Šta je novo?

EU vozi u sporijem ritmu od nas

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.698
EU vozi u sporijem ritmu od nas

24 sata
28.12.2009 21:34Kada pređete u Hrvatsku automobilom sa zelenom kartom, međunarodnom vozačkom i ostalim neophodnim papirima, bićete pomalo razočarani što vam te dokumente, verovatno, niko neće tražiti, a vi ste toliko truda uložili da ih izvadite.

Ako vam ih niko ne traži ni na ulasku u Sloveniju, u EU biće vam potrebni samo ako vas zaustavi policajac na ulici.
Ako se odlučite da kroz Hrvatsku idete autoputem, što je najbrža ali i najskuplja varijanta, do Zagreba ćete platiti 100 kuna (15 evra), a do granice sa Slovenijom još pet kuna.

U Sloveniji je najjednostavnije pitanje putarine rešiti kupovinom vinjete, plastične nalepnice koja se zalepi na prednje staklo i koja za sedam dana košta 15 evra. Kada zalepite vinjetu, možete da krstarite slovenačkim drumovima koliko god želite, a na naplatnim rampama postoje posebni prolazi kojima se krećete maksimalnom brzinom od 40 km/h. Ograničenje na autoputu i u Sloveniji i u Hrvatskoj je 130 km/h, izuzev kad to znakom nije drugačije označeno.
Kada stignete u Italiju, što ćete shvatiti tek po putokazima na italijanskom, opet ćete morati da stajete da biste plaćali putarinu. Ako vam je draže da 7,8 evra, koliko se plaća za 100 i kusur kilometara autoputa od Trsta do Venecije, potrošite na neke druge stvari, rešenje je da koristite regionalne puteve. To nije najbolje rešenje ako žurite, jer je ograničenje brzine kroz naseljena mesta 50 km/h (najčešći slučaj), dok je na otvorenom putu ono 70 km/h.

To zna da duplira vreme koje vam je potrebno da pređete razdaljinu između dva grada, ali ako imate vremena i želite da vidite Italiju – preporučujemo. Kada vidite dva putokaza za isto mesto, birajte zeleni ako hoćete na autoput ili plavi ako želite da uživate u sporoj vožnji na običnom. Kamere su postavljene svuda, pa razmislite da li ćete slediti primer ponekog domaćeg automobila koji proleti pored vas brzinom duplo većom od dozvoljene. Kazne stižu na kućnu adresu, a da li policija Italije zna vašu adresu, vaš reporter nije želeo da proverava.
Gde god da vozite u EU, pešak i biciklista su svetinja, pa ih propustite na pešačkom. Ukratko, pripremite se na sporiji ritam vožnje nego kod nas.
 
Top