikupio materijal za svoj budući film o Egzitu i volontiranju koji planira da uradi tokom naredne godine.

157725_zabgrk-02-foto-nenad-karlic_f.jpg

Film Dimitrisa Argyrioua prikazan je prošle godine u Kanu

Kako kaže ovaj umetnik, da bi stekao lično iskustvo u tome, a zatim to i preneo na filmsko platno, prijavio se za volontera na festivalu.

- Volim da budem Grk u Srbiji! Ljudi našu naciju veoma cene i vole u vašoj zemlji.

Kako pored režije i pisanja scenarija u Grčkoj održavam i treninge u volontiranju, odlučio sam ove godine da dođem i postanem član ekipe koja se time bavi na ovom velikom festivalu - kaže Dimitris Argiriou, koji je već treći put u Srbiji, a ovo mu je druga poseta Novom Sadu. On objašnjava da je prošle godine kao posetilac na Egzitu shvatio kako volonteri imaju priliku da upoznaju veliki broj ljudi i kako oni zaista mogu u potpunosti da dožive festival radeći nešto korisno i pomažući ostalim posetiocima.

- Nije mi teško da skupljam smeće jer na taj način imam priliku da upoznam veliki broj ljudi, različitog mentaliteta i koji dolaze iz raznih krajeva sveta. Takođe znam da sam svojim radom od koristi drugim ljudima i festivalu i odmah se bolje osećam. Još jedan od razloga za dolazak na festival je i „Arkejd fajer“, koje sam po prvi put slušao uživo, dok sam „Editorse“ i Miju, koje takođe mnogo volim, imao priliku da vidim i pre - kaže ovaj scenarista i režiser i dodaje da je organizacija samog festivala zaista dobra, ali da je mnogo boljih izvođača bilo prošle godine.

- I ovaj Egzit ima dobrih muzičara, ali je nekako prošle godine bilo mogo sadržajnije. Inače, imao sam priliku da mnogo putujem balkanskim zemljama i Srbija je jedna od lepših. Ljudi su veoma gostoljubivi i uvek vam izađu u susret, voljni da pomognu. Takođe, veoma smo sličan narod, i Srbi i Grci su otvoreni i vatreni, a devojke ovog podneblja su među najlepšim u svetu - uz smešak dodaje naš sagovornik koji je trenutno smešten u kampištu, popularnom „Egzit vilidžu“, sa ostalim volonterima koji rade na festivalu. Prema njegovim rečima, hrana je skoro identična onoj u njegovoj domovini, ali srpska pljeskavica sa salatom nema cenu.

- Volim da jedem vaše pljeskavice jer su nekako ukusnije nego kod nas. U Novom Sadu najverovatnije ostajem do utorka, ali još nisam definitivno odlučio. U kampu sam sigurno do nedelje, a posle možda odsednem kod prijatelja koje sam upoznao još prošle godine i s kojima sam od tada u kontaktu. Preko dana kada ne radim svoju volontersku smenu uživam na plaži Oficircu, a s obzirom na to da su napolju velike vrućine, super je što je kamp uz samu obalu Dunava. Po povratku u Grčku planiram da započnem rad na filmu o Egzitu i volontiranju, a nadam se da će se i ovo moje ostvarenje dopasti publici kao i prethodni film - zaključuje naš sagovornik.

157738_zabnoc-15-foto-bojana-janjic_ig.jpg

„Jinx“

157737_zabnoc-14-foto-bojana-janjic_ig.jpg

157733_zabnoc-07-foto-nebojsa-markovic_ig.jpg

Sa štulama se bolje vidi

157735_zabnoc-11-foto-bojana-janjic_ig.jpg

Santigold

157734_zabnoc-09-foto-nebojsa-karlic_ig.jpg

„Overflow“

157736_zabnoc-13-foto-bojana-janjic_ig.jpg

Publika spremna za zabavu „Kraak&Smaak“

Upoznao sam Kusturicu, Bregović mi se ne sviđa
Na Kanskom festivalu upoznao sam Emira Kusturicu, koji je veoma prijatan i interesantan čovek. Zaista cenim njegov rad jer poseduje umeće i talenat koji se retko viđa. Od poznatih muzičara iz Srbije znam za Gorana Bregovića, ali zaista nisam neki ljubitelj njegovog rada - kaže Dimitris Argyriou.

Natrag