Šta je novo?

Fiansijski rezultati naših tajkuna za 2009. godinu

Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Tragom - Finansijski izveštaji najbogatijih poslovnih ljudi u Srbiji pokazuju da su loše radili prošle godine

Mali profiti, veliki dugovi, masovna otpuštanja

Podatke iz izveštaja trebalo bi uzeti sa rezervom jer gotovo svi tajkuni posluju i preko of-šor kompanija u koje kanališu najveći deo zarade

AUTOR: A. MILOŠEVIĆ - LJ. BUKVIĆ

Beograd - Većina srpskih tajkuna proteklu godinu završila je sa znatno lošijim finansijskim rezultatima nego 2008, a mnogi su pribegli masovnim otpuštanjima radnika, kao najlakšem rešenju za čuvanje sopstvenog profita, pokazuju upravo objavljeni podaci iz finansijskih izveštaja dostavljenih Agenciji za privredne registre. Iako je najveći broj domaćih biznismena u svojim izveštajima prikazao pozitivan rezultat, činjenica je da su profiti znatno tanji nego ranije, mada bi te podatke trebalo uzeti sa rezervom. Naime, praktično svi tajkuni posluju preko svojih of-šor kompanija, u koje kanališu najveći deo svoje zarade, kako bi izbegli plaćanje poreza u Srbiji, tako da je moguće da slabiji bilansi pokazani u računovodstvenim knjigama zapravo ukazuju na sve agresivnije korišćenje poreskih rajeva.

Kako god bilo, nema sumnje da je protekla godina bila teška za vodeće srpske preduzetnike, koji svoja bogatstva mahom duguju prodaji stranih proizvoda u Srbiji, zbog čega su naročito pogođeni činjenicom da zbog krize većina stanovništva sve manje troši.

Jedan od najočiglednijih primera je Predrag Ranković Peconi, tajkun u čijem se vlasništvu između ostalih nalaze i fabrika ulja Vital i fabrika cigareta Monus. Njegova uljara, koja na tržištu ima nekoliko veoma jakih konkurenata, prošle godine je zaradila samo 30,5 miliona dinara ili oko 300.000 evra, dok je u 2008. neto dobit bila 570 miliona dinara. Istovremeno, Vital se dodatno zadužio, pa su njegove kratkoročne obaveze dostigle čak 2,5 milijarde dinara sa ranijih dve milijarde. Monus je nešto bolje prošao, pošto je čak zabeležio veću neto dobit nego pretprošle godine, ali su mu zato kratkoročne obaveze porasle sa 2,6 na 3,2 milijarde dinara.

Peconi je i jedan od najlakših na davanju otkaza, pošto je samo u Vitalu radnu snagu skresao sa ranijih 600 na 314, u fabrici Sunce sa 388 na 263, u Monusu sa 228 na 208, Medeli sa 200 na 165 i Albusu sa 294 na 198 radnika.

Međutim, ima i drugačijih primera, pa je tako Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, uprkos teškoj godini i ogromnim dugovima u kojima se našao ipak uspeo da ostvari relativno dobre rezultate, bez većeg smanjenja radne snage. Tako je lanac supermarketa Delta maksi prošle godine ostvario neto dobit od 1,8 milijardi dinara, u odnosu na 1,6 u 2008. godini, što pokazuje da trgovcima robom široke potrošnje ide dobro uprkos tome što građani imaju sve manje novca. Kratkoročne obaveze Maksija su međutim porasle za skoro 4,5 milijarde dinara (na 30,4 milijarde). Najveći skok u dobiti zabeležio je Deltin ogranak koji se bavi nekretninama, zabeleživši dobit od čak 2,2 milijarde dinara, u odnosnu na 200 miliona iz 2008. Ipak, teško da ti podaci vlasnika ove kompanije mogu mnogo da uteše, kada se zna koliko problema zapravo ima sa prodajom naselja Belvil i drugim građevinskim poduhvatima u kojoj je tržište nekretnina gotovo zamrlo.

Manju dobit, a veće obaveze zabeležio je i MK komerc, kao i Ist pointove firme, Beogradska pekarska industrija i Valjaonica bakra Sevojno, čijem je vlasniku Zoranu Drakuliću ostala upamćena izjava od pre nekoliko meseci da „novine pišu kako se tajkuni voze jahtama, a mi noćima ne spavamo“ od problema.

Robne kuće Beograd takođe kubure sa gubicima, mada se s obzirom na skori početak poslovanja, velike investicije i čitavu istoriju te kompanije to da razumeti. Međutim, manju zaradu su zabeležile i druge kompanije iz Verano kompleksa, pa se tako neto dobit Verano motorsa sa 250 miliona dinara 2008. godine, istanjila na samo 76. Gubitak od 77 miliona dinara zabeležio je i Komtrejd.

Kao drugačiji primer, ističe se ITM Toplice Spasojevića, koji je sa 222 miliona dinara gubitka tokom 2008., prošle godine prešao u pozitivnu zonu, ostvarivši 60 miliona dinara dobiti.

Nekadašnji vlasnik Grand kafe Slobodan Vučićević takođe ima slabije rezultate nego ranije, pošto je njegova glavna investiciona jedinica NCA Investment group ostvarila 94 miliona dinara dobiti, u odnosu na ranijih 127 miliona. Međutim, gotovo sav profit te njegove firme, „pojela“ je druga NCA consulting, koja je drugu godinu za redom zabeležila gubitak i to u iznosu od 73 miliona dinara. Lošu godinu imao je i Nenad Popović, vlasnik ABS holdinga, čija je firma Minel elektrogradnja pretrpela 170 miliona dinara gubitka, što je nešto manje od gubitka iz 2008. od 232 miliona.APR obradila oko 150.000 izveštaja
Agencija za privredne registre je do 30. juna obradila finansijske izveštaje za 2009. godinu za ukupno 146.988 preduzeća i pravnih lica, saopšteno je iz te institucije. Kako se navodi u saopštenju, do 30. juna su primljena ukupno 152.172 redovna godišnja finansijska izveštaja, koje su pravna lica i preduzetnici dostavili u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
E,pa koliko su ovi podaci istiniti mislim da mi ne mozemo da znamo_Ono sto znam je da knjigovodje i te kako mogu da sve "friziraju",po potrebi...
 
Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Revizija

Slažem se, ovo su podaci koje je objavila APR, ovo bi tek trebala da proveri revizija, ako je bude uopšte. Mislim biće je sigurnu, ali ne verujem da će dati negativnu ocenu. Dosad nisam čuo takav slučaj u medijima za velike kompanije.
 
Top