Šta je novo?

Fijat se preračunao u Srbiji?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.694
Fijat se preračunao u Srbiji?

Stručnjaci za automobilsku industriju ocenjuju da su predviđena proizvodnja Fijata u Kragujevcu previše optimistična, piše italijanski list “Il Piccolo”.

29076_fiat_f.jpg
Foto: Ilustracija

Među razlozima se pominje visoka cena novog modela “fijat 500L” koji je prošle sedmice krenuo za Italiju iz Luke Bar, ali i generalni pad potražnje na evropskom tržištu.

Karol Tomas, ekspert za Istočnu Evropu pri LMC Automotive, jednoj od glavnih svetskih agencija u oblasti predviđanja prodaja u automobilističkom sektoru, ocenio je da će Fijat teško dostići najavljene cifre proizvodnje.

Ovaj analitičar smatra da je glavni problem u tome što Fijat povećava proizvodne kapacitete u momentu u kojem je prodaja u padu i u kojem će biti potrebne godine da bi se vratili na nivo prethodnih decenija.

“Otvoriti fabriku u Srbiji u momentu kada italijanske fabrike smanjuju proizvodnju bi moglo ostaviti i utisak manjka političkog senzibiliteta”, izjavio je Tomas.

Među Italijanima, inače, mahom vlada nezadovoljstvo zbog odluke Fijata da preseli fabriku u Srbiju na uštrb radnika u Italiji, uprkos tome što se radi o brendu koji je decenijama finansiran državnim novcem.

Ferdinand Dudenhofer, profesor automobilističke ekonomije pri Univerzitetu u Duisburgu, koji važi za gurua analize i predviđanja na tržištu automobila, manje je skeptičan od Tomasa, iako i sam smatra da su predviđene cifre proizvodnje “previše optimistične”.

Ovaj nemački stručnjak smatra da je dobar potez bio globalizovati proizvodnju, i podseća da Folksvagen proizvodi 30 odsto svojih vozila u Kini i drugim državama.

Izvor: S media
 
Top