Šta je novo?

Fabrika "Zastava automobili" prestaje da postoji

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Fabrika "Zastava automobili" prestaje da postoji





Izvor: Blic Branka Kuljanin | 05. 01. 2011. - 00:02h

KRAGUJEVAC - U preduzeću "Zastava automobili" u Kragujevcu danas se za neku od ponuda iz socijalnog programa izjasnilo 1.200, od ukupno oko 1.600 radnika koji su dosad bili zaposleni u toj fabrici, izjavila je direktorka Direkcije za kadrovske i pravne poslove Margita Gavrilović.
100049_vojzastava0203so-zastava-spec-automobili_f.jpg

Kragujevačka fabrika „Zastava automobili“ zvanično će prestati da postoji kada oko 1.600 radnika u narednih desetak dana potpišu rešenje o prestanku radnog odnosa.

Izjašnjavanje radnika o socijalnom programu počelo je juče, a prema rečima Zorana Markovića, zamenika predsednika Samostalnog sindikata, 910 radnika kao tehnološki višak odlazi na evidenciju Nacionalne službe zapošljavanja uz otpremnine od po 300 evra, stotinu invalida biće zbrinuto u „Zastava INPRO“, 47 prelazi u „Fijat“, 70 u „Zastava vozila“, a njih oko 400 ispunjava jedan od uslova za penziju.

I pored višednevnog štrajka sindikat je prihvatio predlog rešenja statusa zaposlenih, a jedino o čemu se radnici izjašnjavaju jeste da li odlaskom na evidenciju nezaposlenih prihvataju i prekvalifikaciju.

Kako kaže Ljiljana Petrović, direktor kragujevačke filijale Nacionalne službe zapošljavanja, ako prihvate prekvalifikaciju, oni će u naredne dve godine primati 22.000 dinara u prvoj i 19.000 dinara u drugoj godini. Oni koji ne prihvate prekvalifikaciju primaće naknadu od 50 odsto plate koju su ostvarili u poslednjih šest meseci, ali ne manje od 80 odsto od minimalne zarade, odnosno oko 13.200 dinara.

- Imam 29 godina i dva i po meseca staža, i sve ove godine sam provela u Preseraju. Sreća je da ispunjavam jedan od uslova za penziju, ali jedan mesec mi nije evidentiran i ostavila sam dokumentaciju da to provere. Štrajkovali smo tri dana i ništa se nije promenilo, a u fabriku mogu još samo da preuzmem dokumenta - kaže radnica Grozda Jovanović. Njena koleginica Radomirka Pavković ima 25 godina staža i kaže da nema šta da bira.

  • Sredinom osamdesetih godina u "Zastavi" je bilo 17.000 radnika
- Muž mi je bolestan, i on je kao radnik „Zastave“ pre devet godina ostao bez posla. Sada treba da ide na kontrole na VMA, osiguran je na mene, a knjižica ni meni ni njemu nije overena. Deca mi ne rade, odlazim na biro, i ne znam šta me čeka - kaže Radomirka. Prema rečima Zorana Markovića, već prvog dana više stotina radnika je potpisalo raskid radnog odnosa. Radi što bržeg prihvata radnika, u Nacionalnoj službi zapošljavanja biće otvoreno osam šaltera.

- Sa svima pojedinačno koji se izjasne za obuku obaviće se razgovor i ponuditi obuka u skladu sa njihovim kvalifikacijama - kaže Ljiljana Petrović. Ministarstvo ekonomije dalo je nalog za prebacivanje oko 12 miliona evra na račun fabrike za isplate otpremnina.
 
Top