Šta je novo?

Filermosa postaje nacionalno blago Crne Gore

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Filermosa postaje nacionalno blago Crne Gore

Novosti


Crna Gora odlučila da vrednu ikonu proglasi za nacionalno blago. Država stavila tačku na spekulacije o budućnosti relikvije


Filermosa postaje nacionalno blago Crne Gore

CETINJE - Ikona Bogorodice Filermose, jedna od najvećih svetinja hrišćanstva, zauvek se skrasila u Crnoj Gori. Neće, kao što je bilo najavljeno, ni na kratko biti pozajmljena državnom muzeju Malte, za izložbu relikvija reda Malteški vitezovi koja će polovinom narednog meseca biti održana u Moskvi.

Razlozi odluke da se ne dozvoli još jedno „putovanje“ ikone koja je i do Cetinja, gde je izložena stigla posle viševekovnog putešestvija od Malte, preko Rusije i Srbije do manastira Ostrog su, pre svega, bezbednosni. Ali relikvija za koju se veruje da je jedna od najvrednijih „stvari“ uopšte na svetu ubuduće će biti, konačno, zaštićena i od strane države.

Po rešenju Vladine Uprave za zaštitu kulturnih dobara ikona Bogorodice Filermose proglašena je za kulturno blago od nacionalnog značaja, što je i formalizovano objavljivanjem u Službenom listu.

U praksi, to znači status državnog blaga, što podrazumeva zaštitu Filermose i detaljna konzervatorska istraživanja ikone. Tako će biti utvrđen fizičko-hemijski sastav ovog umetničkog dela i vrste i svojstva materijala od kojih je sačinjena, posle čega će biti preduzete mere konzerviranja i određen način čuvanja ikone. Za početak, predviđeno je da relikvija i dalje bude izložena u specijalnoj „plavoj kapeli“ u Vladinom domu na Cetinju. Precizirano je da, recimo, mora postojati zaštita od ultravioletnih zraka u prostoriji relativne vlažnosti od 50 do 60 stepeni i temperaturi od 18 do 20 stepeni, a sve pod osvetljenjem od 50 do 100 luksa.

Tako se država konačno „okrenula“ neprocenjivo vrednoj ikoni nastaloj, po procenama, u 12. veku. Autentičnost relikvije koja je vekovima bila u vlasništvu Malteških vitezova, a pronađena je u podu monaške ćelije u manastiru Ostrog pedesetih godina prošlog veka, odavno je potvrđena.

Vlada je, proglašenjem relikvije za dobro prve kategorije, odredila i njenu „namenu“.

- Ikona Bogordice Filermose biće korišćena u naučne, obrazovne, religiozne i turističke svrhe - stoji u odluci.

Po mišljenju stručnjaka, na ovakav način stavljena je tačka i na sumnje da će svetski poznata ikona legalnim ili ilegalnim putem ponovo dospeti u ruke Malteških vitezova koji, navodno, stalno teže da je ponovo imaju, zajedno sa česticom Svetog krsta i delom ruke Svetog Jovana Krstitelja. I te dve relikvije - igrom slučaja ili Božjom voljom - nalaze se na Cetinju, samo u susedstvu, u cetinjskom Manastiru.

OKVIR OD DRAGULJA
Ikona Filermosa, formata 50,4 x 39,7 centimetara urađena je u kombinovanoj tehnici, a slikani deo je uokviren dekorativnim okovom ukrašenim dragim kamenjem neprocenjive vrednosti. Iako vidno oštećena, relikvija je u relativno dobrom stanju.
 
Top