Šta je novo?

Formula 1 - F1 timovi i logistika

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Formula 1 - F1 timovi i logistika


20100407143553_photo_0.jpg


U motorsportskim krugovima se o Formuli 1 govori kao o "putujućem cirkusu". To nije slučajno. Pre svake trke ili testiranja, potrebno je sa jednog na drugo mesto premestiti veliku količinu materijala i ljudstva. Svaki F1 tim godišnje pređe oko 160.000 kilometara, što je približno četiri dužine ekvatora. Kristalno je jasno da je to izuzetno ozbiljan logistički posao. Top timovi imaju flotu od 24 kamiona, koja prevoze oko 300 tona materijala na svaku evropsku trku...


Svaki tim ima sopstveno odeljenje za logistiku, koja za svaki GP vikend mora obezbediti preko 100 hotelskih smeštaja. Treba istaći da se razlikuje organizacija nastupa u Evropi i van nje. Ukoliko je sedište tima na Starom kontinentu, kao i trka, oprema za takmičenja se prevozi kamionom. Top timovi imaju flotu od 24 kamiona, koja prevoze oko 300 tona materijala na svaku evropsku trku. Pored F1 bolida, na trku se nose i rezervni delovi, motori, alati, kompjuteri i ostala oprema. Veoma važan deo je i oprema za telemetriju i mnogo drugih komponenti koji se koriste za analizu podataka i za njihov transfer u matičnu fabriku.

Poseban deo predstavlja i odeća za članove tima. Samo pilotima je tokom sezone potrebno 25 primeraka trkačkih kombinezona, a specijalnu opremu nosi i ostatak tima. Ali, podsetimo, odeću ne predstavljaju samo obuća, košulje i kombinezoni. Tu su i kacige i specijalna oprema za mehaničare. Najpopularnije su majice, kojih je u sezoni potrebno oko 600 primeraka. U prošlosti su timovi u toku jednog vikenda angažovali oko 95 ljudi, na nekim evropskim trkama i do 135. Sada je FIA ograničila broj predstavnika timova na 45. Timovi na raspolaganju imaju i avionski transport, sa najvećim centrima u Londonu i Minhenu. Svaka ekipa vazdušno može prevesti 30 tona materijala za jedan trkački vikend, ali to je samo desetina potreba jedne ekipe. Ako vreme dozvoljava, posle svake trke bolidi putuju u svoje matične fabike, gde se opremaju unapređenim komponentama i šalju na sledeću trku. Ako je sledeća trka u nekoj udaljenoj državi, onda se timovi pakuju i direktno putuju na novu destinaciju.


Kao što smo napomenuli, svaki tim godišnje pređe minimalno 160.000 kilometara. Piloti su još aktivniji, i oni prelaze daleko veće distance, jer se često vraćaju svojim domovima, a zatim idu na sledeće takmičenje. Pored toga, piloti prelaze dodatnih 5.700 kilometara samo tokom trka (19 x 300 km).


Odela za mehaničare


Rad mehaničara u Formula 1 timovima sa sobom donosi veliki rizik. Požari u boksovima nisu nikakva retkost, a protekle sezone zabeleženo je i nekoliko preloma. Zbog surovih uslova rada, mehaničari u F1 timovima moraju biti posebno obučeni. Odelo mehaničara izrađeno je od istih materijala kao i odelo pilota Formule 1. U toku zaustavljanja, u boksu se nalazi ukupno 26 osoba u jednom timu, koji tokom celog trkačkog vikenda moraju koristiti odelo izrađeno od materijala otpornog na visoke temperature i vatru - Nomex. Ovo odelo mora izdržati sve ono što izdrži odelo vozača.


Svaki član mehaničarskog tima mora imati Nomex potkošulju sa dugim rukavom, kao i kompletno odelo. Većina članova tima nosi ispod kacige zaštitnu "potkapu". U njihovom slučaju, koriste se standardni modeli potkape, sa velikim otovorom za oči i usta, a u upotrebi su i modeli za otvorom za nos i dva manja otvora za oči. Izbor "potkape" je u potpunosti prepušten mehaničaru. Takođe, mehaničari su dužni da nose posebne rukavice i specijalnu obuću. Neki mehaničari dodatno su obezbeđeni. Mehaničar sa tablom (obično je to šef tima mehaničara) i mehaničar koji je zadužen za podizanje zadnjeg dela bolida, moraju imati duplo pojačanu potkapu. Četvorica mehaničara, koji u toku zaustavljanja bolida menjaju točkove, nose specijalne graničnike za kolena. Svi mehaničari (osim šefa mehaničara, koji drži tabli sa obaveštenjem za pilota) moraju nositi zaštitne kacige. Šef mehaničara na glavi ima specijalni "head-set" sa mikrofonom, preko kojeg komunicira sa timom. Često se dešava da mehaničar koji opslužuje zadnji deo bolida ne nosi kacigu, ali iz drugog razloga. Gasovi iz izduvnog sistema mogli bi se skoncentrisati u unutrašnjost kacige, što može biti izuzetno opasno. Svi ostali mehaničari nose zaštitne kacige iz jasnog razloga. Bolid u boks ulazi brzinom od 60 km/h, ali na veoma ograničenom prostoru. Uz sve to, pilot se trudi da koči u poslednjem deliću sekunde, što se često završava proklizavanjem.


Izvor: Automagazin portal/Goran Sarić
 
Top