Film sniman u Beogradu hit u Italiji

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Film sniman u Beogradu hit u Italiji


Dvodelni film „Lo scandalo della Banca Romana”, koji je prošle godine sniman u Beogradu, nedavno je sa velikim uspehom prikazan na italijanskoj televiziji RAI 1, a ostvarenje koje je režirao Stefano Reali i u kojem se pojavljuje više od 50 srpskih glumaca je gledalo 6,7 miliona ljudi, mnogo više od najgledanije emisije - italijanskog „Velikog brata”.Film u produkciji televizije RAI sniman je prošle godine na brojnim lokacijama u Beogradu (u Domu Narodne skupštine, na Belom dvoru, železničkoj stanici...), a deo eksterijera je snimljen u Kotoru i Rimu. U ostvarenju čiji je izvršni producent „Film 87” iz Beograda, glavne uloge tumače Vinsent Perez i Đuzepe Fjorelo, a veliki doprinos uspehu filma „Lo scandalo della Banca Romana” dala je i brojna domaća glumačka ekipa u kojoj se nalazilo više od 50 srpskih glumaca, među kojima su i Ljiljana Blagojević, Aleksandar Gajin, Predrag Ejdus, Irfan Mensur, Slobodan Ćustić, Ivan Bekjarev i mnogi drugi.

Prema očekivanju, film je izazvao veliku pažnju italijanske javnosti jer se bavi jednim od najvećih finansijskih i korupcionaških afera u modernoj istoriji Italije.

Krajem 19. veka „Banka Romana” je bila jedna od šest centralnih banaka u Italiji koje su imale dozvolu za štampanje novčanica. Početkom 1889. tadašnji predsednik veća ministara Frančesko Krispi naredio je da se ispita poslovanje ove banke, a istraga je pokazala da je „Banka Romana” prekršila sve poslovne i etičke norme - štampali su novčanice bez pokrića, a banka je povrh svega davala „pozajmice” najuticajnijim političarima među kojima su bili i Krispi, ali i predsednik vlade Đovani Đioliti!

Inače, priča o skandalu je ispričana iz ugla mladog novinara Matije koji dolazi u Rim i biva uvučen u mrežu korupcije, pranja novca i obračuna. Matija prolazi kroz pakao da bi povratio svoj moralni integritet...


Izvor: Blic Online
 
Top