Šta je novo?

FC Atletico Madrid

Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Šta bi trebalo da znate o Atletiku?

Atletiko je u modi, za kafanu je potrebno znanje. Ovo je najlakši način da impresionirate sagovornike, malo poznate stvari o klubu koji je ukrao naslovne strane.


torente216989020140501130426.jpg

Odakle ime?

Atletiko su osnovali baskijski studenti u Madridu, a ime su samo "kastiljanizovali", to je, prosto, španska verzija Atletik Bilbaoa, klub zamišljen kao filijala tada baskijskog giganta.

Odakle nadimak?

"Los Kolčinjeros" ili "Jorgandžije" asocira na njihovu boju, crvenu i belu što je tradicionalna boja posteljine u Španiji.

Odakle i plava?

Povezano sa navijačima, za njih se opredeljuju "plave kragne", odnosno radnički deo Madrida. Ovo je popularna priča, ali istorijska govori da su bili plavi na osnivanju, kao i Bilbao, i da, kada su Baski putovali u Englesku po dresove, nisu uspeli da nađu Blekburnove, pa su uzeli Sautemptonove. Plavi šortsevi su ostali kao sećanje na prve dane.

Šta predstavljaju medvedica i drvo na grbu?
Medvedica je simbol Madrida, spomenik "El Madrono" na trgu Puerta Del Sol. Ovo je drvo jagoda, sama statua je u centru grada, mada se selila. Životinja simbolizuje plodnost madridske zemlje i zaštitnica je grada. Drvo je znak aristokratije, to jest kraljevske kuće i jasno Madrid je po njemu dobio ime.

Znate li kako su osvojili prvu titulu 1939.?

Građanski rat je oštetio mnoge stadione, u Asturiji je igralište Ovijeda bilo sravnjeno sa zemljom u bombaškim napadima, pa je Atletiko osvojio titulu, iako je Ovijedo imao mnogo bolju ekipu. Inače, Atletiko se tada zvao Atletico Aviacion, odnosno bio deo vazduhoplovnih snaga, posle spajanja sa timom vazduhoplovstva. Nije moglo drugačije, osam igrača su izgubili u građanskom ratu.

Ko je Visente Kalderon?

Čovek po kome je nazvan stadion je predsednik kluba iz šezdesetih i sedamdesetih, uspeo da je ih finansijski oporavi, donese trofeje i uspeh u Evropi, iako nisu stigli do evropske krune. Vratio se 1982. nije bio uspešan u drugom mandatu, umro je na mestu predsednika od srčanog udara 1987. Inače Atletikov stadion je ranije bio poznat kao El Manzaranes po reci na čijim je obalama izgrađen šezdesetih. Na njemu su igrana tri meča Mondijala 1982.

Rivali ih nazivaju "očajnicima"

Navijači Real podsmešljivo kažu da su se komšije od početka srodile sa patnjom. Naime, Atletiko jeste bio jedan od 10 timova koji su osnovali Primeru, ali je već u drugoj godini 1929. ispao iz lige i nije se vratio pet godina. Uz to, oni su pedesetih bili prinuđeni da gledaju kako komšije dominiraju Evropom i nižu trijumfe u KEŠ. Probali su da ih zaustave 1959. ali nisu uspeli, polufinalni baraž je završio pobedom Reala, od 2:1.

Hesus Hil ipak nije bio tako loš

Tačno je da će ga pamtiti kao čoveka koji je bio povezan sa kriminalcima, ali je osvojio titulu i prekinuo niz od 20 godina bez šampionske krune. Mnogi kažu da je to malo za 17 godina koliko je vladao, ali devedesetih nisu bili samo Real i Barselona, podigla se Valensija, stigla je i La Korunja kao deveti klub u istoriji koji je osvajao titulu, a jaki su bili i baskijski klubovi, kao i Espanjol koji je imao zlatnu generaciju. Hil je početkom devesetih osvojio dva kupa, a klupske ambicije je najavio kupovinom Paola Futrea koji je i dan danas legenda među navijačima Atletika.

Deo duga kluba su platili napadači

Tores, Aguero, Forlan, Falkao, uneli su u kasu kluba oko 150 miliona evra, sledeći je Dijego Košta. Koliki su dugovi kluba? Mnogo različitih brojki se pominje, neka suma koja najviše cirkuliše u medijima je 170 miliona i to državi za porez, ali se priča da su dugovi veći i da Atletiko svesno prećutkuje tu činjenicu.

Odnos prema Realu?

"Tim vlasti, sramota države", pevali su navijači Atletika pod Frankom. Kao i svaki manji klub u gradu oni šire urbanu legendu da u samom Madridu imaju više navijača od Reala, što je nemoguće proveriti. Čitav jug grada navija za Atletiko, ali u severnom delu su situirani navijači "Kraljevskog kluba".

Torente

Glupa ruka pravde, popularni korumpirani policajac iz filmova Santjaga Segure navija za Atletiko. Inače, Kun Aguero, Nando Tores, Kasiljas, Iguain, Ramos ali i Sesk Fabregas su imali role , a za peti deo, avanturu u Las Vegasu bi trebalo da bude angažovan sam Dijego Simeone, ali i Valentino Rosi, motociklistički as, koji navija za Inter.

Azerbejdžan


Imaju živopisne sponzore, ranije su na dresovima bili filmovi holivudskog studija Kolumbija, sada turistička organizacija Azerbejdžana, ili bolje rečeno država koja se za 16 miliona evra godišnje promoviše na ovaj način. Prvi ugovor između dve strane prošle godine bio je 12 miliona. Najpametnije uloženi novac na svetu...
 
Top