Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.560
Giacomo Meyerbeer

1_zps720a1585.jpg


Giacomo Meyerbeer (Vogelsdorf pokraj Berlina, 5. septembar 1791. - Pariz, 2. maj 1846.) je bio njemački kompozitor.


Rođen je u židovskoj porodici u mjestu Vogelsdorf pod imenom Yaakov Liebmann Beer. Meyer je bilo prezime njegove majke. Njegov brat je astronom Wilhelm Beer.


U mladosti je studirao sa Antoniom Salieriem. Veliki uticaj na njega imala su Rossinijeva rana djela. Svoje ime Giacomo uzeo je pod italijanskom influencom.


Afirmirao se najprije u Italiji, komponujući opere u italijanskom stilu ("Križar u Egiptu"), zatim u Parizu surađuje s libretistom E. Scribeom te stvara svoja glavna djela - francuske opere: "Robert đavo", "Hugenoti", "Prorok" i "Afrikanka". U Francuskoj je imao neposrednih sljedbenika (J.F.E. Halevy i dr.), a njegov uticaj proteže se na Wagnera i Verdija, sve do Puccinija.


Njegove opere bile su najpopularnije u XIX. vijeku, no izvodile su se u XX. vijeku.

Izvor: Vikipedija
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.560
Afrikanka


Afrikanka je opera u pet činova Đ. Majerbera (Pariz 1865) na tekst E. Skriba. U proteklom stoleću veuma popularno delo tipa "velike opere", poslednji opus koji je napisao Majerber radeći na Afrikanki 20 godina. Glavno lice opere je Afrikanka Selika, koju portugalski osvajač Vasko de Gama dovodi kao robinju u Portugal, sa jednog od svojih istraživačkih putovanja. Zavolevši se s Vaskom, Selika žrtvuje svoj život radi njegovog braka sa ranijom verenicom Ines.

Izvor: Enciklopedijski leksikon Mozaik znanja - Muzika
 
Top