Šta je novo?

Falsifikat leka "analgin" u prodaji

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Falsifikat leka "analgin" u prodaji
[/h] Izvor: Tanjug

Beograd -- Kompanija "Alkaloid“ iz Skoplja saopštila je da se na tržištu Srbije pojavio falsifikovani lek pod nazivom "analginum“, koji nema dozvolu za promet.

6921498664ef4923749ad4863265924_368x229.jpg
Ova kompanije je upozorila građane da ga ne koriste jer može biti opasan po zdravlje.
Lek proizvođača "Replek farm“ je falsifikat imena leka "analgin“ , u apotekama se prodaje "na crno“ i nije legalan budući da nema dozvolu za stavljanje u promet izdatu od Agencije za lekove i medicinska sredstva, kao ni sertifikat o ispravnosti.
Makedonska kompanija je upozorila da, s obzirom da nije registrovan na tržištu i da je nepoznatog porekla, upotreba "analginuma" može biti opasna po zdravlje ljudi.

Kompanija je o pojavi nelegalnog leka na tržištu u Srbiji obavestila Ministarstvo zdravlja, navodi se u saopštenju i podseća da pojava ovog leka unosi pometnju kod pacijenata, pošto svojim nazivom podseća na lek "analgin", koji u dozama od 10 tableta po 500mg prozvodi "Akaloid", koji je registrovan i godinama prisutan na tržištu Srbije.

Farmaceutska kompanija "Alkaloid" upozorava pacijente da prilikom kupovine provere da li su dobili pravi lek ili falsifikat i da ga mogu prepoznati i po tome što se prodaje bez kutije i uputstva za upotrebu.

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Aleksandar Tucović kazao je Tanjugu da je nakon detaljne provere utvrđeno da pomenuti lek "analginum" "Replek farma" nije registrovan te da shodno tome ne sme ni da se nađe na tržištu u Srbiji, odnosno prodaje u apotekama.

"Ministarstvo zdravlja i njihov inspekcijski organ je informisan o tome i tek nakon što se obavi zakonom predviđena kontrola pomenutog proizvoda detaljnije ćemo o tome obavestiti javnost", rekao je Tucović.
 
Top