Šta je novo?

Google da plati zbog izvoda iz vesti

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Google da plati zbog izvoda iz vesti

Izvor: Deutsche Welle


Nemačke vlasti planiraju da uvedu zakon prema kojem bi Google plaćao naknadu nemačkim novinama jer se u pretrazi pojavljuju izvodi iz njihovih vesti. U pitanju je opasni presedan, upozoravaju u Googleu.

10125767104f5a0d5a90f4c188166428_orig.jpg


Kada želite da potražite neku vest ili priču na internetu, u Googleu ćete jednostavno uneti ključne reči – recimo „Angela Merkel“. Ovaj pretraživač će pronaći sve i svašta o Angeli Merkel, između ostalog sijaset novinskih članaka, vesti i intervjua koje su objavili nemački internet mediji. Uz link ka odgovarajućim tekstovima, stajaće i izvod iz vesti, kako bi korisnik znao o čemu je reč pre nego što klikne da pročita celu priču.

Upravo taj kratki tekst je sada problem – nemački mediji bi da otkinu deo kolača koji Google zarađuje od reklama i oglasa i traže da američki gigant plaća naknadu jer navodno šteti medijima. Iz Googlea odgovaraju da se na taj način zapravo mediji besplatno reklamiraju na ovom pretraživaču kojim se obavlja čak 80 odsto pretraga u Nemačkoj.

Posle godina lobiranja, medijski magnati su izgleda ubedili političare u Berlinu da podrže odgovarajući zakon. Time bi se sledio primer Belgije, zemlje u kojoj je sud odlučio da Google ugrožava autorska prava medija.

„Nemački izdavači traže ni manje ni više nego da komercijalni sajtovi plate paušalne iznose za korišćenje njihovog internet sadržaja“, rekao je za DW advokat Jan Menikes, savetnik nemačkih izdavača.


I Facebook u problemu?


Zvanično, u pitanju nije samo Google, nego i svi ostali koji zarađuju od reklama, a između ostalog kopiraju, sakupljaju ili uvezuje tekstove iz nemačke štampe na internetu. Ukoliko recimo neki bloger u svom tekstu poveže tekst iz internet izdanja Špigela – moraće da plati naknadu, ali pod uslovom da i sam ima prihode od svog sajta. Ukoliko nema prihoda, onda se bloger smatra privatnim licem i ne plaća nikakve dažbine.

Najveći problem bi mogao da ima Facebook – korisnici koji sa svojim „prijateljima“ dele sve i svašta jesu privatna lica, ali je tehnički Facebook vlasnik svog sadržaja koji korisnici postave na njega. Kako Facebook debelo prihoduje od oglasa i reklama, lako može da se desi da i on potpadne pod regulativu.

Sada se u Nemačkoj vodi žustra rasprava – dok lobisti moćnih internet medija kažu da Google i ostali treba da plate jer zarađuju na tuđem radu, predstavnici nevladinog sektora i blogeri upozoravaju da je u pitanju udar na slobodni internet.

Narednih nedelja bi vlada trebalo da uputi predlog Bundestagu na glasanje. Ukoliko zakon bude donesen, verovatno će uslediti žalbe ustavnom sudu u Karlsrueu.

 
Top