Finale NHL-a je završeno senzacijom !

Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
85
Moram prvo da se izvinim svima koji su očekivali ovakvu vest u rubrici o sportu. Pošto je nisam našao tamo, a smatram da je veoma bitna, objaviću je ovde, a nadležni mogu da je prebace na drugo mesto. :) Hvala.

Desilo se i to što su svi smatrali nemogućim - Pitsburg Pinguins su osvojili Stenli kup koji su čekali još od 1992. Slatka osveta? Nego šta, i to na gostujućem terenu u Joe Louis Areni pred svih 20.000 i neku siću gledalaca !
Pitsburg osvaja Stenli Kup a da je Sidney Crosby dao samo jedan gol u celom finalu! Dosta je i jedno čudo, a bilo ih je dosta sinoć.
image2ntq.jpg
Iako nije dao gol, Crosby je grizao kao lud, naročito Franzena. Ceo meč je imao neobično jak ritam i pozitivnu agresivnost. Isti taj Frantzen je prvi i počeo kada se već u prvom minutu zaleteo ko zna odakle i zakucao Krisa Letanga u onaj pleksiglas, koji bi prso ko od šale da je bio od nečeg manje savitljivog. Dobar primer za one nikogoviće iz "Braniaca" koji proveravaju sa nekim fićfirićima koji to materijal može zaletanjem da se probije.
smiley-tongue-out.gif

Iako je Crosby postigao najviše pogodaka za Pingvinse u finalnoj seriji 24/15 i 16 asistencija, ipak je grmalj Malkin taj koji je postao MVP sa 14 gola i 22 asistencije. "Đino" - kako ga zovu u Pitsburgu, je i dalje slab sa engleskim, ali ne i sa igrom. "Što je stariji (napuniće 23 u julu) sve je bolji igrač, samopouzdaniji i vrlo ga je teško čuvati. Izuzetna gromada od čoveka koja zna da se služi palicom i pakom". Komentari iz redova Detroita - Zetteberga i Mike Babcocka, najbolji su pokazatelj njegovog uspeha.
image34.jpg

Ima nešto uznemiravajuće pozitivno u celoj ovoj priči (da mi oproste navijači Detroita), ali kao da je pravda zadovoljena, i kao da je pehar Stenli Kupa (jedan od većih i ružnijih u sportu doduše) otišao u prave ruke. Izrazi na licima igrača sve govore, istinska sreća, oduševljenje, pomalo i iznenađenost jer ruku na srce skoro svi su videli Wingse kako u petak dižu trofej.
image47hut.jpg

Red je da se pređe i na utakmicu. Prvu ozbiljniju priliku je imao Kennedy u 10 minutu prve trećine. Zaobišao je elegantno odbranu Wngsa i kada je ostao sam sa Osgoodom fintirao je udarac (možda greška), zaobišao gol i dodaje Staalu, ovaj biva odbijen od Eriksona, ponovo Kennedy - za malo da dođe do paka, ali je sve već bilo izgubljeno. Sledeću šansu dobijaju Wingsi posle jednog penala, Maltby izlazi sam ispred Fleurija, a ovaj fantastično blokira šut 12 godina starijeg zemljaka. 35 sekundi pre kraja prve trećine Ruslan Fedotenko iza gola Detroita upućuje dobar pas do Talbota, Kronvel odbija njegov šut klizaljkom. 10 prema 6 za Pingvinse u šutevima u okvir gola oslikavaju agresivnost i nadmoć koja je pomalo i zbunila Detroit.
U drugoj trećini pada i prvi gol za Pingvinse već u drugom minutu. Talbot pritiska Stjuarta iza gola Detroita, u jednom trenutku se lukavo odvaja od Stjuarta, a ovaj još pod utiskom pokušava da izbaci pak dalje od sebe i gola ali samo na štap Talbota koji se brzo okreće prema Osgudu, fintira ga i postiže gol. Prvi gol čoveka koji je obezbedio Pingvinsima najvažniju pobedu u istoriji. U 5-om minutu su golmani briljirali sa obe strane u razmaku od samo 10 sekundi. Prvo Fleuri pa posle kontre Cooka se istakao i Osgood. Posle 4 minuta Detroit ima igrača više - situaciju koju su dosada obilato koristili, ali ovoga puta im se omaklo. Makar su uspeli da obore sudiju
smiley-smile.gif
. Iako je bilo 11 prema 7 u šutevima za Detroit, golovi su ono što se računa. Talbot je poveo jednu kontru sa pola terena, imao saigrača paralelno sa sobom tako da je mogao da bira šta će da uradi i uradio je pravu stvar - šutirao u gornji desni ugao i skinuo paučinu Osgudu. Zebnja se uvukla u redove Red Wingsa, a publika je polako bila sve tiša.
U poslednjoj trećini potpuna dominacija Detroita, 7 prema 1 u šutevima, Pingvinsi se brane u grču, i ovo im nije prvi put da se ponašaju na sličan način. I opet su imali više sreće nego pameti. Tek 6 minuta pre kraja Ericson sa plave linije šutira i pogađa isto mesto koje je Talbot pre njega pogodio u drugoj trećini. To dovodi ne samo do erupcije oduševljenja u areni, nade da može da se dođe do izjednačenja, nego i do još većeg pritiska Detroita, grozničavog gledanja na semafor Pingvinsa, i neverovatno uzbudljive završnice meča.
image5h.jpg
image14z.jpg

4 minuta pre kraja Pingvinsi malo dolaze do daha i zaboravljeni Malkin raspaljuje po golmanu Osgudu, ali ispostavilo se samo po njemu. Kronwall je mogao da bude ta slamka spasa Detroita 2 minuta pre kraja meča. Šutirao je sa distance, pak je fijuknuo tik pored Staala koji je telom zagradio pogled Fleuriju na situaciju, pak je opalio po prečki, ljudi su podigli ruke u vis proslavljajući nepostojeći gol, ali igra se nastavila kao i neverica domaćih navijača. 2 sekunde pre kraja kapiten Wingsa je mogao da donese produžetke jer je ostao sam na 3 metra ispred gola i šutirao previše nisko.
Najveći gubitnik je svakako Marian Hossa koji je prebegao prošle godine iz Pingvinsa u Wingse nadajući se trofeju. I tako su Wingsi crveneli pred svojom publikom mrtvih izraza lica, a Pitsburg Pingvinsi se radovali kao mala deca, skakali, vrištali (u čemu je prednjačio Malkin - nadrealna scena stvarno :) ) i ostavili nas sa osećajem da je NHL i dalje nepredvidiv koliko god neki tvrdili suprotno.
Iskoristio bih ovu situaciju da pozdravim zajednicu sa Slapshot foruma (od kojih sam malo krao znanje), a koja je bdela uz ekrane TV prijemnika i monitore svojih racunara skoro svaku utakmicu plejoffa (neki bogami i svaku), među njima ponajviše Jumba - vatrenog navijača Pingvinsa koji je pustio svoje pipke svuda gde ima malo hokeja na netu, Strabuck(inju), Issu, Bocksona, Ervinajaha, Medu, Mortena, Ivahoka, Crazydoca, Baxusa, Peter Forsberga, Coa, Yzermana, Marvina i..... Pecu koji je tako dobro vračao i predviđao da ću morati da ga pitam za savet - šta neće da se dogodi. Ako sam nekoga zaboravio odatle neka mi ne zameri.
Veliki pozdrav i za Acka, koji mi je omogućio da se bolje udubim u NHL i njegove čari, kao i da prenesem svima koji čitate ove tekstove delić atmosfere iz tog takmičenja.
Do sledeće sezone, laku noć!
smiley-laughing.gif
 
Poslednja izmena:
Top