Šta je novo?

"Fajzer" častio naše lekare sa 200 miliona dinara

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
"Fajzer" častio naše lekare sa 200 miliona dinara


Izvor:
Blic.rs

Farmaceutska kompanija “Fajzer”, koja je priznala da je čitavu deceniju plaćala lekare da bi povećali prodaju lekova, samo za doktore iz Srbije za poslednje tri godine potrošila je blizu 200 miliona dinara na plaćanje kongresa, simpozijuma, predstavljanje lekova, saznaje “Blic”.


265686_fajzer-03-foto-afp-daniel-barry_f.jpgLekare raznih specijalnosti su vodili na kongrese u Ženevu, Ameriku, Švedsku, Norvešku. Najviše je bilo kardiologa, gastroenterologa, neurologa, oftalmologa.

Jedan od poslednjih u nizu kongresa na koje su vodili naše stručnjake je i Svetski kongres kardiologa u Dubaiju, za šta je ta kompanija potrošila oko četiri miliona dinara. Tada je “Blic” pisao da je dosta naših lekara otputovalo, pa su zbog toga u bolnicama uvedena praznična dežurstva. Međutim, u “Fajzeru Srbija” juče ništa nisu hteli da komentarišu.

Prema optužnici koja je podignuta protiv ove kompanije, “Fajzer” je srpske lekare podmićivao od 2001. do 2007. godine. U prijavi se navodi i primer lekara bliskog Ministarstvu zdravlja kome je predstavnik “Fajzera” platio put u Čile na kongres.

Rukovodstvo kompanije je saznalo za ovaj sporazum i predstavnika “Fajzera” otpustilo, ali sa lekarom nisu raskinuli ugovor jer im je zapretio da će obelodaniti slučaj. Ko je ta osoba, međutim, niko od nadležnih ne zna. Sagovornici “Blica” ističu da se najverovatnije radi o nekom uticajnom profesoru, načelniku nekog odeljenja ili direktoru klinike.

Ni dr Tomica Milosavljević, koji je u spornom periodu bio ministar zdravlja, juče se nije javljao na telefon. On se kao ministar zalagao da se uvede red u ovoj oblasti. Danas, međutim, kao direktor Instituta za gastroenterologiju i sam odlazi na kongrese o trošku farmaceutskih kuća.

Izvor “Blica” tvrdi da su letovanja, kongresi, honorari za predavanja, samo neki od načina kako farmaceutske kompanije podmićuju lekare da bi prepisivali što više njihovih proizvoda.

- Skoro sve farmaceutske kompanije to rade i imaju “specifične” odnose sa lekarima. Farmaceutska industrija zavisi od tržišta, a za to im je potreban kooperativan lekar. U svetu je kontrola finansiranja odlaska lekara na kongrese pooštrena. Kod nas po pedeset lekara ide na kongres, a od toga dva-tri imaju radove - priča jedan od lekara KCS.
 
Top