Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.914
Fit

Fit.jpg

Tri druga iz ugostiteljske škole su posle gledanja filma "Blues Brothers" odlučili da osnuju grupu. Tako su pevač Davor Lukas, gitarista Zorko Opačić i basista Miro Tešević (rođeni 1964.) početkom 1982 godine pokrenuli Fit. Uz njih, sastav su činili bubnjar Renato Debeuc i klavijaturista Aleks Merle. Ime su odabrali po gelu za kosu, ali kasnije tim obrazloženjem nisu bili zadovoljni pa su se prikonili tumačenju Fit: čvrstina, snaga.
Prvi zvaničan nastup imali su 10. juna 1982. godine u riječkoj Mjesnoj zajednici Turnić na koncertu koji je predstavljao nove grupe trećeg riječkog talasa. Neke od ranih pesama Zorka Opačića preuzele su devojke iz sastava Cacadou Look ali ih, dogovorno, nisu potpisale. Posle ženidbe, grupu napušta Debeuc, pa zatim i Merle, a klavijature jedno kraće vreme svira Tamara Vrančić (ex Cacadou Look). Sa mrtve tačke se pokreću kada upoznaju bubnjara Ivana Fecea Firčija iz EKV, koji je vojsku služio u Rijeci. U to vreme, 1985 godine, pristupa im bubnjar lekar Dean Benzia i sa njim postižu prve veće uspehe. U periodu kada je Benzia bio u Americi, privremeno je bubnjeve svirao Srboljub Radivojević iz grupe Van Gogh Jedno vreme u grupi je drugu gitaru svirao Edi Kraljić koji je potom prešao u Denis & Denis Povremeni saradnik u sastavu je bio i Zvonko Đukić u periodu kada je njegov Van Gogh pauzirao.
Na Omladinskom festivalu u Subotici 1986. godine osvajaju drugu nagradu žirija i treću publike, posle čega potpisuju ugovor sa PGP RTB-om. Sa pesmom "Ritam promjene" učestvuju 1987. godine na kompilacijskoj ploči "Rijeka-Paris-Texas". Debi album snimaju iste godine u studiju sarajevske RTV, a produkciju radi Ivan Fece. Traka biva greškom izbrisana, pa ponovno snimanje obavljaju u Beogradu u produkciji Milana Mladenovića (EKV) Kompletnu muziku za ploču uradio je Opačić a tekstove su pisali Tešević i Lukas. Ploča donosi čvrstu gitarističku svirku i efektne pesme "Mačka", "Rijeka", "Uživaj" i "Beograd". Zatim redovno sviraju na čitavom prostoru bivše Jugoslavije. Drugi LP "Daj mi ruku" snimaju 1989. godine u splitskom studiju Vilović, a produkciju rade sami. Udarna pesma je "Zvoni telefon" (obrada "Hanging On The Telephone" sastava Blondie). Po objavljivanju ploče, sviraju još jednu jugoslovensku turneju Godine 1990. Dean Benzia prelazi u Let 3, a zamenjuje ga Siniša Banović (ex Grad)
Sa početkom rata, grupa prestaje sa radom, a deo muzičara se seli u Holandiju gde osnivaju studio Master Factory. Benzia je otišao u Ameriku gde radi kao lekar Davor Lukas se na hrvatsku scenu vratio 1997. godine CD singlom na kome su tri miksa pesme "Vrijeme" i tema "Budi najbolja" U okviru grupe Lucas u kome su basista Sandi Bratonja, bubnjar Alen Tribljaš (ex Laufer, a svira u grupi Mone), gitarista Roland Freis-es (ex Urban & 4) i klavijaturista Vedran Križan (ex Urban & 4), Lukas je objavio CD"Jedan svijet" (Croatia Records 1997.) na kome se drži zvuka grupe Fit

Diskografija

"Uz rijeku" (PGP RTB 1988)
"Daj mi ruku" (PGP RTB 1989)

Izvor: Petar Janjatović - "YU rock enciklopedija"
 
Poslednja izmena od urednika:
Top