Šta je novo?
katamaniak

katamaniak

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
4.683
Gosti iz galaksije (1981)

Gosti iz galaksije hrvatsko-češki je dugometražni film iz 1981. godine kojeg je režirao Dušan Vukotić. To je jedan od rijetkih znanstveno-fantastičnih filmova u hrvatskoj kinematografiji. Filmske lokacije snimane su u Dubrovniku. Specijalne efekte napravio je Jan Svankmajer dok je kostime izradila Jasna Novak.

Robert je pisac ZF romana koji otkrije da može materijalizirati svoje misli. Svi misle da je lud, no kad psihijatru ispriča da su, kad je bio beba, njegovom ocu izrasle grudi da bi ga mogao nahraniti, doktor zaključi da Robert boluje od rijetke bolesti koja se zove telurgija, a to je sposobnost da se snagom volje predmeti i bića materijaliziraju u stvarnosti. Njegova djevojka Biba ima sve manje razumijevanja za Robertovo pisanje i izmišljotine, ali mu povjeruje kad sama vidi troje izvanzemaljaca: Andru i dvoje djece. Naime, ta su bića doista odlučila posjetiti Zemlju ne bi li se susreli sa svojim stvoriteljem – Robertom. No njihov boravak izazvat će niz nezgodnih, pa i zastrašujućih situacija

Gosti iz galaksije crtanofilmskog klasika Dušana Vukotića jedan je od najbizarnijih filmova hrvatske kinematografije. Nevjerojatan spoj SF horora i parodije, s elementima melodrame i obiteljskog filma, intoniran kao mješavina tzv. trasha i campa, danas je omiljeno djelo domaćih kultista. Na uglednom međunarodnom festivalu fantastike Fantasporto u Portu (84.), film je dobio Međunarodnu nagradu za fantaziju za scenarij (ex aequo sa ‘Tajanstvenim dvorcem u Karpatima), za scenarij u Trstu 1981., prvu specijalnu nagradu žirija, Imagfic (Madrid) 1982., Grand prix, Grand prix publike, nagradu FIPRESCI, nagradu žirija za najbolju masku, nagradu publike u Cadizu 1982. te glavnu nagradu za režiju u Bruxellesu 1983.

U glavnim se ulogama pojavljuju Žarko Potočnjak, Lucie Žulova, Ksenija Prohaska, Rene Bitorajac, Ljubiša Ssamardžić, Ivana Andrlova, Cvijeta Mesić i Petr Drozd.
Iako radi kao vratar u nekom hotelu, Robert je opsjednut ZF-om i namjerava napisati roman o trojici androida-vanzemaljaca, Andri i dvoje djece Targu i Ulu, koji stižu na Zemlju sa nekog naprednog planeta iz daleke galaksije Arkana.
Medutim, stalno ga ometaju djevojka Biba ili susjed Toni, fotograf. Kolega mu savjetuje da u pricu ubaci neko cudovište jer bi samo tako mogao privuci pažnju citatelja, pa Robert odluci djelomicna ga poslušati ubacivši lik ogromnog ljubimca Mumua.
Jedne noci cuje ženski glas na magnetofonu koji ga pozove na obližnji otok. On posluša, posudi camac od Tonija i stigne na otok gdje se šokira kada primjeti troje vanzemaljaca iz svoje vlastite price - Andru, Targu i Ulua.
Kada se vrati kuci, to isprica psihijatru, te mu doda da je otkrio da posjeduje telurgiju, sposobnost materijalizacije svojih misli, kada je kao beba poželio mlijeka pa su iznenada njegovom ocu narasle grudi iz kojih ga je dojio.
Biba mu ne vjeruje pa ju iduce noci Robert povede do otoka. Tamo ponovno pronadu troje vanzemaljaca koji u svojem svemirskom brodu u obliku plave svjetlece kugle proucavaju usnulog cuvara te mu izvade srce.
Biba se prestraši pa ju pretvore u kocku. Kada se natrag u kuci ponovno pretvori u svoj pravi oblik, Biba se šokira i gradom se pocnu širiti glasine o vanzemaljcima.
Skupina ronioca odlazi do otoka sa harpunima, ali ih Targo napadne pucajuci lasere iz ociju.
To probudi još vecu znatiželju turista koji masovno odlaze na otok i skinu se goli kako bi uvjerili vanzemaljce da ne nose oružje, ali ih ne nalaze.
Toni cijelo vrijeme pokušava napraviti fotografiju kako bi ovjekovjecio taj dogadaj. Robert dobiva otkaz a kada se vraca kuci, otkriva da su se vanzemaljci tamo premijestili.
Andra ga fascinira te ju on nekoliko puta dodirne, no upravo tada upada ljubomorna Biba i nazove ju pogrdnim rijecima.
Ljubimac Mumu se oslobada, poraste do visine od preko dva metra i napadne neke goste na zabavi, izbacujuci vatru, pri cemu ubija nekolicinu njih.
Naposlijetku, Robert odluci otici sa Androm, Mumom, Targom i Ulom te napušta Zemlju.

Uloge:
Žarko Potocnjak Robert
Lucie Žulova Biba
Ksenija Prohaska Andra
Rene Bitorajac Targo
Ljubiša Samardžic Toni
Ivana Andrlova Gabi
Cvijeta Mesic Cecilija
Marketa Fišerova Stela
Karel Augusta Stelin otac
Hermina Pipinic Stelina majka
Helena Ružickova gda. Švarcova
Vaclav Štekl psihijatar
Petr Drozda Mumu
Zvonko Lepetic cuvar
Edo Perocevic urednik
Predrag Petrovic Knjižnicar
Vojkan Pavlovic Tip sa žutom bradom

Režija: Dušan VukoticHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top