Eurobasket 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
70083779949e498b715d2a279832612_big.jpg
Selektor Velike Britanije Kris Finč saopštio je konačni spisak igrača za Evropsko prvenstvo u Poljskoj, a prekobrojni su Džastin Robinson i Džermejn Forbs.

„Imamo dobar sastav i potrebnu dubinu na centarskim pozicijama, to bi trebalo da bude naš adut“, izjavio je Finč, koji u reketu ima Endru Betsa, Roberta Arčibalda, Džoela Frilenda, Pops-Mensua Bonsua i Dana Klarka.
„Želeo bih da odam priznanje momcima koji su ’precrtani’. Džastin je naučio mnogo, ovo je verovatno najviši nivo na kojem je igrao košarku u životu i na njega računamo u budućnosti. Očekujem da mnogo napreduje do sledećeg leta“, rekao je Finč o Robinsonu, beku koji igra u NCAA za Rajder Bronkse.

„Džermejn je bio solidan i biće zanimljivo videti šta će se dogoditi sa njim sledeće godine. Bila je teška odluka da ga se odreknemo“, prokomentarisao je Finč izostanak Forbsa, košarkaša švajcarskog Niona.

Velika Britanija je od devet pripremnih utakmica dobila samo jednu, a jedino je protiv Letonije postigla više od 70 poena.

„Poentiranje je problem – promašujemo previše polaganja iz reketa, a ni šut nam ne ide naročito dobro. Govorimo momcima da budu strpljiviji jer loše odluke i loš šut vrlo brzo mogu skupo da nas koštaju na EP“.

S obzirom da je jedina pobeda u pripremnom periodu zabeležena protiv Slovenije, logično je da Britanci u meču protiv njih traže šansu za trijumf.

„Zaista osećam da je Slovenija naša prilika. Već smo ih pobedili i kada su im svi momci iz NBA igrali“, kaže Džoel Frilend.

Tim Velike Britanije: Kieron Ašara, Robert Arčibald, Endru Bets, Flinder Bojd, Dan Klark, Džoel Frilend, Nik Džordž, Džeret Hart, Majk Lenzli, Pops Mensa-Bonsu, Nejt Rejnking i Endru Salivan.




Izvor:B92 - Internet, Radio i TV stanica; najnovije vesti iz Srbije
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
шпанија фаворит у пољској

У понедељак почиње 36. првенство Европе за кошаркаше у Пољској, а без обзира што титулу брани Русија, све репрезентације биће изазивачи шпанском државном тиму, који никада до сада није освојио титулу континенталног шампиона, а сви су га већ прогласили фаворитом.
Gunther-rep.-Nemacke.jpg


Идеалну прилику да се домогну првог европског злата и обједине титулу светског првака, освојену 2006. у Јапану са "круном" Старог континента, Шпанци су пропустили пре две године када су били домаћини.
Сви су их видели као победнике великог финала са Русијом, пошто су се до завршнице буквално прошетали. У мадриском финалу, међутим, дошло је до изненађења, пошто су Руси на челу са израелским стручњаком Давидом Блатом, били упорни и кошем Американца, Џона Роберта Холдена, у последњим секундама утакмице дошли до првог злата од распада ССР-а.
Уочи почетка шампионата у Пољској нико Русе не сматра фаворитом, пошто у тиму неће бити ударног трија из Шпаније - Холдена, Андреја Кириленка и Виктора Кријапе. Руси ће у првом кругу играти у Б групи у Гдањску, са репрезентацијама Француске, Немачке и Летоније.
Француска је током квалификација имала доста проблема, а "триколори" су се тек као последњи 16. тим, након додатних сусрета, пласирали на на такмичење у Пољској. Тим врхунских атлетских способности предводиће Тони Паркер, а велико искуство имају и браћа Пјетрус, Микаел и Флоран.
Пре само четири године, на првенству у Србији и Црној Гори, Немачка је била виецашампион Европе, али тада је у тиму Дирка Бауермана био Дирк Новицки, кога први пут неће бити у репрезентацији. У одстуству овог "човека-тима", Немачка је сасвим друга екипа, значајно смањених амбиција.
Hedo-rep.-Turske.jpg


У овој изједначеној групи очекивало се да фаворитима рачуне помрси неугодна Летонија, али је сукоб играча са селектором Кестутисом Кензуром и лоша атмосфера у екипи, значајно умањила шансе момака са Балтика да нешто више учине.
Шпанија ће играти у Ц групи, где ће већ на старту изабранике италијанског тренера Серђа Скариоала покушати да изненаде Словенци, Срби и Британци. Већ неколико година уназад словеначки тим препун доказаних асова покушава да се домогне медаље, али до сада им није пошло за руком чак ни да се пласирају у полуфинале. Јуриј Здовц је још један у низу селектора, који ће покушати да Боштјана Нахбара, Приможа Брезеца, Матјажа Смодиша и друге звезде окити репрезентативним одличјем.
Британци су практично тим без традиције, ако се изузму не баш запажени наступи селекције Енглеске давних шездесетих година. Британски тим најављиван је као скуп јаких индивидуалаца, али су многи познати играчи отказали, па ће свака победа, у веома јакој групи, за Острвљане бити велики успех.
У А групи прва два места су, чцини се, резервисана за Грке и Хрвате, док ће се за треће борити Израел и Македонија.
Грчка је пре четири године у Београду освојила злато, а годину дана касније изабраници Панајотиса Јанакиса на шампионату света у Јапану стиигли су до сребрног одличја савладавши у полуфиналу амерички "дрим тим". Изванредан резултатски низ Хелена продужен је и у Шпанији 2007. године, када су били четврти.
Todor-Stoykov-ko%C5%A1-Bugarske.jpg


Изазов на Европском првенству за Грке представљаће неиграње креатора игре, Теодороса Папалукаса и Димитриоса Дијамантидиса, као и Лазароса Пападопулоса, Никоса Хаџивретаса и Димостениса Дикудиса.
Хрватска репрезентативна кошарка, након четири бронзане медаље освојене од 1992. до 1995. године, доживела је прави суноврат, а изгледа да се тек Јасмину Репеши посрећило да окупи све најбоље што ова земља има. Роко Лени Укић, Никола Вујчић, Зоран Планинић, Марио Касун и друге перјанице хрватске кошарке најзад су на окупу, па само остаје да се види колики је стварни квалитет овог, на папиру, веома јаког тима.
У Д групи домаћини Пољаци неће имати нимало лак задатак уколико желе да се, поред организације првенство у њиховој земљи памти и по значајнијем резултату. Директан ривал за треће место биће им селекција Бугарске, чији је највећи адут на клупи - израелски тренер Пини Гершон. Утисак је да ће у Д групи Литванија и Турска покушати да се још у првој фази приближе четвртфиналу, за шта им је неопходна победа у међусобном окршају.
Блага предност је на страни Литванаца, иако у тиму нема Шарунаса Јасикевичијуса, Рамунаса Шишкаускаса и Арвидаса Мацијаускаса. После дуго времена главна снага балтичке екипе не лежи у јакој бековској линији и добром проценту шута, већ у рекету, где доминирају снажни Даријуш и Кшиштоф Лавринович.
Турска ће у Пољској имати три лидера, тренера Богдана Тањевића на клупи, искусног Хидајета Туркоглуа на бековској позицији и младог Ерсана Иљасову на крилу. Године у којима су Турци жртвовали врхунске резулатате на великим такмичењима стварању играча су, чини се, прошле и сада је дошло време да се види права снага ове екипе. Тањевић је махом селектирао играче из водећих турских клубова, а једино су Туркоглу и Иљасова интернационалци.




Izvor: РТС :: Насловна
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
циљ кошаркаша "турска виза"

На 36. шампионату Европе у Пољској, који ће бити одржан од 7. до 20. септембра, најбољи кошаркаши Србије покушаће да се представе у новом светлу и обезбеде пласман на шампионат света у Турској наредне године.
REPREZENTACIJA5.jpg


То је основни циљ репрезентације која ће други пут на првенствима "старог континента" играти под именом Србија, а која је пре две године у Шпанији, на "дебију" доживела прави дебакл. На три утакмице није остварила ни једну победу!
Пред пут у Варшаву селектор ове генерације Душан Ивковић није желео да прави било каква поређења са претходним. Па ни оним које су Југославији донеле укупно осам титула европског првака, тврдећи да ово није само други тим, већ и друга држава која се такмичи у битно измењеним условима.
"Била су то другачија времена. Држава је било много већа, а самим тим и база доста шира. У том периоду клубови нису играли по 80 или 90 утакмица током сезоне, а репрезентативци су знали да буду и по шест месеци на окупу", подсетио је Ивковић на дане када је са селекцијом Југославије освојио чак три златне медаље и то без пораза и завршницама ЕП.
Након шест "сушних година" и много неостварених такмичарских циљева пред Ивковићем је задатак да репрезентацију одведе на шампионат света и постави темељ екипе која наредних година може да игра запажену улогу на великим такмичењима.
"Наш циљ у свакој утакмици у Пољској биће да се наметнемо колективном игром и да, кроз ту тимску игру, развијемо индивидуалне квалитете играча којима располажемо. Уколико они буду дали све од себе, сасвим је извесно да ће у наредном периоду израсти у појединце који праве разлику и својим индивидулним квалитетом решавају утакмице", поручио је Ивковић.
REPREZENTACIJA-DUDA-I-TEODO.jpg


Српски државни тим ће у Пољској, према речима селектора Ивковића, најтежи задатак имати већ у првој фази, када ће се у Ц групи сучелити са Шпанијом, Словенијом и Велииком Британијом. За пласман у други круг довољна је једна победа, али се бодови из мечева са ривалима који, прођу прво "сито" преносе у разигравање.
Србија ће већ у првом колу играти са "црвеном фуријом", против које наша репрезентација не зна за победу у званичним мечевима од Европског првенства у Турској 2001. године. Тај сусрет на програму је 7. септембра од 21 час.
Дан касније, у 18,15, ривал је, чини се, никада амбициознија Словенија, док ће у последњем колу Ивковићеви пулени, 9.септембра од 21,15, играти са Великом Британијом, која је представљала једно од најпријатнијих изненађења у квалификацијама.
Уколико се српски репрезентативци пласирају у другу фазу, противници ће им бити три најуспешније екипе из Д групе, где су домаћин Пољска, Немачка, Литванија и Турска.
Четири екипе из обе групе, које се формирају у другој фази, пласираће се у четвртфинале, одакле се првенство наставља по нокаут систему.
Нација, наравно, очекује да се Србија нађе најмање у четвртфиналу, а касније и међу шест репрезентација које ће обезбедити "турску визу". Та очекивања требало би да испуне: Милош Теодосић, Стефан Марковић, Бојан Поповић, Миленко Тепић, Урош Трипковић, Иван Паунић, Немања Бјелица, Милан Мачван, Новица Величковић, Коста Перовић, Мирослав Радуљица и Ненад

Izvor: РТС :: Насловна
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Ivković: "Španci su ranjivi"

11035670594a82caf3204bc754225149_big.jpg
Košarkaška reprezentacija Srbije počinje u ponedeljak takmičenje na Evropskom prvenstvu utakmicom protiv Španije u 1. kolu grupe 'C'.

Selektor Dušan Ivković izjavio je da Srbija, koja ima jedan od najmlađih timova na prvenstvu, nije bez šanse protiv favorizovanih Španaca. Meč u Varšavi na programu je u ponedeljak od 21 sat. „Da bismo ravnopravno igrali sa Španijom, pre svega moramo da dobro kontrolišemo igru i da sprečimo njihove lake poene iz kontranapada."
"To nije samo stil igre španske reprezentacije, već svih klubova u ACB ligi, a na tome i mi insistiramo. Španci svoju trenersku filozofiju baziraju na staroj jugoslovenskoj školi košarke, koju smo mi zbog teških vremena zapostavili. Sada smo na putu da se tome vratimo i to je jedini način na koji možemo da igramo protiv svetskih prvaka“, rekao je Ivković.

Selektor selekcije Srbije istakao je da je bitno da njegovi izabranici zaustave šut Španaca za tri poena.

Dobra komunikacija među igračima i veliko samopouzdanje. Iza ove ekipe je dugogodišnji rad. Osim toga, Španci su sjajni šuteri. Moraćemo da se potrudimo da zaustavimo njihov šut za tri poena. Jer, čak i kada promašuju u serijama, oni nastavljaju da šutiraju. To je karakter tima koji je gradjen godinama.“

Ivković ne očekuje da će Španci potceniti njegov tim.

"Mislim da su ranjivi u dosta segmenata igre. Ipak, siguran sam da će nas ispoštovati i da neće biti opušteni. Iako pripremne utakmice nemaju rezultatski značaj, poraz Španije od Litvanije u poslednjem kontrolnom meču nam je dosta odmogao, u smislu da Španci posle njega neće biti opušteni i da mi nećemo imati faktor iznenadjenja. Mislim da će do maksimuma podići motivaciju i koncentraciju.“

Očekuje se da će protiv Srbije zaigrati i Pau Gasol, koji je zbog povrede prsta bez zvaničnog meča još od juna.

Na osnovu skautinga sa poslednje kontrolne utakmice Španije, očigledno je da su pripremali kretnje za povratak Pau Gasola i to za nas neće biti iznenađenje. Uvek želim da mi imamo zdrav tim, ali i da protivnici igraju sa svim igračima.“

Reprezentativci Srbije smešteni su u Varšavi u hotelu Novotel, koji se nalazi u centru grada, na desetak minuta vožnje od dvorane Torvar, kapaciteta oko 4.000 mesta, u kojoj će igrati mečeve u prvoj fazi takmičenja.

U istom hotelu su i reprezentativci Velike Britanije i Slovenije, dok su Španci promenili lokaciju.

Srpski reprezentativci trenirali su u dvorani Torvar u subotu u večernjem terminu, a isti program imaju i u nedelju.

Izvor:B92 - Internet, Radio i TV stanica; najnovije vesti iz Srbije
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
EP: Drugi Evrobasket za Srbiju

7234689974a92737d82df6919655714_big.jpg
Košarkaška reprezentacija Srbije nastupiće pod tim imenom drugi put na šampionatu Evrope u Poljskoj.

Od 35 do sada održanih prvenstava selekcije naše zemlje učestvovale su 29 puta. Ukoliko se ne računa Evropsko prvenstvo u Minhenu 1993. goidne, kada je SR Jugoslavija bila pod sankcijama, najbolji košarkaši Jugoslavije, Srbije i Crne Gore ili Srbije nisu propustili nijedan šampionat Starog kontitenta još od davne 1949. godine.
Ukupan bilans naše reprezentacije na završnim turnirima Evropskog prvenstva je: 155 pobeda i 57 poraza uz koš-razliku 17.144:15.072 u korist naših selekcija.

Nekadašnja Jugoslavija je osvojila osam zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane medalje, čime se uz SSSR, svrstala u najtrofejnije evropske košarkaške nacije.

Najubedjiviji trijumf Jugoslavija je zabeležila 1947. godine u Pragu protiv Albanije, kada je bilo 90:13, a taj susret ostaće upamćen i po najmanjem broju koševa koje je naša reprezentacija primila na šampionatima Evrope.

Najviše poena "plavi" su postigli 1987. godine u Atini, kada su Poljacima ubacili 128, dok najviše pobeda bez poraza (sedam) naš državni tim ima u duelima sa Turskom. Španija i Francuska su dve reprzentacije koje je Jugoslavija najčesće pobeđivala (16 puta), ali je poslednje susrete sa ovim ekipama selekcija Srbije i Crne Gore, odnosno Srbije, izgubila.

Negativni rekordi naših košarkaša uglavnom su vezani za susrete sa nekada neprikosnovenim SSSR-om. Sa tom selekcijom, uključujući kasnije i Rusiju, Jugoslavija je odigrala najviše utakmica (21) i zabeležila skor od pet pobeda i 16 poraza. Osim "zbornaje komande", negativni bilans Jugosloveni su imali samo sa Rumunima (2-3), dok je odnos pobeda i poraza u duelima sa Madjarskom izjednačen (4:4).

SSSR je naneo najubedljiviji poraz Jugoslaviji. Bilo je to 1947. godine u Pragu, kada su Sovjeti pregazili naš državni tim sa 50:11, uz najmanji broj datih poena jugoslovenskih igrača ikada na evropskim prvenstvima.

Osvajači medalja na EP:

1935. (Ženeva) 1. Letonija 2. Španija 3. Čehoslovačka
1937. (Riga) 1. Litvanija 2. Italija 3. Francuska
1939. (Kaunas) 1. Litvanija 2. Letonija 3. Poljska
1946. (Ženeva) 1. Čehoslovačka 2. Italija 3. Madjarska
1947. (Prag) 1. SSSR 2. Čehoslovačka 3. Egipat
1949. (Kairo) 1. Egipat 2. Francuska 3. Grčka
1951. (Pariz) 1. SSSR 2. Čehoslovačka 3. Francuska
1953. (Moskva) 1. SSSR 2. Madjarska 3. Francuska
1955. (Budimpešta) 1. Madjarska 2. Čehoslovačka 3. SSSR
1957. (Sofija) 1. SSSR 2. Bugarska 3. Čehoslovačka
1959. (Istanbul) 1. SSSR 2. Čehoslovačka 3. Francuska
1961. (Beograd) 1. SSSR 2. Jugoslavija 3. Bugarska
1963. (Vroclav) 1. SSSR 2. Poljska 3. Jugoslavija
1965. (Moskva) 1. SSSR 2. Jugoslavija 3. Poljska
1967. (Helsinki) 1. SSSR 2. Čehoslovačka 3. Poljska
1969. (Napulj) 1. SSSR 2. Jugoslavija 3. Čehoslovačka
1971. (Esen) 1. SSSR 2. Jugoslavija 3. Italija
1973. (Barselona) 1.Jugoslavija 2. Španija 3.SSSR
1975. (Beograd) 1. Jugoslavija 2. SSSR 3. Italija
1977. (Lijež) 1. Jugoslavija 2. SSSR 3. Čehoslovačka
1979. (Torino) 1. SSSR 2. Izrael 3. Jugoslavija
1981. (Prag) 1. SSSR 2. Jugoslavija 3. Čehoslovačka
1983. (Nant) 1. Italija 2. Španija 3. SSSR
1985. (Štutgart) 1. SSSR 2. Čehoslovačka 3. Italija
1987. (Atina) 1. Grčka 2. SSSR 3. Jugoslavija
1989. (Zagreb) 1. Jugoslavija 2. Grčka 3. SSSR
1991. (Rim) 1. Jugoslavija 2. Italija 3. Španija
1993. (Minhen) 1. Nemačka 2. Rusija 3. Hrvatska
1995. (Atina) 1. Jugoslavija 2. Litvanija 3. Hrvatska
1997. (Barselona) 1. Jugoslavija 2. Italija 3. Rusija
1999. (Pariz) 1. Italija 2. Španija 3. Jugoslavija
2001. (Istanbul) 1. Jugoslavija 2. Turska 3. Španija
2003. (Stokholm) 1. Litvanija 2. Španija 3. Italija
2005. (Beograd) 1. Grčka 2. Nemačka 3. Francuska
2007. (Madrid) 1. Rusija 2. Španija 3. Litvanija




Izvor:B92 - Internet, Radio i TV stanica; najnovije vesti iz Srbije
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
против шпаније без победе осам година

Кошаркашка репрезентација Србије у мечу првог кола Ц групе шампионата Европе у Пољској игра портив селекције Шпаније, екипе коју на великим такмичењима наш државни тим није победио пуних осам година.
Spanija.jpg


Од европског првенства у Турској, када је селекција некадашње Југославјие у полуфиналу била боља од "црвене фурије", Шпанци су у званичним окршајима нанизали четири победе.
Неугодни тим, који сада са клупе предводи италијански стручњак Серђо Скариоло, у последње време фаталан је по "плаве", а Шпанци ће и сутра у дуел против Србије ући фаворити.
Без обзира на очигледне проблеме приликом одређивцња састава тима, пошто су недовољно опорављени и Пау Гасол и Руди Фернадес, нација је Скариоловим изабраницима поставила императив освајања контенталног злата, које никада у исторји нису успели да освоје.
Најближи европском трону били су били су пре три године, када су у финалу изгубили од Русије. С обзиром да су били домаћини тог првенства и да су их сви већ видели као шамионе, сребром се нико није задовољио.
Шпанци су у Пољску стигли као први фаворити турнира, али и као врло компактан тим који је претходних година освојио златну медаљу на првенству света 2006. у Јапану и сребрно одличје на Олимпијским играма у Пекингу 2008.
Пау Гасол је прави лидер екипе и прва звезда шампионата. Поред њега, изузетно велика опасност по противнички кош прети од пробојног Хуана Карлоса Навара, а додатно искуство тиму даје центар Хорхе Гарбахоса, кога краси и веома добар процнета шута са дистанце.
duda_krstic.jpg

Савети - селектор Ивковић и Ненад Крстић

Условно речено, "стару гарду" ове шпанске екипе закључују врсни плејмејкер Кабезас и снажни крилни играч Фелипе Рејес, док нову генерацију већ искусних младића предводе Фернандес и Серхио Лљуљ, као и Марк Гасол.
Све у свему, ради се о тиму који има изграђени стил игре, поклониицима кошарке веома допађлив. Противницима је јако тешко да се прилагоде на интензиван ритам игре који Шпанци форсирају, а већина њихових противника због агресивне одбране и много лаких поена из контанападе врло брзо падне.


Izvor:РТС :: Насловна
 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
ивковић, новосел и пешић без пораза

Актуелни селектор кошаркашке репрезентације Србије Душан Ивковић најуспешнији је од свих предводника нашег државног тима на шампионатима Европе, пошто је на 19 утакмица завршних турнира континеталних првенстава забележио исто толико тријумфа.
svetislav-pesic.jpg

Светислав Пешић

Ивковић је, наравно, стопостотним учинком на клупи "плавих" довео репрезентацију Југославије до три златне медаље и то на првенствима која су одржана 1989. у Загребу, 1991. у Риму и 1995. године у Атини.
Без пораза на шампионатима Старог континента су и Мирко Новосел, односно Светислав Пешић.
Новосел је репрезентацију Југославије предводио на првенствим 1973. и 1975. године и на 14 утакмица остварио исто толико победа. Такав скор "наплатио" је са две златне медаље. Пешић је селектор "плавих" био само на ЕП 2001. у Турској и до злата је стигао са свих шест победа.
Супротан учинак од тројице доајена југословенске тренерске школе има Зоран Славнић, чији изабраници на шампионату у Мадриду 2007. године у три утакмице нису успели да остваре ниједну победу.
Осим Славнића негативан биланс на европским првенствима имају још само два селектора наше репрезентације - Стевица Чоловић и Душко Вујошевић. Чоловићев скор је две победе и три пораза, док Вујошевић има победу више, али и пораз више.
Биланс селектора Југославије, Србије и Црне Горе и Србије на првенствима Европе:
1. Стевица Чоловић 5 (2:3)
2. Небојша Поповић 11 (6:5)
3. Александар Николић 62 (43:19)
4. Ранко Жеравица 23 (18:5)
5. Мирко Новосел 14 (14:0)
6. Богдан Тањевић 9 (7:2)
7. Петар Сканси 8 (6:2)
8. Душан Ивковић 19 (19:0)
9. Јосип Ђерђа 7 (4:3)
10. Крешимир Ћосић 16 (10:6)
11. Жељко Обрадовић 22 (17:5)
12. Светислав Пешић 6 (6:0)
13. Душко Вујошевић 5 (3:4)
14. Зоран Славнић 3 (0:3).




Izvor;РТС :: Насловна
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
ивковић: играчи су преозбиљни

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Душан Ивковић рекао је да су његови играчи "преозбиљни" на тренинзима на Европском првенству у Пољској, али је рекао да очекује да то нестане до утакмице са Шпанијом.
"Тим је на тренингу деловао преозбиљно. Нисам видео ниједног насмејаног играча. Вероватно смо због тога грешили, па сам морао да прекинем тренинг и кажем им да та озбиљност није потребна", рекао је Ивковић новинарима у Варшави.
REPREZENTACIJA-TEODOSIC.2bm.jpg


ЕП почиње сутра, а први ривал "орлова" је Шпанија, званични светски првак и европски вицешампион. Селектор је рекао да је мало променио припрему тренинга, јер су они на такмичењу краћи.
"Дали смо им неколико детаља о Шпанцима, а онда смо одржали састанак о приступу утакмицама, да се не изненаде. Многи су овде дебитанти и не треба да буду избачени из колосека", рекао је Ивковић.
"Кошарка је игра у којој се тражи и креативност, и не треба играчи да буду толико озбиљни да се нико не насмеје до краја тренинга. Али, није то толико лоше, то ће да нестане ускоро", казао је трофејни тренер.
Стручни штаб репрезентације протестовао је код организатора због исхране за играче и тражио је да се она промени, пошто је сада послужена као "шведски сто".
"Тражили смо да им храна буде сервирана по поруџбини, да не једу ову масовну храну, која није квалитетна спортска исхрана. За нас остале је добра, али не за играче", рекао је Ивковић.
Србија је у недељу увече тренирала, а у понедељак ујутру ће имати још један тренинг. Утакмица са Шпанијом игра се од 21 сат.





Izvor: РТС :: Насловна
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Počinje Eurobasket u Poljskoj

10650414214a76f56861ac0696959618_big.jpg
Evropsko prvenstvo za košarkaše počinje u ponedeljak u Poljskoj, a reprezentacija Srbije na startu takmičenja sastaje se sa selekcijom Španije.

16 ekipa podeljeno je u četiri grupe, po tri najbolja tima iz svake grupe plasiraćese u narednu fazu. Titulu osvojenu pre dve godine u Španiji brani selekcija Rusije. Poslednju medalju na velikom takmičenju naš nacionalni osvojio je pre sedam godina na šampionatu sveta u Indijanapolisu.
Od tada nizali su se neuspesi na svim velikim takmičenjima, koji su kulminirali najgorim plasmanom ikada, ostvarenim pre dve godine na Evropskom prvenstvu.

Dolaskom Dušana Ivkovića na mesto selektora, počela je da se stvara jedna nova generacija predvođena Krstićem, Veličkovićem, Tepićem, Tripkovićem... Cilj ovog mladog tima je, pre svega, jedno od šest mesta koje vodi na Svetsko prvenstvo u Turskoj naredne godine.

Meč Srbija – Španija igra se u ponedeljak od 21 čas u Varšavi, u utorak protivnik našoj selekciji biće Slovenija (18.15 sati), a u sredu Velika Britanija (21.15 sati). Tri prvoplasirana tima iz grupe nastavljaju takmičenje u Lođu.

Kao i u prethodnih sedam godina, na sajtu B92 moći ćete da učestvujete u menadžerskoj igri „Virtuelni selektor“.

Srbija: Stefan Marković, Miloš Teodosić, Milenko Tepić, Nemanja Bjelica, Ivan Paunić, Bojan Popović, Uroš Tripković, Milan Mačvan, Novica Veličković, Kosta Perović, Nenad Krstić (kapiten) i Miroslav Raduljica; selektor Dušan Ivković.

Grupa A: Makedonija, Hrvatska, Izrael, Grčka.
Grupa B: Rusija, Francuska, Nemačka, Letonija.
Grupa C: Velika Britanija, Srbija, Španija, Slovenija.
Grupa D: Poljska, Turska, Litvanija, Bugarska.




Izvor:B92 - Internet, Radio i TV stanica; najnovije vesti iz Srbije
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
MekKarti doneo trijumf Rusiji

7234689974a92737d82df6919655714_big.jpg
Reprezentacija Rusije zabeležila je prvu pobedu na startu Evropskog šampionata u Poljskoj.

Branilac titule savladao je Letoniju sa 81:68 (28:21, 11:15, 19:16, 23:16). Velika razlika ne daje pravu sliku stanja na parketu. Četiri minuta pre kraja duela bilo je samo 65:63, međutim furioznim završetkom Rusija je na kraju stigla čak i do ubedljivog trijumfa.
Rusija je na prvenstvo stigla bez trojice ključnih igrača, koji su bili najzaslužniji za osvajanje evropskog zlata pre dve godine u Španiji Andrej Kirilenko-Viktor Hrijapa-Džej Ar Holden. Ipak to nije smetalo izabranicima Dejvida Blata do trijumfalno započnu odbranu trona.

Najbolji pojedinac duela bio je naturalizovani Amerikanac Keli MekKarti sa 24 poena, dok je Sergej Bikov ubacio 22. U poraženom timu bolji od ostalih bio je iskusni Kaspers Kambala sa 22 poena, a Kristaps Janičenoks je zabeležio 14 poena.

RUSIJA: Voroncević 3, Kurbanov, Bikov 22, Fridzon 7, MekKarti 24, Sokolov 6, Dmitrijev, Vjalcev, Monja 3, Ponkrašov 4, Zozulin 2, Mozgov 10.

LETONIJA: Helmanis 2, Vitols, Skele 8, Blums 8, Kalve, Valters 7, Jahovics, Kambala 22, Freimanis, Stalbergs 1, Janičenoks 14, Bjendris 6.




Izvor:B92 - Internet, Radio i TV stanica; najnovije vesti iz Srbije
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top