Šta je novo?

Fakulteti ne žele da kažnjavaju profesore zbog loše prolaznosti

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Brojni ispiti na kojima padne svaki treći student


Fakulteti ne žele da kažnjavaju profesore zbog loše prolaznosti


BEOGRAD - Od 31 fakulteta u Beogradu, samo je Poljoprivredni odlučio da kazni profesore zbog loše prolaznosti i manje upisanih studenata na budžet. Profesorima na ovom fakultetu će zbog toga nekoliko narednih plata biti umanjeno za 20 odsto. Međutim, ovo je usamljen slučaj kažnjavanja onih kojima nije u cilju da motivišu studente i poboljšaju uspešnost polaganja ispita.

157742_0801-poljoprivredni-fakultet-foto-dusan-grubin_f.jpg

Prosečna dužina studiranja iznosi čak sedam godina


Oni ispiti koji se polažu po više puta stara su boljka svih fakulteta, a zbog čega je, između ostalog, prosečna dužina studiranja u Srbiji čak sedam godina.
- Profesor ima svoju autonomiju u ispitivanju i po statutu Univerziteta nemam pravo da ga na bilo koji način kažnjavam. Voleo bih da mogu, ali pošto to nije slučaj, odlučio sam se za ovu kolektivnu meru - kaže za “Blic” Nebojša Ralević, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, i dodaje da je na nekim predmetima prolaznost oko 70, ali da ima još dosta onih sa jedva 30 odsto.


Ovo potvrđuje i nedavno istraživanje prof. Nede Bokan, prorektora za nastavu sa Univerziteta u Beogradu. Ona kaže da je Univerzitet prepoznao problem i da će do oktobra pred Senat izaći sa konkretnim rezultatima po predmetima i predlogom za rešenje ovog problema.Blic
 
Top