Šta je novo?

Galebovi opsjedaju grad i otimaju hranu iz ruku

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Galebovi opsjedaju grad i otimaju hranu iz ruku
Danas.hr 18.08.2011.

0336007.48.jpg

Populacija galebova je bitno narasla, a izvori hrane se nisu povećali, pa problem suživota ljudi i ovih ptica postaje sve očitiji. Na krovovima porečkih zgrada zna ih biti na stotine, zalijeću se i uzimaju hranu ljudima, stvaraju probleme na hotelskim bazenima, vade smeće iz kontejnera i onečišćuju okoliš.

I dok se u ljetnoj sezoni neki turisti dive galebovima koji slijeću na terase njihovih soba i apartmana, drugi negoduju jer su zbog sendviča ili pizze u ruci postali meta napada ovih predatora.

Ove se godine na području od ušća rijeke Mirne do Limskog kanala realizira prvi hrvatski pilot-projekt pod nazivom "Kontrola i suzbijanje populacije galeba klaukavca i procjena rizika za zdravlje ljudi" u kojem surađuju Grad Poreč, općine Vrsar, Tar-Vabriga i Funtana te njihove turističke zajednice, kao i TZ Istarske županije te turističke tvrtke Plava laguna, Riviera i Maistra. Ukupan proračun projekta iznosi 140 tisuća kuna.

Projekt, u koji su uključeni i stručnjaci sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, a koji će se provoditi pet godina, temelji se na smanjenju populacije galebova podmetanjem lažnih jaja u njihova gnijezda, odnosno humanom pristupu kontrole populacije koja podrazumijeva da se ništa ne poduzima u odnosu na ptice, nego samo na jaja u reproduktivnoj fazi, metoda koja se već pokazala učinkovitom u drugim zemljama Mediterana i Velikoj Britaniji, piše Glas Istre.

U gnijezdima 2.200 lažnih jaja

"U vrijeme gniježđenja, od početka travnja do sredine srpnja, uzimamo galebova jaja iz gnijezda i zamjenjujemo ih plastičnim. Metoda je preslikana iz Engleske, a pokazala se učinkovitom jer galebovi nastavljaju ležati na jajima iz kojih se kasnije ne izlegu ptići i tako dolazi do smanjenja populacije. Ove smo godine postavili oko 2.200 lažnih jaja na mjestima gdje se galebovi gnijezde, na otočićima, hridima i krovovima kuća gdje smo dobili informacije od građana da galebovi rade gnijezda.

Riječ je o pilot-projektu koji je pokrenut upravo zbog velikog broja galebova u Poreču. Galebovi su promijenili staništa i nastanili se na krovovima zgrada, hrane se na smetlištu, traže hranu na terasama restorana i ne biraju sredstva da dođu do nje. Čak točno znaju kada kamioni dolaze na odlagalište otpada i okupljaju se tamo kako bi pretraživali doneseno smeće", kaže mr. Branko Jurić iz Veterinarske ambulante Poreč.

Obavljena kontrola pokazala je da su galebovi prihvatili umjetna jaja, pa se očekuje manje ptića.

Mr. Jurić kaže da će se u sklopu projekta provesti i laboratorijska bakteriološka analiza izmeta galebova, kako bi se ustanovilo jesu li potencijalni prijenosnici bolesti opasnih za ljude.
 
Top