Šta je novo?

Evropska (EUR) ( domaća mačka) mačka (video)

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
Big Moca

Big Moca

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Evropska (EUR) ( domaća mačka) mačka (video)

[YOUTUBE]n3iRXa1Qxes[/YOUTUBE]

Evropska kratkodlaka mačka predstavlja najčistiji oblik naše domaće mačke. Onakav oblik kakav se razvijao stotinama godina na području Evrope ne mešajući se sa drugim rasama. Bez ikakvog uticaja čoveka, tip se održao najbolje na severoistoku Evrope. Danas srećemo najviše odgajivača Evropske kratkodlake upravo u skandinavskim zemljama. Kod FIFe je 1982 godine ustanovljen standard Evropske kratkodlake koja je time bila priznata kao rasa i doživela preporod. Do 1982 godine na području srednje i severne Evrope, naročito u Engleskoj, Evropska kratkodlaka mačka je bila podložna ukrštanjima sa Persijskom mačkom upravo u ciju promene fenotipa i sa današnjim izgledom mačke je imala vrlo malo sličnosti. Takva ukrštanja su bila poslednja faza u formiranju tipa Britanske kratkodlake mačke. Slični odgajivački ciljevi doveli su i do rase American Short Hair, naravno na području severne Amerike. Evropska kratkodlaka mačka treba izgledom da odgovara našoj domaćoj mački, naravno bez odlika neke druge rase. Odgajivački cilj treba da bude učvršćivanje tipa i stvaranje odgovarajućeg genetskog pool-a. Pošto Evropska kratkodlaka rezultira iz domaće mačke potrebna je i jedna genetska rezerva koja bi u nekoj slučajnosti mogla da posluži i spreči depresiju incesta. Karakter nije standardom tako strogo propisan kao kod drugih rasa. Mačka može biti bojažljiva ili mirna i umiljata do razigranog mačeta ili razmaženog ljubimca. U svakom slučaju mačka je vrlo inteligentna i samostalna, ali konstantno radoznala i društvena i spremna da se prilagodi uslovima u kojima živi. Najviše voli da istražuje okolinu i da lovi.


Izvod iz standardaVeličina je srednja do velika.

  • Glava je prilično velika, lice ostavlja utisak da je okrugla međutim je nešto duža nego šira. Čelo i lobanja su blago zaobljeni. Obrazi dobro razvijeni. Nos ravan, srednje dužine, jednako širok u celoj dužini, prelaz između čela i nosa jasno je naglašen sa blagim ulegnućem u visini očiju, brada snažna.
  • Uši su srednje veličine, blago zaobljene na vrhovima i mogu imati i čuperke. Visina ušiju odgovara širini uha na osnovi. Razmaknuti su i uspravni.
  • Oči su okrugle, izražajne, razmaknute i blago ukošene. Jasne i čiste boje. Boje: zelena, boja jantara, plava, raznobojne (plava i jantarna).
  • Telo je srednje dužine, mišićavo, robusno, jako sa dobro razvijenim prsnim košom. Vrat srednje dug i mišićav.
  • Noge su snažne, srednje dužine, sužavaju se ravnomerno prema čvrstim okruglim šapama.
  • Rep je srednje dužine, prilično debeo na korenu i postepeno se sužava prema zaobljenom vrhu.
  • Krzno je kratko, gusto, sjajno i elastično. Priznate boje: bela, crna, plava, crvena, krem, kornjačevine, zadimljene, tigrastog uzorka. Od kombinacija sa belim: van, harlekin i bikolor. Napomena: boje krzna koje potiču iz ukrštanja sa drugim rasama mačaka nisu dozvoljene.
Greške: obešeni obrazi. Greške koje isključuju certifikat: nos ima jasan stop, zbijeno i vitko telo, dugačko ili vunasto krzno, bilo koji vidljiv znak koji ukazuje da se radi o ukrštanju pasmina .Izvor: B.Aksentijević
 
Top