Šta je novo?

Evo zbog čeka Mekdonaldsovi hamburgeri ne trunu

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
9.950
Evo zbog čeka Mekdonaldsovi hamburgeri ne trunu

Novosti online | 30. maj 2014. 17:59 | Komentara: 0
Mekdonaldsovi hamburgeri mogu trajati godinama bez kvarenja, a poznat je slučaj i jednog hamburgera koji je potrajao čak punih 14 godina


Već nekoliko puta internet su preplavile fotografije i priče o Mekdonaldsovim hamburgerima koji prkose svakoj logici zahvaljujući neverovatno dugom roku trajanja. Naime, Mekdonaldsovi hamburgeri mogu trajati godinama bez kvarenja, a poznat je slučaj i jednog hamburgera koji je potrajao čak punih 14 godina. U čemu je tajna, pitaju se mnogi, a naučnici sada napokon imaju i odgovor na to pitanje, prenosi hrvatski T portal.


U pokušaju da odvrati ljude od konzumacija brze hrane, kiropraktičar iz Nebraske nedavno je pokazao Mekdonaldsov “Happy meal” koji je u ordinaciji čuvao pune dve godine. Nakon dvogodišnjeg stajanja “Happy meal” je izgledao gotovo netaknuto i nepromenjeno, zajedno s hamburgerom i prženim krompirićima.

Nakon toga pojavio se još neverovatniji slučaj. Prošle godine Dejvid Vipl iz Jute u džepu svoga kaputa otkrio je Mekdonaldsov hamburger koji je kupio 1999. Nakon čak 14 godina hamburger je izgledao netaknuto i uopšte nije istrunuo. Dejvid je tada rekao kako je hamburger odlučio da sačuva kako bi ga pokazao svojim unucima kao primer za to koliko je brza hrana prepuna konzervansa, hemikalija i veštačkih dodataka.

Gledajući na sve te slučajeve nekvarenja hamburgera čak i nakon niza godina, mnogi se pitaju u čemu je tajna. Kako bi razjasnio celu tu famu, konačno se oglasio Mekdonalds iz Kanade i ponudio sasvim drugačije objašnjenje na tajanstveno pitanje zašto Mekdonaldsovi hamburgeri ne trunu.

Kako bi razjasnio tu misteriju, Mekdonalds Kanada angažovao je jednog od kanadskih vodećih prehrambenih naučnika, doktora Kita Varina, direktora programa na Univerzitetu Guelf na Odeljenju za nauku o hrani i osiguranje kvaliteta, a evo kako je on objasnio tu misteriju koja je i navedena na službenoj stranici Mekdonaldsa:

“Na internetu se pojavio veliki broj videa i fotografija koji prikazuju kako hrana iz Mekdonaldsa ne trune tokom dužeg razdoblja zahvaljujući velikom broju hemikalija. Međutim, činjenica je da hamburgeri, prženi krompirići i piletina neće istrunuti kao ni ostale namirnice ako se čuvaju pod određenim uslovima.

U suštini, mikrobi koji uzrokuju truljenje vrlo su slični nama, potrebna im je voda, hranjive materije, toplina i vreme za rast. Ako se izuzme neki od tih elemenata, mikrobi ne mogu da se razvijaju i pokvare hranu. U primeru iz Mekdonaldsovog hamburgera meso gubi vodu u obliku pare tokom procesa kuvanja. Pecivo je, naravno, napravljeno od hleba, a tokom tostiranja gubi vlagu. To znači da će nakon pripreme biti prilično suv. Kada ga ostavite neko vreme, hamburger će nastaviti da gubi vodu što će rezultirati dodatnim gubitkom vlažnosti. Na samom kraju, u nedostatku vlažnosti hamburger će se isušiti, a neće se pokvariti i istrunuti.

Uz gubitak vlage, iz hamburgera se oduzimaju i elementi koji su mikrobima potrebni za rast i uzrokovanje kvarenja hrane. Dakle, ako želite da se pokvari hamburger iz Mekdonaldsa, jednostavno treba sprečiti gubitak vlage. To se može učiniti umakanjem hamburgera u foliju ili ostavljanjem u vlažnom okruženju, kao što je kupatilo. Ako hamburger napravljen kod kuće dehidrirate na isti ovaj način i pod istim uslovima, verovatno ćete dobiti iste rezultate”, navodi doktor Kit Varin pobijajući tako tvrdnje da je hrana iz Mekdonaldsa tretirana raznim hemikalijama. 
Top