Šta je novo?

Fakulteti troše bez kontrole

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Fakulteti troše bez kontrole

Fakultete i visoke škole, koji na školarinama, taksama i drugim prihodima godišnje zarade i do dva miliona evra, već dve godine niko ne kontroliše, piše Blic.Kako piše ovaj list, niko ne proverava kako ove visokoobrazovne institucije taj novac troše.
fakulteti-instituti.jpg

U Ministarstvu finansija kažu da imaju malo inspektora u odnosu na broj fakulteta i visokih škola, kojih ima 140.

"Iako sa ograničenim kapacitetima, budžetska inspekcija se trudi da izvršava kontrolu u skladu sa godišnjim planom. U Srbiji postoji blizu 9.000 budžetskih korisnika, a budžetsku inspekciju čini devet inspektora," kažu u Ministarstvu finansija.

Do sada nije poznato da je rukovodstvo neke visokoškolske ustanove odgovaralo zbog nezakonitog trošenja novca, piše ovaj list.

Poslednja kontrola koja je izvršena, na Visokoj školi „Tehnikum Taurunum“ u Zemunu, završila se tako što je inspekcija naložila školi da vrati u budžet dva miliona nezakonito potrošenih dinara. Ipak, mnogo je fakulteta i visokih škola koji prihoduju i do 10 puta više novca, a do sada nikada nisu kontrolisani.

Zapanjuje podatak da se na računu Beogradske poslovne škole ove godine našlo 1,184 milijarde dinara, od čega je potrošeno nešto više od milijardu.

Blic piše da su pokušali da dođu do direktora škole, profesora Ilije Samardžića, kako bi im objasnio kako za godinu dana prihoduju 10 miliona evra, i kak taj novac troše, ali nisu dobili odgovor.

"Zanimljiv je podatak da svi fakulteti i visoke škole u Srbiji u proseku imaju godišnji prihod od milion evra. Danas ih ima 140, što znači da je godišnje u opticaju oko 140 miliona evra, gde je odnos ukupnih prihoda - 50 odsto država, a 50 odsto sopstvena sredstva. Kada se sve sabere, dođe se do šokantne sume od oko milijardu evra koja se pojavila na fakultetima i visokim školama od 2005. i čije trošenje niko nije kontrolisao," kaže Mario Spasić iz Saveta za borbu protiv korupcije „Transparentnost“.Izvor:
B92.net
 
Top