Šta je novo?

Gde je kompjuter, tu je kancelarija

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.739
Gde je kompjuter, tu je kancelarija

Posle plate i kvaliteta radnog okruženja, rad od kuće na trećem je mestu kriterijuma od kojih zavisi zadovoljstvo poslom

RAD-OD-KUCE.jpg
Veće firme češće dopuštaju zaposlenima da rade od kuće

Nekima je posao postao kuća, a drugi posao nose kući. Umesto kancelarije sa još nekoliko kolega, ranog ustajanja, saobraćajne gužve, obaveznih pravila odevanja, razvoj komunikacionih tehnologija, ali i nove ekonomske okolnosti doveli su do toga da poslodavci sve više dopuštaju zaposlenima da rade od kuće. Takav način poslovanja više se isplati ne samo zbog toga što je jeftiniji za vlasnike firmi, već, kako su pokazala istraživanja, radnici su produktivniji i srećniji kada posao ne obavljaju u prostorijama firme. Tradicionalno fizičko prisustvo na poslu postalo je zastarelo zahvaljujući video-pozivima (najčešće putem Skajpa), mobilnim telefonima sa internet-vezom, noutbukovima, društvenim mrežama, „instant mesidžingu”... Sve više je onih koji bi, na primer, kuhinju pretvorili u kancelariju, a pižamu svrstali u „biznis kežual” stil odevanja.
Prema istraživanju kompanije „Skajp”, poznate po video-pozivima putem Interneta, u kojem je učestvovalo hiljadu profesionalaca iz oko 500 firmi različite veličine, 62 odsto kompanija već omogućava rad na daljinu. Od kuće, iz kafića, hotela ili sa aerodroma u istom gradu, ili čak na drugom kontinentu, povremeno radi 34 odsto ispitanika i na to potroši oko 40 odsto radnih sati.
Vreme koje provedu radeći na taj način zavisi od prirode posla, pa je duže kod onih koji se bave informacionim tehnologijama ili veb-dizajnom. S druge strane, zaposleni na administrativnim i pravničkim poslovima više su upućeni na kancelarijski rad. Najviše vremena za poslove izvan radnih prostorija troše stručnjaci za odnose sa javnošću, marketing i prodaju, čak 51 odsto radnih sati, dok pravnici i službe za ljudske resurse troše svega od 22 do 25 odsto radnog vremena.
Zaposleni u firmama koje omogućavaju rad na daljinu ističu to kao značajnu prednost. Posle plate i kvaliteta radnog okruženja, ovu mogućnost stavili su na treće mesto kriterijuma od kojih zavisi zadovoljstvo poslom. Za 75 odsto ispitanika na rukovodećim položajima i menadžerima, rad od kuće je prihvatljiviji, a za 52 odsto njih novi stil je i produktivniji. Svaki treći anketirani očekuje da će u budućnosti više koristiti različite vidove video-komunikacija i društvene mreže. Istraživanje je pokazalo i da se veće firme češće od manjih odlučuju da dopuste zaposlenima da rade od kuće.
Ovo je, pokazuje studija, još jedan pokazatelj kako tehnologija utiče na svakodnevni život i koliko ga menja.

A. M.

Objavljeno: 08.04.2011.
Izvor: Politika
 
Top