Šta je novo?

Francuzi odustali od kupovine Telekoma Srbija

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Ruski tajkun najozbiljniji kupac domaćeg operatera
Francuzi odustali od kupovine Telekoma Srbija

Suzana Bojadić, Bojana Stamenković | 27. 01. 2011. - 20:02h | Foto: o. bunić |

BEOGRAD - Od kupovine Telekoma je odustao Frans telekom, a trenutno je najozbiljniji kupac kompanija u vlasništvu ruskog milijardera Mihaila Fridmana Vimpelkom, koja je Vladi jedina obećala da je za polovinu srpskog telekomunikacionog operatera spremna da plati minimalnu sumu od 1,4 milijarde evra, saznaje „Blic” iz izvora bliskih Vladi. Istovremeno, grčka telekomunikaciona kompanija OTE odlučila je da proda svoj udeo od 20 odsto akcija Telekoma Srbija.

f9mtua.jpg


- OTE je juče odlučio da proda svoj deo, a da li će država prodati 31 ili 51 odsto kapitala u Telekomu, još nije poznato. Država bi najradije prodala 31 odsto kapitala i napravila zajednički paket sa OTE. Tako bi imali jednog savetnika i delili troškove, što bi bili idealni uslovi kaže izvor „Blica”, i dodaje da će OTE biti više nego zadovoljan ako se polovina Telekoma proda za 1,4 milijarde evra.


Naš izvor tvrdi da ta cena nije nimalo privlačna potencijalnim kupcima.

- Frans telekom je odustao pre četiri dana - kaže naš izvor.

Za sada je najizvesnije da bi novi vlasnici Telekoma mogli da dođu iz Rusije.

Ruska kompanija Vimpelkom je jedina obećala Vladi da je za Telekom spremna da plati 1,4 milijarde evra. Nije ni čudo, s obzirom na to da ovom kompanijom rukovodi treći najbogatiji Rus čiji potezi govore da ima veliki interes da uđe u Srbiju kaže naš izvor.

Mihail Fridman je i do sada bio jedan od najozbiljnijih kandiadata za kupca Telekoma Srbija sa čak dve potencijalne ponude, preko operatera Turksel i Vimeplkom.


Ko je Mihail Fridman

2enxeac.jpg


Mihail Maratovič Fridman, rođen 21. aprila 1964. u Lavovu u Ukrajini, jedan je od najmlađih ruskih oligarha. Časopis „Forbs” je prošle godine procenio njegovo bogatstvo na 12,7 milijardi dolara. Fridman je trenutno treći najbogatiji čovek Rusije, a na svetskoj listi bogataša zauzima 42. mesto. Osnovao je „Alfa grup”, kompaniju koja danas kontroliše Alfa banku, „Alfa kapital”, „Tjumen oil” i nekoliko firmi koje trguju građevinskim materijalom, kao i nekoliko lanaca supermarketa.

- U Vladi postoje struje koje se nadaju da ruski kapital ipak neće ući u našu najprofitabilniju firmu jer bi to značilo da bi Rusi držali glavne strateške grane, naftu i telekomunikacije. S druge strane, vodi se žestoka bitka za ruske interese, kaže naš izvor blizak Telekomu.

Ulazak Fridmana u trku ima i dobru stranu jer ekonomisti veruju da bi mogao da podigne cenu, koja bi mogla da pređe minimalnu sumu od 1,4 milijarde evra. Ipak, nije svejedno da li će država dobiti novac za 31 ili 51 odsto akcija.


Blic

 
Top