Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.556
Germaine Tailleferre

Germaine-Tailleferre-Komponistin_zpsdp1kne8k.jpg

(19 April 1892 – 7 Novembar 1983)

Žermen Tajfer(Germaine Tailleferre), francuska kompozitorka, rođena je 19. aprila 1892. godine. Bila je jedina žena kompozitor u čuvenoj francuskoj „Grupi šestorice“ („Groupe de Six“).

Njeno pravo ime bilo je Marsel Tajfez, ali ga je promenila u inat ocu, koji nije želeo da podrži njeno muzičko obrazovanje. Uz pomoć majke, naučila je da svira klavir i da komponuje kratke komade. Studirala je na Konzervatorijumu u Parizu, gde su takođe bili i Luj Dire, Artur Honeger, Darijus Mijo, Žorž Orik i Fransis Pulank. Njih šestoro su se ujedinili 1919. godine i osnovali „Grupu šestorice“. Zajedno su objavili zbirku klavirskih kompozicija – poznati „Album šestorice“ („Album des Six“).

U 33-ćoj godini Žermen se udala za američkog karikaturistu Ralfa Bartona, sa kojim je, zatim, otišla u Njujork. Nakon dve godine, vratili su se u Francusku, a ubrzo nakon toga su se i razveli. Za vreme Drugog Svetskog Rata Žermen je ponovo otišla u Ameriku, ali ovoga puta u Filadelfiju, da bi se, po završetku rata, ponovo vratila u Francusku.

Žermen Tajfer bila je veoma plodan kompozitor. Napisala je ogroman broj koncerata za različite instrumente, kao i za različite grupe instrumenata. Među njenim delima može se, takođe, naći i veliki broj opera, baleta, kao i kamernih kompozicija. Komponovala je i muziku za film i televiziju.

Izvor: Zanimljivamuzika.com
 
Top