Šta je novo?

Fakulteti: Više para za isto znanje

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Fakulteti: Više para za isto znanjeIzvor:
B92.netDok vlada razmatra kvote za upis budžetskih studenata na državnim univerzitetima u narednoj školskoj godini, opet je aktuelan problem visine školarina.


12505114674fbd40fd81b45310620508_orig.jpgPet fakulteta Beogradskog univerziteta zatražilo povećanje, koje pravdaju, pre svega, poboljšanjem kvaliteta nastave. Vest o mogućem povećanju školarina studente je zatekla u situaciji kada im ionako svaki dinar znači.Studenti ne vide razloga za povećanjem školarina.

"Ja sam na samofinansiranju, ali ne mislim da bi bilo ko u ovom trenutku, s obzirom na stanje u državi, mogao da priušti sebi da plaća veće školarine, pogotovo ne studenti."

"Mislim da ne bi trebalo da nam povećavaju školarine, pogotovo ako imaju plan da povećavaju postotak visoko obrazovanih ljudi. Mislim da je to potpuno pogrešan korak. Mislim da bi trebalo da povećavaju kvote na budžetu, ali to sad sve zavisi od njih."

"Na budžetu sam, i nadam se da ću biti na budžetu sledeće godine, ali ovi ljudi kažu da je to šok vest."

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Miodrag Popović kaže da je na tom fakultetu mnogo veći broj studenata na budžetu, ali i da će, ukoliko do povećanja školarine ne dođe, najveću štetu imati upravo studenti.

"To je u stvari povećanje od 11 odsto u odnosu na stanje od pre dve godine, inflacija je samo u prošloj godini bila negde reda 12 odsto. Imaćemo manji standard nastave, nećemo kupiti neku opremu, nećemo renovirati neke prostorije koje čekaju renoviranje", kaže on.

Povećanje školarina za samofinansirajuće studente zatražilo je 5 od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Umesto dosadašnjih 147.000 dinara, školovanje na DIF-u bi poskupelo na 165.300.

Šumarski fakultet tražio je povećanje za pet hiljada, a Pravni za šest hiljada dinara.

Povećanje je tražio i ETF i to sa 81.000 na 90.000, a na smeru za softversko inženjerstvo za 21 000 dinara.

Fakultet političkih nauka tražio je povećanje tako da na svim smerovima školarina bude ista, i to 98.000 dinara.

Povećanje školarine tražio je i Geografski fakultet, ali se, u međuvremenu posle preporuke Ministarstva prosvete, od tog zahteva odustalo.

"Recimo, cena lož ulja je samo od oktobra do januara sa 76 din/l skočila na 96-97 din/l, a mi jednostavno imamo dosta prostora, trošimo dosta električne energije, dosta lož ulja, a takav smo fakultet da jednostavno vrlo često koristimo i usluge prevoznika", objašnjava Miroljub Nilinčić, dekan Geografskog fakulteta.

Ministar prosvete Žarko Obradović ranije je najavljivao da će predložiti fakultetima da školarine naredne godine ostanu iste kao ove godine.
 
Top