Šta je novo?

Falsifikati preplavili radnje

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Falsifikati preplavili radnje
[/h] Izvor: Novosti

Beograd -- Falsifikikovana roba preplavila je rafove čak i popularnih butika, a cena i mesto prodaje uopšte visu nisu garancija da ćete dobiti kvalitetnu, originalnu robu.

7221044244ed342143eb0d652959716_orig.jpg
Majstori krivotvorenja sve su uspešniji, pa teško da će laik primetiti razliku u izradi i vrednosti tašne sa potpisom francuskog kreatora, čiji se originali u Srbiji verovatno mogu prebrojati.
Najviše se falsifikuje odeća, obuća, parfemi, kozmetika, cigarete i lekovi, a zastupljene su sve poznate marke.

"Od početka godine do sada carinici su na graničnim prelazima zaustavili uvoz gotovo pola miliona različitih odevnih predmeta, oko 250.000 dečijih igračaka, skoro 13.000 kozmetičkih preparata i parfema, a bilo je i lekova ", kaže Darko Stojčević, načelnik Odeljenja za zaštitu intelektualne svojine Uprave carina.

[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Falš auto-delovi
Serviserima je odavno znano, ali kupci i dalje nasedaju. Na tržište Srbije stižu falš i auto-delovi. I to najčešće iz - Turske. - Zaustavili smo komplete delova čitave nemačke auto-industrije Imali su oznake „mercedesa“, „BMV“, „opela“. I što je najgore bilo je i kočionih sistema. Ti svi delovi su uništeni”, kaže Darko Stojčević.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Da li su u pravu, utvrđuje sud. Ali da li će se postupak uopšte voditi, odlučuju isključivo ovlašćeni zastupnici nosioca prava na žig u Srbiji.

Praksa je pokazala da, ako je u pitanju mala količina robe, do suda se i ne stigne, a roba uđe u Srbiju. Kada sud utvrdi da je reč o falsifikatu najčešće izriče meru uništavanja robe.

"Ulažemo velike napore da unapredimo ovu oblast i sprečimo prodor krivotvorene robe u naše carinsko područje. O tome da je Srbija napravila veliki pomak u zaštiti intelektualne svojine svedoče i pohvale koje su nam pre samo nekoliko dana uputili predstavnici Delegacije EU, ali i ambasadorka SAD na konferenciji Američke privredne komore (AmCham) o pravima intelektualne svojine", dodaje Stojčević.

Na tržište Srbije, ipak, stignu plagijati. U Upravi carina kažu, između ostalog, i zato što su krivotvoritelji sve veštiji.

Doduše, naruku im ide i ako nosilac prava na neki žig u Srbiji nema ovlašćenog zastupnika. Postupak nema ko da pokrene, pa se roba pušta u zemlju.

"Trudimo se da sprečimo da se roba, koja tako dođe u Srbiju, prodaje po vrlo visokim cenama. Zato imamo dobru saradnju sa tržišnom inspekcijom i obaveštavamo ih o mogućnosti pojave krivotvorene robe u prodavnicama", napominje Stojčević.

 
Top