Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Zato ja dodajem međutačke kada hoću da izbegnem autoput na nekoj deonici.
Zamolio bih kolegu @dzeksonbauer da nam objasni svoj način kreiranja ruta. Koliko vidim, većina upravo savetuje da se koriste autoputevi, kao najsigurniji, najbrži putevi. U tom slučaju se sigurno izbegavaju neprovereni i nesigurni putevi...Zbog čega je korisno izbegavati autoput. Nadam se da razlog nije putarina...
Ista molba je upućena i kolegi @iGO_Viktor. Šta dobijamo nakon ovog stava : "Ako si tokom kreiranja rute, za međuodredišta birao gradove ali u njih ne želiš da svraćaš, zašto ne povećaš radijus za obilaženje međuodredišta na više kilometara?". Šta ako oko tog grada postoji više obilaznica. Primer: Beograd, Novi Sad, Niš...
 
Učlanjen(a)
13.03.2018
Poruka
496
Da odgovorim na ljubazno pitanje. Postavke su mi da se ide autoputem, jer u Srbiji i nemam nekog izbora a ni razloga da vozim alternativnim putevima. Kroz Makedoniju želim da svratim na par mesta zbog čega treba da siđem sa autoputa, a nemam potrebe da se vraćam na autoput. U Grčkoj ne želim da platim nešto što nije autoput (Evzoni- Solun) i odlučio sam da idem na granični prelaz Dojran. Pošto idem prema Asprovalti time izbegavam gužve kroz i oko Soluna, a put je dobar, skoro kao i 'autoput' koji sam pomenuo.
Da li je sada jasno? Igo ne omogućava kombinovanje koje je meni potrebno, i ovakav način meni najviše odgovara. Isto tako, navigacija nije Sveto pismo, meni je samo pomoćno sredstvo na putu, za koji se uvek pripremam i pravim nekoliko ruta jer ne želim da potpuno zavisim od navigacije i mapa.


Послато са SM-N9005 помоћу Тапатока
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
@dzeksonbauer, iako "Like" ima isto značenje, zahvaliću ti se i ovako na iscrpnom odgovoru. Pošto se ne radi samo o teritoriji Srbije, tvoj princip mi je sada sasvim jasan i podržavam ga. Uostalom, i ja sam do Nea Kalikratije vozio istom rutom, preko Dojrana. Na prvoj pumpi u Makedoniji sam, uz WiFi, pogledao u koje vreme bih uveče stigao bez pauze, preko Evzonija, i odlučio da nastavimo drugim putem i prenoćimo na Dojranu.
Inače, i ja se temeljno pripremim kada idem u "nepoznato". Koristim Google Maps ali za svaki slučaj je paralelno uključen i iGO Israel. Tada sam odgledao i emisiju "SAT Patrola" i zapamtio skoro sve ključne raskrsnice...Putovanje mi je izgledalo kao da sam tuda već vozio. Pre toga sam u Grčkoj letovao još 1997. U međuvremenu je destinacija uvek bila Turska...
 
Učlanjen(a)
09.05.2009
Poruka
204
izvinjavam se sto uskacem u temu..
U baru sam i guzva je nesnosna..pogotovo ka Sutomoru.
Cep se stvara u Susnju zbog pesaka jer ima 4 pesacka prelaza i nijedna pasarela.
Gmaps to odlicno vidi i upozorava da je heavy traffic ali ne nudi da se provuces kroz Susanj kao sto se provlace mestani i da se izbegne guzva.
Ista stvar je kada se iz Petrovca krene ka Sutomoru,kolone su nenormalne,e sad ima "zaobilaznica" kroz Sutomore pa se malo olaksa.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
 
Učlanjen(a)
12.06.2019
Poruka
20
Da nastavimo offtopic... Koje mape koristi Waze? Zna li neko?
Kao osnovu Bing mape (kao plaćeni servis) dok kao bazu za USA koristi podatke od nekoliko institucija a za ostatak sveta tu bazu samostalno kreira. Inače to nisam već znao nego pronašao po internetima posle tvog pitanja.

EDIT:
... Ista molba je upućena i kolegi @iGO_Viktor. Šta dobijamo nakon ovog stava : "Ako si tokom kreiranja rute, za međuodredišta birao gradove ali u njih ne želiš da svraćaš, zašto ne povećaš radijus za obilaženje međuodredišta na više kilometara?". Šta ako oko tog grada postoji više obilaznica. Primer: Beograd, Novi Sad, Niš...
Dobijamo zadovoljenje postavljenog kriterijuma - navigacija nam nudi da ne idemo na Trg Republike u Beogradu kad to već ne želimo omogućavajući nam da na udaljenosti od npr. 5km od Trga obrišemo tu međutačku što će uroditi rekalkulacijom uz korišćenje jedne od zaobilaznica gde mi onda to možemo prihvatiti ili odlučiti za neku od takođe ponuđenih alternativa.

Ova mogućnost, kao uostalom i mnoge druge mogućnosti koje iGO nudi za razliku od svoje konkurencije, na prvom mestu za razliku od GoogleMaps, je feature kojime mi putem eksperimentisanja ili korišćenjem tuđih iskustava treba da ovladamo. A kada svim tim mogućnostima budemo umeli da vladamo tek onda ćemo moći da upoređujemo različite navi ekosisteme. Pri tome nikada ne treba da zaboravimo da je ljudski um superioran i da baš nikada programski kod neće moći niti da mu izađe na crtu niti da mu ponudi baš sve što bi taj tako široki um mogao da poželi.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
U Baru sam i guzva je nesnosna..pogotovo ka Sutomoru.
Cep se stvara u Susnju zbog pesaka jer ima 4 pesacka prelaza i nijedna pasarela.
Gmaps to odlicno vidi i upozorava da je heavy traffic ali ne nudi da se provuces kroz Susanj kao sto se provlace mestani i da se izbegne guzva.
Ista stvar je kada se iz Petrovca krene ka Sutomoru,kolone su nenormalne,e sad ima "zaobilaznica" kroz Sutomore pa se malo olaksa.
"Problem" je što GMaps nema prikaz saobraćajne situacije u mestu Šušanj, kao što se vidi na prvoj slici u prilogu. Iz tog razloga GMaps ne upoređuje rutu koju je odredio sa rutom koju meštani poznaju. Praktično ne nudi alternativu...To je već propust ove navigacije što nema traffic "nadzor" u malim mestima, pa i "nevažnim" delovima u velikim gradovima. To su one neobojene ulice...
 

Prilozi

  • Screenshot_20190719-150558.png
    Screenshot_20190719-150558.png
    153,5 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20190719-151004.png
    Screenshot_20190719-151004.png
    107,9 KB · Pregleda: 27
Učlanjen(a)
12.06.2019
Poruka
20
"Problem" je što GMaps nema prikaz saobraćajne situacije u mestu Šušanj... ...To je već propust ove navigacije što nema traffic "nadzor" u malim mestima, pa i "nevažnim" delovima u velikim gradovima...
Bolje ikad nego nikad!

Kolega, duuuuuugo već tvrdite kako je Google-ov "Live Traffic" za Srbiju, Crnu Goru itd. nešto što je stvarno "live" i nešto što je najvažnije kod jednog navigacionog sistema. Nadam se da ste konačno shvatili da se radi o fake marketingu te da i Google kao i iGO uostalom, za ove krajeve samo koristi ISTORIJSKE PODATKE.
Podsetiću vas da sam još davnih dana pokušavao to da vam dokažem, pored ostalog primerom u kome GoogleMaps u Kneza Miloša oko 3 sata ujutro prijavljuje crvene gužve a da je u stvarnosti u celom mom vidokrugu jedino vozilo u ulici bilo moje vozilo. Pokušavao sam i da vam skrenem pažnju na mogućnost da to što je vas GoogleMaps izvukao iz potencijalne gužve na autoputu (dokaz o postojanju stvarne gužve nemamo jer vi tamo niste ni otišli kako biste njeno postojanje posvedočili), vodeći vas preko autokomande možda uopšte i nije najbolje rešenje, jer je iz vašeg pravca i putanja preko Trošarine mogla da bude bolje rešenje (ni to ne znamo jer ni tamo niste otišli zbog čega opet nemamo vaše svedočenje).

Hteo sam da kažem kako mi, ljudi uopšteno, imamo sklonost da pravdamo svoje izbore te da često zbog toga nismo objektivni. Kako bi narod rekao "učinjenu poslu mane nema" ...e pa vi ste često izvlačili zaključke na ovaj način a to nije dobro, nije objektivno. A na mediju poput foruma takav loš zaključak lako postane nešto u šta čitaoci poveruju, a to nije dobro - došli smo žudeći za informacijom a u stvari dobili dezinformaciju. Ispada da smo uludo utrošili vreme, a vreme je novac? :8
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Kolega @iGO_Viktor, napisali ste ovo :

"Kolega, duuuuuugo već tvrdite kako je Google-ov "Live Traffic" za Srbiju, Crnu Goru itd. nešto što je stvarno "live" i nešto što je najvažnije kod jednog navigacionog sistema. Nadam se da ste konačno shvatili da se radi o fake marketingu te da i Google kao i iGO uostalom, za ove krajeve samo koristi ISTORIJSKE PODATKE."

Kolega @iGO_Viktor, na osnovu čega ovo tvrdite. Ne, nije tačno da, makar u većim gradovima u Srbiji, LIVE GOOGLE TRAFFIC nije LIVE. Nadam se da će vam jučerašnje slike dokazati da sam u pravu. Dupliraću slike da bi se videlo i kada su snimljene.
Kod "Doma garde" se može voziti i preko 60km/h, nijednog vozila ispred mene. Navigacija Google Maps kaže da ima gužve ispred. Znajući da Live Traffic normalno kasni 1-2 min, snimam skrinšot navigacije i vidi se da se u istom minutu 7:51 menja boja i pored Miloševog konaka je čista zelena, DAKLE BEZ GUŽVE KAKVA JE I STVARNA SITUACIJA.
Druga situacija je pre nailaska na Mostarsku petlju iz smera Topčidarske zvezde. Slika pokazuje da gužve nema a navigacija Google Maps to potvrđuje...
Dakle, Google Maps korektno prikazuje gužvu u Beogradu.

To što ste vi u 03h noću imali na ekranu prikaz gužve a osim vas nije bilo vozila, i tada sam vam objasnio, ta mala gužva je bila situacija od pre 1-2 min. Nadam se da ćete sada shvatiti na osnovu mojih slika od juče ujutru...Inače, ja dosta vozim i uvek koristim GMaps i sigurno da je moje iskustvo mnogo značajnije od zapažanja onih koji probaju nekoliko puta i odustanu...

Što se tiče objašnjenja u vezi sa međutačkom koja bi trebalo da izbegne Terazije, priznajem da nisam ništa shvatio. Zato bih zamolio da se da ilustrovani primer rute bez i sa vasom međutačkom da bismo shvatili koja je prednost korišćenja međutačke u popravci putanje. Naravno, iluzorno je da se taj primer bazira na Beogradu. Zašto bi Beograd bio međutaćka. Recimo, od Smedereva do Novog Sada, uz međutačku Beograd, se nudi prolaz tz. delom autoputa E75 kroz grad a on je najčešće u špicevima u kolapsu. Od Smedereva do Novog Sada se MORA IZBEĆI PROLAZ kroz Beograd, verovatno obilaznicom kod Bubanj potoka. A da li je to pametno, potrebno je konsultovati GMaps uz prikaz saobraćajne gužve... iGO NextGen, nažalost, zbog odsustva Live Traffic u Srbiji nije u stanju da predloži optimalnu putanju.

Na kraju, ja nisam prihvatio da GMaps, kako vi tvrdite, nema Live Traffic već samo korektno napisao da ga u mestu ŠUŠANJ NEMA. Nema ga ni u mnogim ulicama u Starom Gradu, levo od Francuske. Nema ga ni u mojoj Ulici Miloja Zakića. U vašem bloku je zastupljen...

P.S. EDIT sam koristio samo radi formalne popravke teksta. Samo još da napomenem : U svojoj arhivi svakodnevnih snimaka u vožnji uz GMaps, imam bezbroj primera koji ilustruju ovo što TVRDIM u postu. Ako neko želi, mogu "zatrpati" ovu temu tim slikama i skrinšotovima...Ipak, nadam se da je dovoljno i ono iz jučerašnje vožnje...Da ne bi bilo zabune : Oznake priloženih sktinšotova nemaju veze sa stvarnim vremenom kada su slike nastale. Merodavna su vremena koja su upisana u memoriji relefona, prvih šest slika...
 

Prilozi

  • Screenshot_20190719-164804.png
    Screenshot_20190719-164804.png
    321,4 KB · Pregleda: 20
  • Screenshot_20190719-164750.png
    Screenshot_20190719-164750.png
    274,1 KB · Pregleda: 20
  • Screenshot_20190718-075127.png
    Screenshot_20190718-075127.png
    143,8 KB · Pregleda: 20
  • Screenshot_20190719-164929.png
    Screenshot_20190719-164929.png
    165,5 KB · Pregleda: 19
  • Screenshot_20190718-075152.png
    Screenshot_20190718-075152.png
    141,9 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_20190719-164939.png
    Screenshot_20190719-164939.png
    163,7 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot_20190719-165117.png
    Screenshot_20190719-165117.png
    289,9 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot_20190719-165014.png
    Screenshot_20190719-165014.png
    121,4 KB · Pregleda: 24
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
09.05.2009
Poruka
204
Ja nisam recit mnogo,ali sto se tice konkretno mog letovanja u Baru.
Prvih dana mi nije nijednom izasao "heavy traffic near you" prvi put mi je izaslo pre 3 dana i zaista je bilo tako i guzva je pocinjala bas na mestu gde je pocinjala i crvena boja na mapi.
Pa sto se toga tice mislim da Gmaps ne gresi(kolega @navigas mnogo puta dokazao izbegavanjem guzve),al zna da navuce u jednosmernu ili u ulicu gde je skretanje zabranjemo,konkretno u Bg.
zato me nervira :)

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Mane i prednosti navigacije Google Maps

Kolega @iGO_Viktor je naglasio da ne bi trebalo neargumentovano hvaliti bilo koju navigaciju jer se time članovi foruma dovode u zabludu. Slažem se u potpunosti. Takođe, kolega @chifta je napisao da ga nervira pogrešno označeni smerovi pojedinih ulica i pogrešne dozvole skretanja. I sa ovim se slažem.
Zato ću pokušaću da navedem šta je to što meni smeta u navigaciji GMaps a i da istaknem šta mi se toliko sviđa pošto isključivo ovu navigaciju koristim u vožnji u Beogradu, tj. Srbiji, Makedoniji i Grčkoj, Znači, subjektivno mišljenje s namerom da to bude i objektivan, korektan prikaz.

MANE
  1. GMaps POGREŠNO dozvoljava skretanje levo iz ulice Kneza Miloša a obavezan smer je PRAVO i ponekad može i DESNO . Ozbiljan nedostatak !
  2. Iz Ulice Kneza Miloša POGREŠNO je dozvoljeno skretanje DESNO u Bulevar Kralja Aleksandra. Ozbiljan propust ! Mora desno u Krunsku.
  3. Iako je GMaps mapa sada daleko detaljnija (preciznija) nego pre godinu-dve, ostali su pogrešno označeni smerovi u nekim ulicama. Polako se i to ispravlja.
U prilogu je drastičan primer gde se vidi da me navigacija odvela u slepu ulicu Vase Stajića, sa vožnjom uz stepenice... Zaista bizaran slučaj. Donekle se može razumeti ova greška jer nema nijednog znaka koji pokazuje da se radi o slepoj ulici. Prijavio sam problem i nadam se ispravci.

PREDNOSTI
  1. GMaps Mapa je, po mom mišljenju, mnogo dobila unošenjem tačnih kućnih brojeva. Sada je pretraživanje i odlazak do raznih lokacija MNOGO KOMFORNIJI.
  2. Saobraćaj u REALNOM VREMENU je izuzetno precizan i veoma koristan za određivanje rute. Potrebno je napomenuti da pored praćenja LIVE TRAFFIC, GMaps ima i podatke o statističkoj gužvi na nekim lokacijama, vezano i za doba dana. Ipak, ovi drugi podaci, ako su i pogrešni, u zanemarljivoj meri utiču na kvalitet rutiranja.
  3. Uveden je brzinomer, prisutne su i prekršajne kamere ali je to dosta loše odrađeno. Sve kamere su označene kao Speed.

Možda članovi foruma na prvo čitanje dobijaju utisak da mane diskredituju ovu navigaciju. Ipak, radi se o nedostacima na koje se vozač brzo navikne i koji nisu presudni. Znamo da su često i mape provajdera HERE i TomTom sa ozbiljnim greškama... Dakle, preporučujem strpljivije testiranje.

Meni je navigacija GMaps navigacija NAJKORISNIJA iz sledećih razloga :
  1. GMaps jedina u Srbiji, za određivanje optimalne rute, uzima u obzir gustinu saobraćaja u realnom vremenu. Ovo trenutno poništava sve navedene mane. Jedino je GMaps ruta OPTIMALNA. Ostale navigacije nas veoma često, bar u Beogradu, vode putem koji je daleko od optimalnog. I ta ruta ostaje do kraja nepromenjena.
  2. Google pretraživač je, po mom mišljenju, bez premca u svetu. Sve što zamislimo se veoma lako pronalazi ako postoji. Svaki restoran, tržni centar, institucija, banka, škola.. Naravno, odmah nam se nudi lokacija za odlazak uz pomoć GMaps, kao i telefon za direktan kontakt. Veliko je zadovoljstvo da vam neko, dok vozite, javi samo ime restorana ili prodavnice i da vi u 2 poteza odredite novu putanju. Navigacije koje se baziraju na mapama HERE i TomTom to nikada neće imati...
  3. Google prati svaku novinu u svetu, pa i saobraćajnu. Zato se kod GMaps najčešće odmah ucrta nova deonica nekog puta. Primer, deonica autoputa kroz Grdeličku klisuru. Naravno, imam i ovde primedbe, recimo još nije ucrtan Novi Žeželjev most, ali takva je Google politika, nažalost...
  4. Veoma korisna opcija je i "deljenje" vašeg trenutnog položaja. Svako kome to omogućite, slanjem linka kroz SMS recimo, ili na Viber, može da prati gde se trenutno nalazite...

Pokušao sam da svoje subjektivne simpatije prema GMaps navigaciji, što objektivnije obrazložim. Na svakom vozaču je da on, shodno svojim potrebama i načinu vožnje, PROCENI OVO ŠTO SAM NAPISAO i izabere navigaciju koja mu u najvećoj meri odgovara. Jer, IDEALNO NE POSTOJI, pa i kada je u pitanju NAVIGACIJA...
 

Prilozi

  • Screenshot_20190720-131150.png
    Screenshot_20190720-131150.png
    157,3 KB · Pregleda: 20
  • Screenshot_20190720-131547.png
    Screenshot_20190720-131547.png
    153,3 KB · Pregleda: 19
  • Screenshot_20190720-131942.png
    Screenshot_20190720-131942.png
    138,6 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot_20190720-132032.png
    Screenshot_20190720-132032.png
    243,3 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot_20190720-144133.png
    Screenshot_20190720-144133.png
    125,5 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20190720-144151.png
    Screenshot_20190720-144151.png
    413,6 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_20190720-145433.png
    Screenshot_20190720-145433.png
    217,2 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_20190720-145439.png
    Screenshot_20190720-145439.png
    208,5 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot_20190720-145508.png
    Screenshot_20190720-145508.png
    196,1 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_20190720-145512.png
    Screenshot_20190720-145512.png
    88,5 KB · Pregleda: 26
Natrag
Top