Šta je novo?

FAP isporučio superkamione Vojsci

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]FAP isporučio superkamione Vojsci
[/h] Izvor: Blic

Priboj -- Fabrika automobila iz Priboja isporučila je Vojsci Srbije prototipsku seriju od deset novih terenskih vozila, superkamiona nosivosti sedam i deset tona.


907061674f1ab021a9eab253521432_orig.jpg
U pitanju su višefunkcionalni teškaši namenjenim kretanju u vanputnim uslovima, sa prostorom pogodnim za smeštaj artiljerijskog oružja, razne opreme i transport ljudstva.
Ova vozila su trenutno na testiranju na vojnim poligonima, a njegove osobine ispituju i stručnjaci Vojno-tehničkog instituta. Ukoliko se bude pokazalo da kamioni zadovoljavaju potrebe oružanih snaga, pribojska fabrika i Ministarstvo odbrane dogovoriće serijsku proizvodnju novih transportera.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Ove kamione opslužuju „Mercedesovi“ motori, s tim što su u troosovince ugrađene mašine sa 280, a u četvoroosovince sa 400 konjskih snaga. Maksimalna brzina koju dostižu je 85 kilometara na sat. Superkamioni su sposobni da savladaju uspon od 60 procenata i da se normalno kreću pri bočnom nagibu od 30 odsto. Dubina vodene prepreke koju može savladati novo FAP-ovo vozilo je 1,4 metra. Pritisak vazduha u gumama varira, odnosno prilagođava se terenu: asfaltu, blatu, pesku, snegu...
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Prema rečima generalnog direktora FAP-a, vozila su napravljena za savladavanje rovova, železničkih prelaza, vodenih prepreka, makadamskih puteva i nepristupačnih terena u brdskoplaninskim uslovima.

„Kamioni su osposobljeni za razne vrste nadgradnje, tako da mogu poslužiti i kao saniteti, nosači topova, haubica, raznih lansirnih rampi, opreme za izviđanje i dekontaminaciju terena, različitih vidova cisterni, prevoz ljudi“ , kaže Stojović.

Uz očekivanje da prototipska serija otvori vrata poslovnom aranžmanu sa Vojskom Srbije, kaže Stojović, FAP je uz saglasnost Ministarstva odbrane i „Jugoimport SDPR“ počeo dodatno usavršavanje superkamiona kako bi dodatnim karakteristikama stvorili uslov za plasman na inostrana tržišta. Sa istim partnerima nekadašnji lidr jugoslovenske autoindustrije razvoja i posebno oklopno vozilo, točkaš, čije su osobine za sada poslovna tajna.

Tešnja saradnja Ministarstva odbrane i FAP-a počela je prošle jeseni kroz državni program subvencionisanja domaćih kupaca.

Dogovoreno je da FAP Vojsci Srbije najdalje do kraja marta isporuči 30 kamiona, dvoosovinskih vozila sa pogonom na sva četiri točka. U pitanju je serija FAP 11-18 BS/AB čija je vrednost ugovorena na 2,6 miliona evra.

 
Top