Šta je novo?

Fascinantna animacija: Kako je tonuo Titanik iz minuta u minut

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.838
Fascinantna animacija: Kako je tonuo Titanik iz minuta u minut
Video traje 2 sata i 41 minut, tačno koliko je bilo potrebno da i poslednji deo broda nestane ispod površine mora.

Izvor: Dnevnik, B92

Foto: Screenshot
O putničkom brodu RMS Titanik verovatno ste već puno čitali. Možda ste pogledali i neki dokumentarni film, a možda i onaj igrani reditelja Džejmsa Kamerona.

Međutim, ovo sigurno niste imali prilku da vidite. Vrhunska animacija u kojoj je u stvarnom vremenu prikazano kako tone Titanik.

Tri talentovana mladića – Tomas Linski, Metju Devinkelir i Kajl Huda - prikazali su u dva sata i i 41 minut sve šta se dešavalo u noći 14. aprila 1912 - od pojave kobnog ledenog brega, pa sve do kadra kada je i poslednji deo broda nestao ispod površine mora.

U animaciji ćete povremeno videti i kako je izgledala unutrašnjost, ali čuti i jezive zvukove u trenucima dok je džin dugačak 269 metara i širok 28 metara nestajao.

Podsetimo, Titanik je krenuo iz britanske luke Sautempton na svoje prvo prekookeansko putovanje prema Njujorku, a u nastojanju da osvoji Plavu traku Atlantika, kapetan Edvard Džon Smit namerno je krenuo kraćom rutom, severnijom od propisane.

Titanik se pri brzini od 22 čvora sudario sa santom leda, a od 2.223 putnika i članova posade, preživelo ih je samo 706. Poginulo je 1.360 muškaraca, 157 žena i dece.

 
Top