Šta je novo?

Fiksni kurs prema evru je rešenje?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Fiksni kurs prema evru je rešenje?

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Beograd -- Nobelovac Robert Mandel preporučio je Srbiji da uvede fiksni kurs dinara i da posle toga uvede valutni odbor.

20855550574e25a67180d17190554027_640x360.jpg


Mandel je na prvoj Inteza akademiji "Evro vizija" u Beogradu rekao da pre fiksiranja kursa dinara za evro Srbija treba da uravnoteži budžet i smanji inflaciju.
On je istakao da je važno da bude izabran konkurentan kurs.
Uvođenje valutnog odobora, prema rečima Mandela, znači da vlada mora biti u potpunosti jedinstvena i da svaki njen član podržava vladinu politiku. "Sistem valutnog odbora znači jasnu politiku - ako se stalno vodi diskusija kakvu politiku treba voditi možete upasti u probleme", rekao je on.

Mandel je objasnio da je valutni odbor stroži od sistema fiksnog kursa, jer limitira monetarnu politiku zemlje. "Ako se Srbiji dopada politika valutnog odbora, onda će joj se dopasti i politika Evropske monetarne unije", rekao je Mandel.

On je ocenio da put za poboljšanje ekonomskog stanja za Srbiju nije težak u odnosu na globalne izazove i istakao da je najbitnije stvoriti povoljnu klimu za strane investicije.

"Srbija treba da se fokusira na rast, stabilnost i strane investicije", predložio je Mandel i ocenio da će kurs dinara biti važan deo toga da bi se došlo do investicija.

Domaći eksprerti, ipak, da nije vreme za takvu promenu, imajući u vidu stanje u domaćoj ekonomiji. Ekonomista Nikola Fabris navodi da u vođenju monetarne politike postoje dva pravca - politika fiksnog deviznog kursa i nekontrolisanog plivajućeg kursa.

"Politika fiksnog kursa dovela bi do precenjenosti dinara, što bi vodilo ka smanjenju deviznih rezervi, ili bi bio destimulisan izvoz i uvećan platno - bilansni deficit Srbije", objasnio je on.

Fabris tvrdi da nekontrolisani fluktuirajući kurs nije dobro rešenje za Srbiju, "jer prevelike dnevne fluktuacije kursa nisu dobre ni za koga, izuzev za špekulante". Rešenje treba tražiti "u sistemu pokretnih zakonitosti" u intervencijama Narodne banke Srbije, kada se dogode prevelike dnevne oscilacije kursa dinara prema vodećim zapadnim valutama, rekao je on.

Evro sutra 101,4146 dinara
Dinar će sutra imati skoro istu vrednost prema evru kao danas, tako da će srednji kurs biti 101,4146 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, jedan evro koštaće skoro isto kao danas, kada je kurs 101,4584 dinara za jedan evro. Dinar je ove godine bio najslabiji prema evru 6. januara, kada je kurs bio 106,4947 dinara za jedan evro, a najjači 23. maja, kada je evro
koštao 96,7007 dinara. Dinar je bio najslabiji 4. novembra 2010. godine, kada je zvanični srednji kurs iznosio 107,5216 dinara za jedan evro.Đurić: Nije vreme za fiksni kurs

Sa druge strane, predsednica Izvršnog odbora “Banke Inteza” Draginja Djurić je ocenila da, imajući u vidu visoku inflaciju, nezaposlenost i budžetski deficit Srbije, nije momenat za fiksiranje kursa dinara prema evru.

Naša Narodna banka vodi monetarnu politiku targetiranja inflacije, uglavnom putem kamatnih stopa, a politika fiksiranja kursa je sasvim drugačiji put , i u ovakvoj maloj, otvorenoj zemlji dok kriza još traje, ne čini mi se izvodljivom baš odmah, rekla je Đurić, koja je i predsednica Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije.

Ona je istakla da je jedna od glavnih poruka konferencije da evro ima budućnost i da je to posebno važno i za našu zemlju, koja je “zavisna od evra” i sa deviznom štednjom koja je uglavnom u evrima, tako da je to dobra poruka za građane.
 
Top