Šta je novo?

EVO ZAŠTO NISU ISTI PROIZVODI ZA EU I ZA NAŠE TRŽIŠTE: Oni jedu prvu klasu a nama šalju otpatke!

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
63.567
halloween-candy-1014629_960_720.jpg

Foto: Pixabay

Čokolade istih proizvođača koje se jedu u Srbiji sadrže manje kakaoa od onih u Nemačkoj. Brojni proizvođači prave proizvode slabijeg kvaliteta za zemlje istočne Evrope, pa su tako i potrošači u Srbiji jeli, recimo, čokolade sa manje kakaoa nego Nemci. Iako se poslednjih godina situacija po tom pitanju popravila, i dalje nije idealna.


S druge strane, srpski proizvođači ističu da sve svoje proizvode prave potpuno identično, bilo da su namenjeni domaćem ili inostranom tržištu. Upravo zato je nemački proizvodač „Balzen” nedavno objavio da će ubuduće postojati samo jedan „evropski“ keks.

Naime, „Balzen” je bio primer preduzeća koje na drastičan način vara potrošače u istočnoj Evropi jer je za zapadne potrošače u njihovom keksu bio maslac, ali za „siromahe Evrope” je u keksu uglavnom bila palmina mast i aroma maslaca.

Kako je i „Dojče vele“ podsetio, i nemačka televizija VDR je objavila reportažu o nizu, pre svega prehrambenih proizvoda, koji pod istim nazivom imaju sasvim drugačiji sastav na istoku i na zapadu.


Istovremeno, predstavnik „Balzena” tvrdi da od početka jula u njihovom pogonu u Poljskoj teče proizvodnja po „nemačkom” receptu, dakle sa maslacem, a ne palminim uljem. Ta kompanija, kako kažu, više ne namerava da pravi različite proizvode za različite zemlje EU.
CEO SVET NAM ZAVIDI: Jedan od najvećih izvora pitke vode je na Balkanu, evo i gde!
A oni su samo jedni od mnogih koji u određene zemlje šalju proizvode lošijeg kvaliteta. Iako se često čuje argument proizvođača da se tako zapravo prilagođavaju ukusima pojedinačnih tržišta, teško da bi to mogao biti pravi razlog. No, kakve proizvode jedemo u Srbiji u odnosu na one koji se prodaju u drugim zemljama očito ne znamo, jer se, tvrde stručnjaci, već godinama ne rade uporedne kontrole kvaleteta.

– Kod nas već šest godina nisu rađene uporedne kontrole kvaliteta da bismo mogli da tvrdimo da su proizvodi istog proizvođača na našem tržištu lošijeg kvaliteta od onih u drugim zemljama. Prosto, ne izdvaja se novac u te svrhe, a bez tih kontrola možemo samo da nagađamo – kaže za „Alo!” Zoran Andrejić iz Asocijacije potrošača Srbije.


Ono pak što je sigurno je da domaći proizvođači ne prave nikakvu razliku između proizvoda za naše tržište i onih koje izvoze.

– Nema razlike, „Bambi” ima jedinstvenu recepturu za svaki proizvod – kratko je poručio za „Alo!” Bojan Radun, direktor „Bambija”, jednog od naših najvećih konditora.
Isto su nam rekli i kompaniji „Soko Štark”, koja posluje u okviru „Atlantik grupe”.


I prašak za veš za Istok i Zapad

Hrvatsko udruženje „Potrošač” je pre nekoliko godina, nakon višegodišnjeg suđenja sa multinacionalnom kompanijom „Proktor i Gembl” (koja ih je tužila za klevetu) zvanično dokazalo da na njihovo tržište stižu proizvodi drugačijeg sastava od onog u zapadnoevropskim zemljama.

Taj spor doneo je konkretnu korist za hrvatske kupce. Umesto iz fabrike u Češkoj, „arijel”, najpoznatiji brend te kompanije, u Hrvatsku od tada stiže iz Francuske.

Izvor: alo.rs
 
Top