Šta je novo?

GMO - Ključ blagostanja ili planetarni genocid?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Управо то. Куд год се окренеш чујеш: има рак овога или онога. И нико се не запита одакле. Радије ће нас правити будалама и исмејавати уместо да и сами провере да ли их (нас) неко намерно трује и убија. Уместо да се бавимо узроцима, ми беспомоћно гледамо последице. С обзиром да је свест (ум) човека заробљена разним медијским кампањама и испирањем мозга, имамо случај да нас праве воловима, а не виде да неко циљно користи медије и целокупан систем (образовања, науке, ...) да креира масу која по аутоматизму реагује негативно на само помињање одређених појмова. Било да је религија у питању, а камоли наука. Јер ако си религиозан - ти си глуп и затуцан и ти немаш права да користиш термин: наука. Наука припада онима који су безбожни, а нама затуцанима не. Нема везе што ми имамо и већу школску спрему, додир са научним истраживањима (из прве и друге руке), све је то мање битно. Јер и онај који се бави истраживањем мора да ћути да га не избаце са универзитета или школе где предаје.

Тоталитарни систем нихилиста који контролишу шта се говори, када се говори и да ли сме уопште да се говори о некој теми. Најлакше је ругати се нечему да људи скрену своју пажњу и поново потраже нешто површно, нешто што не "замара мозак". Занимљиво је да су сви "духовити" када треба понизити било које озбиљно питање, а заправо у свом срцу мрзе Бога. То се доказало и на овој теми. Буне се људи који мрзе Бога, покушавају да унизе ову тему која наизглед нема религијску основу. Зато прво треба понизити некога ко постави озбиљно питање и проба да се позабави и истражи. Да покрене још неке људе да и они укључе мозак и открију шта се крије иза фасаде. Тоталитарни систем и његови следбеници у самом старту покушавају да сасеку, јер и не могу боље. Тако су научени од малих ногу, кроз цео систем и друштво које је инструисано медијима. Те медије контролишу исти људи који и желе такве поклонике. То је као нека врста религије где милиони верника реагују на долазећу информацију оне иконе зверине која има централно место у нашим домовима. Како та икона проговори (јер јој се дадоше уста да проговори), тако вара и манипулише масама.Нема везе што је ова тема била на великим теливизијским каналима где су професори коментарисали штетност овог болесног подухвата (генетског инжењеринга), где људи у улози Бога мењају саму базу Божије креације, која касније утиче на све остале "чисте" јединке (по ДНК ланцу). Војници који све виде да је савршено у овоме свету, одмах реагују и нападају и саму помисао да је нешто противприродно и лоше, у крајњем случају. Овај свет по њима иде у еволутивно позитивном смеру и не треба неко да сумња. Таман посла! Све је савршено и добронамерно, али је Бог зао и ми који само проговоримо да ово што се ради није нормално. Они слепо верују да је све идеално. То је као да мењамо људски ДНК да добијемо човека од три метра и више (а то се десило већ). Све је то њима нормално, јер тако каже телевизија и неки "научници", који такође мрзе Бога. Чим проговори неки научник који не мрзи Бога - он је будала. Класично етикетирање без употребе ума, по програмираним реакцијама.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
08.09.2010
Poruka
242
Правилно промишљање Адријане, мудро збориш.

Да се мало надовежем на Адријанове опсервације једним чланком који их повезује са УН-ом и компанијом Монсанто кроз сатанску Агенду 21.

Монсанто и Агенда 21Извор: Васељенска тв, превод са freedomadvocates.org 27. октобар 2013.


Monsanto-Agenda21-590x320.jpg
Њујорк – УН-ов план да прикривено одузме имовинска права од људи широм света и да светску популацију стави у микро градове под контролом централизоване глобалне владе има новог савезника – Монсанто, компанију која се недавно прикључила тзв. Светском пословном већу за одрживи развој (WBCSD) у подстицању спровођења срамног Плана 21 (Агенда 21).

Монсанто се придружио групи великих банака, нафтних компанија и другим моћним корпорацијама како би прогурали УН-ов План 21, који планира да елиминише друштвени и национални суверенитет и дословно, пороби становништво под маском “одрживости”. Приватно власништво, могућност слободног путовања, гаранције да се влада не уплиће у свако подручје вашег живота, као и многе друге слободе нестаће ако се Агенда 21 у потпуности имплементира.

Ови концепти потпуне тираније “вредности” су које Монсанто у потпуности прихвата, јер ова компанија већ деценијама активно гази лична имовинска права. Монсантово “Терминатор” семе и попратне хемијске технологије, контаминирају и уништавају органске усеве већ годинама, ова компанија је уништила на хиљаде фарми које је њихово “Frankenseme” контаминирало.

Као део партнерства с УН-ом, Монсанто је започео да спроводи серију курсева о “одрживости” за своје запослене, на чијем ће челу бити Хуг Грант, извршни директор компаније. Грант ће такође бити на функцију члана одбора глобалне коалиције одрживог развоја, чији ће циљ бити да прогура оно што WBCSD на својој интернет страници назива као “One World Vision” који ће трансформисати цело човечанство у обличје УН-овог плана за “нови свет”.

”The One World vision је крајњи стадијум концептуалне еволуције која је почела пре неколико деценија”, објашњено је на веб страници WBCSD-а. “Ова еволуција произвела је неколико промена парадигми које указују како ћемо схватити наш свет и, као резултат, како ћемо се носити с њим.”

Чувајте се глобалне владе која се крије иза појма “одрживости”

Ова прозрачна реторика, међутим, не успева прецизно да дефинше шта овај програм заправо подразумева. Како је нагласио Michael Snyder заEconomic Collapse, “Агенда 21 искоришћава (злоупотребљава) еколошке проблеме у сврху ширења државне контроле над човечанством. Лична слобода ће на крају бити жртвована како би се стопила у свет контролне мреже Једне светске владе, где се свака људска активност помно прати и контролише”, пише он.

“У поједностављеним појмовима, Агенда 21 је главни нацрт, или скуп смерница за изградњу ‘одрживе’ заједнице”, објашњава чланак објављен 2011. године на RedState.com. Уз то локални становник Summit Hilla (Pennsylvania), објаснио је на седници Већа о одрживом развоју да је сврха целог тог система да “попише и контролише сву земљу, све воде, минерале, биљке, животиње, изградњу, сва средства за производњу, све информације, енергију и сва људска бића у свету.”

У контексту компаније попут Монсанто, очигледно је на делу савршен пословни модел који ова компанија већ спроводи кроз настојање да контролише глобалну пољопривреду, тако да елиминише слободу појединца да узгаја усеве који нису патентирани. Што се тиче утицаја на слободу информисања, Монсанто је само прошле године потрошио милионе долара како би се поразио Предлог 37 у Калифорнији, који је тежио означавању ГМО производа на малопродајном нивоу (обавезно обележавање ГМО производа).
 
Član
Učlanjen(a)
08.09.2010
Poruka
242
Расправа о ГМО је завршена, зло ставити ван законаИзвор: endalldisease.com
Објавио: Србин.инфо
Превео: Александар Јовановић

Расправа o ГМО је завршена. Не постоји више никаква легитимна, научна одбрана гајења ГМ усева за људску исхрану. Једини људи који се и даље држе застарелог мита да ”ГМО су безбедни” јесу научни плаћеници са финансијским везама са Монсантом и биотехнолошком индустријом.

ГМО су против-људска технологија. Она прети продужењу живота на нашој планети. Она је далеко гора претња од тероризма, или чак од нуклеарног рата.

Као што шокантна нова студија показује графички, ГМО су нови талидомиди. Када пацови једу ГМ кукуруз, развијају им се огромни тумори . Седамдесет одсто женки прерано умире, а скоро све пате од тешких оштећења органа због конзумирања ГМО. То су научни закључци прве истинске “дугорочне” студије икад спроведене о ГМО потрошњи на животињама, а резултати су апсолутно застрашујући.

Ово показује да генетски инжењеринг претвара храну у отров.
Сећате ли се талидомида? Бебе су се рађале без руку и са другим деформитетима? Талидомид је протуран као “научно” и од “ФДА одобрен”. Исте лажи се сада говоре о ГМО: Они су безбедни. Они су хранљиви. Они ће нахранити свет!
Међутим, права наука сада говори друго: ГМО могу створити читаве генерације жртава рака које имају застрашујуће повећани ризик од раста великих тумора млечне жлезде услед конзумирања ГМ хране. Сведоци смо нечега што се може испоставити да је најгори и најскупљи кикс у историји западне науке: масовно тровање милијарде људи са токсичном храном од усева који, пре свега, никада нису правилно тестирани.

Запамтите: ГМО су против-људска технологија. А они који их промовишу су, по дефиницији, непријатељи човечанства.

ГМО су неподобни за људску исхрану

Докази се појављују, из дана у дан, да су ГМО апсолутно и без поговора неподобни за људску исхрану. Француска је већ покренула истрагу која може да уследи забраном увоза ГМ кукуруза. Већ је незаконито гајити генетски модификоване усеве у Француској, али држава ипак дозвољава увоз ГМО, што значи да Француска и даље омогућава својим грађанима да се трују увозним ГМ кукурузом из Америке.

ГМО индустрија, што није изненађујуће, не жели независно истраживање спроведено на ГМО. Она не жели дугорочне огледе са ГМО исхраном, а сигурно не жели да их спроводе научници које не могу да контролишу финансијским везама.
Оно што они желе јесте да сакрију ГМО у производима тако што ће се осигурати да ГМО нису наведени на етикетама. Отуда и противљење биотехнолошке индустрије Предлогу 37 (carighttoknow.org ).

Тактике биотехнолошке индустрије су:
– СКРИВАЊЕ генетски модификованих састојака у храни
– ФАЛСИФИКОВАЊЕ истраживања тако да покажу да су ГМО безбедни
– МАНИПУЛИСАЊЕ научном расправом подмићивањем научника
• ПОРИЦАЊЕ, ПОРИЦАЊЕ, ПОРИЦАЊЕ, као што ради “Big Tobacco” и као што чине они иза ДДТ-а, талидомида, агента Оранж и свега осталог што нас је убијало током прошлог века.

Монсанто је сада Број 1 најомраженија корпорација у Америци. Компанијин надимак је MonSatan. То је деструктивна сила иза лобирања УСДА, ФДА, научника и политичара који су сви издали амерички народ зарад генетски модификованих семена.
Ова семена, од којих нека гаје токсичне пестициде унутар самог зрна, су облик хемијске бруталности над децом и одраслима. Ово је “злостављање деце” у најгорем облику. То је злостављање свих људи. То је најозбиљнији злочин икада почињен над природом и целим човечанством.

Наука на продају

То је оно што добијате са подмићеном науком … науком “на продају” богатим корпорацијама. Скоро све студије које некако закључују да су ГМО безбедни су плаћене од стране биотехнолошке индустрије. Свака од тих студија је непоуздана и највероватније лажна. Сваки научник који спроводи “истраживања” за Монсанто је готово сигурно распродан за минимум … и највероватније је шакал-оперативац који ради за индустрију смрти.

Корпоративна наука је лажна наука Када је довољно новца у питању, научнике се може купити да прогласе и пушење цигарета безбедним. И чинили су то, током 1950-их, 60-их и 70-их. Неки од тих истих научника сада раде за разна Монсанта широм света, продајући своју научну превару најбољем понуђачу (за ког се увек испостави да је богата корпорација).
Не постоји отров који ови научници неће промовисати као сигуран – чак и да је “добар за вас!” Не постоји граница њиховом злу. Нема етике која води њихова дела.

ГМО- научни промотери су најгнуснија хуманоидна створења која су икада ходала по овој планети. Назвати их људима је увреда за човечанство. Они су анти-људи. Они су демони. Они су силе зла које ходају међу нама осталима, парадирајући као ауторитети док су у својим срцима и душама заправо корпоративне кукавице и издајници човечанства. Зарад сопственог џепа, они ће угрозити саму будућност одрживог живота на нашој планети … и то раде свесно, подмукло. Хране се смрћу, разарањем, патњом и болом. Они се удружују са биотехнолошком индустријом управо зато што знају да нема друге индустрије која је огрезла у чистом злу као што је биотехнолошка индустрија. ГМО протежери ће лагати, варати, красти, фалсификовати, па чак и масовно убијати више људи него што је потребно да се подстакне њихов план тоталне глобалне доминације над целокупним снабдевањем храном … по сваку цену.

Ово је рат на генетском нивоу. И ова врста рата чини да прави меци, бомбе и нуклеарке изгледају веома питомо с њим у поређењу. Јер ГМО рат се заснива на самореплицирајућем генетском загађењу које је већ пуштено у животну средину, у снабдевање храном, у ваше тело.

На стотине милиона потрошача који једу ГМО убијају се управо сада, сваким оброком који конзумирају … а да то и не знају. Научни ГМО подводачи се смеју смрти коју изазивају. Они уживају варајући људе и гледајући их како умиру, јер то чини да се њихови болесни умови осећају моћнијим. То су били штребери које су малтретирали спортисти. Али сада, са снагом генетске манипулације на дохват руке, они могу призвати своју мржњу против целог човечанства и “малтретирати” цео свет са скривеним отровом у храни. То им навлачи осмех на лице. То је крајња освета свету који их је злостављао у младости. Смрт свима!
Друштво мора да реагује у одбрану живота на Земљи

Чиста бруталност онога што ГМО индустрија чини против нас, човечанства, вапи за одлучан одговор. Немогуће је претерано реаговати на то. Ниједан колективни одговор не иде предалеко када је у питању индустрија која буквално угрожава саму основу живота на нашој планети.

Послати владине специјалце у седишта свих ГМО семенских кућа и искључити им све операције под претњом оружја била би блага реакција – и потпуно оправдана. Оптужити све биотехнолошке директоре, научнике, запослене и ПР-ове, изложити их бесу јавности и оптужити их за заверу да се почине злочини против човечности ће бити мали, али значајан корак у заштити наше заједничке будућности. Распустити све ове корпорације указом владе, како би се њихова имовина одузела и продала за репарационе фондове намењене људима којима су наудиле, мали је, али корак потребан у одбрану живота.

Истина је да човечанство никада неће бити сигурно све док се заговорници и произвођачи ГМО семена не нађу иза решетака, закључани далеко од друштва и без могућности да икада поново угрозе човечанство. Оно што је урађено у Нирнбергу, ИГ Фарбену и другим нацистичким ратно-злочиначким корпорацијама, наша влада сада мора да уради Монсанту и биотехнолошкој индустрији.

Време је за одлучну интервенцију. Монсанто мора бити заустављен по вољи Народа. Масовна тровања наших породица и деце од стране зле и деструктивне корпорације која жели да доминира понудом хране у свету морају бити заустављена.
ГМО расправа је завршена. Ужаси су сада откривени. Истина се не може сакрити, а реакција јавности не може бити заустављена.

Предвиђање: напади активиста на ГМ семена и криминалце који их промовишу


Ера ГМО обмане је историја. Револуција хране је пред нама. А ако влада неће да заустави масовно тровање нашег света од злих корпорација, не сумњам да ће људи, сами по себи, на крају призвати друге потребне методе заустављања великог зла.
Ја предвиђам будућност у којој – а да се зна, не охрабрујем је – ће испоруке ГМ семена пољопривредницима бити нападане и уништаване од активиста. Предвиђам да ће Монсантови запосленици бити јавно именовани и осрамоћени на сајтовима. Ја предвиђам – али не оправдавам – да ће се научницима који спроводе истраживања за Монсанто претитити, застрашивати, па чак и да ће их се физички нападати. Опет, за записник, НА БИЛО КОЈИ НАЧИН НЕ ОДОБРАВАМ такво понашање, али предвиђам да ће се појавити као неизбежна реакција на непојамно зло које је починила ГМО индустрија и сви њени саучесници. ” Војска 12 мајмуна ” може постати стварност. (Видети научнофантастични филм “12 monkeys” са Бред Питом и Брусом Вилисом.)
Оно за што се ми овде боримо је заштита наше врсте. Боримо се за светост живота на нашој планети. Они који прете том животу морају се зауставити и спречити да нам и даље чине зло. Ово се зло мора да вратити назад у кутију и спречити да нам икада поново запрети.

Чак и Конгрес почиње да увиђа какво је Монсанто зло. Колико јуче, конгресмен Денис Кучинић је тражио обележавање ГМО у моћном говору. Погледајте га:

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Nikako mi nije jasno da u današnjem svetu, gde imate, po meni, najveći izum svih vremena - Internet, i gde možete pronaći sve živo, uključujući tu i obimnu naučnu literaturu o svemu i svačemu, pa tako i o GMO, vi i dalje pišete i verujete u totalne gluposti koje su napravili ljudi ograničenih pogleda i shvatanja koji nemaju pojma šta je nauka a šta senzacionalizam. Pa svako je***o istraživanje koje spominjete u prilog vašim "argumentima" možete pregledati online, kao i njihove kritike, i videti zbog čega su manjkave.

Zamislimo i da je to poslednje istraživanje o "strašnim tumorima" potpuno validno - gomila ranijih istraživanja pokazuje suprotno. U nauci ne možete da donesete zaključak na osnovu jednog, jedinog istraživanja - zbog toga postoje i jasni metodološki postupci koji se moraju pratiti.

Šta bi bilo da je situacija obrnuta - da imamo gomilu naučnih istraživanja koja pokazuju da je GMO izuzetno štetan po zdravlje ljudi i onda se pojavi jedno istraživanje koje kaže da nije. Da li biste vi, onda, odmah rekli - evo, vidite da nije štetno, zaboravimo sve ono ranije i poštujmo samo to jedno istraživanje koje kaže da je sve ok?
 
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
То и покушавамо да кажемо. Многа "истраживања" су била инстуисана да би се нешто прогурало, без ових ствари које си лепо описао да су неки протокол. То је кључ свега. Није нешто одбачено због слабих истраживања, већ је раширено без квалитетног истраживања. Јер тим људима морални однос према животу (људском или животињском) ништа не значи, они немају осећај да нешто лоше раде, спремни су на сваки облик манипулације са геномом, само да створе нешто, не знајући ни шта ће испасти. Играју се Бога, па тек онда гледају реакције (последице). Као да ми сада узмемо па мењамо твој генетски код, а то се касније одрази на твоју децу и на њихову. Када би ти лично видео последице такве интервенције, не би говорио као сада. Јер човек реагује само ако неко њега оштети, а за друге му није важно. Важан је циљ.
 
Član
Učlanjen(a)
08.09.2010
Poruka
242
Nikako mi nije jasno da u današnjem svetu, gde imate, po meni, najveći izum svih vremena - Internet, i gde možete pronaći sve živo, uključujući tu i obimnu naučnu literaturu o svemu i svačemu, pa tako i o GMO, vi i dalje pišete i verujete u totalne gluposti koje su napravili ljudi ograničenih pogleda i shvatanja koji nemaju pojma šta je nauka a šta senzacionalizam. Pa svako je***o istraživanje koje spominjete u prilog vašim "argumentima" možete pregledati online, kao i njihove kritike, i videti zbog čega su manjkave.

Zamislimo i da je to poslednje istraživanje o "strašnim tumorima" potpuno validno - gomila ranijih istraživanja pokazuje suprotno. U nauci ne možete da donesete zaključak na osnovu jednog, jedinog istraživanja - zbog toga postoje i jasni metodološki postupci koji se moraju pratiti.

Šta bi bilo da je situacija obrnuta - da imamo gomilu naučnih istraživanja koja pokazuju da je GMO izuzetno štetan po zdravlje ljudi i onda se pojavi jedno istraživanje koje kaže da nije. Da li biste vi, onda, odmah rekli - evo, vidite da nije štetno, zaboravimo sve ono ranije i poštujmo samo to jedno istraživanje koje kaže da je sve ok?

Било би добро да погледаш овај филмић. Ако укуцаш на "Google" претрагу "Arpad Pusztai" добићеш много клипова и интервјуа са дотичним доктором, једним од првих (1995) који је постао жртва корпорација због тога што се усудио да своје дугорочно провредено истраживање о ГМО ефектима на здравље објави јавно. Истраживање је показало изразито негативне реперкусије по здравље лабараторијских животиња.

Проблем се и састоји у томе што је једна нова технологија уведена "на мишиће", корпоративне мишиће, без валидних средњорочних и дугорошних истраживања о утицају на здравље. За пуштање у употребу америчком регулатзору ФДА (Агенција за храну и лијекове) биле су довољне тек сумњиве студије и испитивања које су провели сами произвођачи уз велике манипулације у самој методологији и обради добијених података. Контролна истраживања никада нису проведена. (Слична криминално манипулативна ситуација као са Америчким удруженјем психолога које је прегласавањем донијело одлуку о томе како хомосексуалност није болест. Посљедице данас трпи читав свијет).

Насупрот томе имамо ситуацију да је забраном те исте Америчке агенције за храну и лијекове љековито биље стављено ван снаге и проглашено је противзаконитим и само спомињање да љековито биље може да лијечи нека обољења. Предвиђене финанцијске и затворске казне за потенцијалне прекршиоце су драстичне у америчком законодавству.

За сваку па и најобичнију ствар у фармацији и прехрамбеној индустрији се траже дугорочна и врло озбиљна научна истраживања прије него што се пусти у промет и добије дозволу. Код ГМО-а је то прескочено и сада долазимо у парадоксалну ситуацију да они који изражавају сумњу у здравствену исправност ГМО технологије морају доказивати свој став. Аферим!

Независна наука више скоро да и не постоји на Западу, све је корумпирано и дириговано интересима корпорација. Корумпиране су и владе, у истој мјери као и научници.

То само слијепци данас не виде.

Филмић је из едиције документараца "На рубу знаности" Крешимира Мишака. Надам се да разумијеш српски језик у хрватској говорној варијанти. Ако не разумијеш, ја ћу ти добровољно направити субтитл за комотно гледање и разумјевање. yes3 Само јави.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Cak i da je ovaj klip ozbiljan ( mozda i jeste, ne razumem se bas u ovu temu ) mora da unese sumnju cim se pogleda kanal koji ga je okacio, pored ovog klipa mogu se naci klipovi o vanzemaljcima, potopu, kreacionizmu i iluminatima. Ljudi koji traze teorije zavere i bajke uvek ce ih i naci.
 
Član
Učlanjen(a)
08.09.2010
Poruka
242
Cak i da je ovaj klip ozbiljan ( mozda i jeste, ne razumem se bas u ovu temu ) mora da unese sumnju cim se pogleda kanal koji ga je okacio, pored ovog klipa mogu se naci klipovi o vanzemaljcima, potopu, kreacionizmu i iluminatima. Ljudi koji traze teorije zavere i bajke uvek ce ih i naci.

Не лупетај Максиме!

"На рубу знаности" је емисија ХРТ-а и врло је популарна. Вјероватно се на Тубету могу пронаћи још неки канали који су качили ову исту епизоду, овај је био први који ми се код претраге појавио.
Ако се не разумијеш у тему зашто имаш потребу да коментаришеш? Да си ћутао, могли смо помислити да си филозоф. :aikido:
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Govorim o kanalu koji je okacio klip, takve ljude privlace teorije zavere.
Jel mozes da napises sta je tacno lose kod genetski modifikovane hrane, sta to u njoj daje rak ( ako je verovati ovim clancima ) ?
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Ja lično nemam povjerenja u GMO, naročito kada su u pitanju takvi proizvodi za ljudsku isranu. Moje uvjerenje nije zasnovano na nekom mom znanju iz te oblasti, nego na mišljenju stručnjaka koje sam uživo slušao, a o čemu sam ovdje i govorio. Ali, htio bih ovdje da kažem i nešto drugo. Čudna je ljudska psiha i naš odnos prema opštim trendovima bilo koje vrste - novim naučnim otkrićima i saznanjima, uspostavljenom društvenom poretku, modi, sportskoj dominaciji...
Uzmimo za primjer jednu fudbalsku utakamicu koju posmatramo, a igraju timovi za koje ne nevijamo, velika većina nas će u takvom slučaju navijati za autsajdera!? Ima u tome neke analogije kada je u pitanju i odnos prema oficijelnoj nauci. Čim se pojavi neka kontra na istine koje je ta nauka utvrdila, bilo da je je riječ o argumentovanom ili kvazi-argumentovanom negiranju te istine, odmah će dobiti svoje pristalice, i to u većoj mjeri one pristalice koje nemaju pojma o čemu je riječ, ali koji se hrane seznacijama i uživaju u tome da se ustaljeni poredak stvari derogira i sve stavi pod sumnju.
 
Top