Šta je novo?

Fabrike i ratari se "tuku" za vodu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Fabrike i ratari se "tuku" za vodu


Izvor:
Mondo.rsSimpo ŠIK, jedina srpska fabrika koja pravi lesonit ploče mokrim postupkom obustavlja proizvodnju jer nema vodu, koju ilegalno iz reke koriste ratari.


v249020p0.jpgRukovodstvo Simpo ŠIK-a donelo je odluku da od sutra obustavi dalju proizvodnju lesonit ploča, zbog pogoršanja vremenskih uslova i drastičnog smanjenja protoka vode u reci Banjskoj.

Simpo ŠIK je najavio da će se hitno obratiti Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstvu zaštite životne sredine i rudarstva, jer zbog obustave proizvodnje trpi štetu od 50.000 evra dnevno i neće moći da poštuje potpisane ugovore čija je vrednost oko 14 miliona evra.

U toj kompaniji ističu da im je potrebna pomoć resornih ministarstava za trenutno i trajno rešavanje problema vodosnabdevanja.

Postrojenje za preradu otpadnih voda, koje je sastavni deo fabrike lesonita Simpo ŠIK-a, radi bez prekida i prati proces proizvodnje, istaknuto je u saopštenju.

Obavlja se redovna eksterna kontrola prečišćene ekološke vode prema zakonskim zahtevima i svakodnevna kontrola kvaliteta ulazne i izlazne tehnološke vode iz postrojenja u pogonskoj laboratoriji na svaka dva sata.

Od kako su pogoršani meteorološki uslovi (bez padavina, visoke dnevne temperature) uz protivpravno korišćenje vode iz reka za navodnjavanje poljoprivrednih površine, došlo je do drastičnog smanjenja protoka voda u recepijentu reke Banjske, ukazuju u Simpo ŠIK-u.

Kao dodatna mera kontrole uvedeno je merenje parametara kvaliteta vode (PH, temperature i bistrine) na svaka dva sata i to 100 metara iznad vodoispusta (na vodozahvatu reke Banjske) i 300 metara ispod izlivnog kanala iz postrojenja.

"Kako se i u budućem periodu očekuju izuzetno visoke temperature i dalje alarmantno opadanje nivoa reka čitava situacija poprima razmere elementarne nepogode, stoga ni pored svih preduzetih mera Simpo ŠIK neće moći da stabilizuje proizvodnju", navode u toj kompaniji.
 
Top